Brek, Mertcan Mertbilek ve bu hafta başka ne dinlesek?
Yazı: Cem Kayıran, Şevval Öztemur, Tuana Özcan, Utkan Çınar, Zeynep Naz Günsal - Fotoğraf: Ayça Mandacı
Haftanın yeni müzikleri: Brek, Mertcan Mertbilek, Blood Orange, Frankie Cosmos, Rujen, Naima Bock, Kaitlyn Aurelia Smith, Juan Wauters, Gelli Haha ve dahası…
Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor.

TEKLİ: Brek – Kalbimi Öp
(KARE Müzikevi)
Lo-fi estetiğinin içinden sesinin sıcaklığı ile “Giremedin benimle o denizlere. Derinlerde nefesimi kesemedin. Ama sen iyisin ve ben deliyim biraz. Hep güzel olan acıtır biraz.” diyerek dokunuyor Brek. Parçanın melankolik atmosferinin arkasında tuhaf bir huzur da var. İçe gömülmeli duygusal kaçışlara yumuşaklık hissi katmak için birebir olmuş. Söz, müzik, miks ve mastering işlemlerinde Brek, gitarlarda ise Bora Yavrucuk var. Kapak görseli ise dj s1ck s0ck imzalı. Bir de hatırlatma: Brek 2 Temmuz akşamı Blind sahnesinde.
TEKLİ: Kaitlyn Aurelia Smith – Stare Into Me
(Nettwerk Records)
Kaitlyn Aurelia Smith, günümüz elektronik müziğinin en yaratıcı zihinlerinden biri, hatta bir synth büyücüsü! 22 Ağustos’a randevu verdiği yeni albümü GUSH’tan paylaştığı altıncı tekli olan “Stare Into Me”, müzisyenin kendi sesini işleme biçimleri ve dinleyici hiç yormadan kana karışabilen düzenlemesiyle ilgi çekici bir kayıt. Kaitlyn Aurelia Smith’in sözleriyle: “Bu şarkı, duygusal yakınlık ile mesafe arasındaki kırılgan gerilimi konu alıyor. Tam anlamıyla görülmek ve anlaşılmak istenirken, karşımızdaki kişinin hep bir adım uzakta kalmasının yarattığı sızıyı anlatıyor.”

ALBÜM: Frankie Cosmos – Different Talking
(Sub Pop)
Greta Kline’ın projesi Frankie Cosmos -dört kişilik grubuyla birlikte- tıpkı eski günlerindeki gibi, altıncı albüm Different Talking’i DIY ruhuyla kaydetti. Bir – iki dakikayı aşmayan 17 parçalık koleksiyon kabına sığmayan dili, geçmişe bakışları, gündelik gözlemleri ve ince mizahını bir araya getiriyor. Kline hikâye anlatıcılığında çok başarılı; çoğunlukla yaşlanmak, zaman ve içsel sorgulamalar üzerine kafa yorduğu şarkılarda sanki kısa bir hikâyeye şahit oluyormuşuz gibi. Parçaların özünde Greta’nın karakteristik vokal melodileri ve yalın akorlarıyla şekillenen Frankie Cosmos tınısı, bu kez daha doygun duyuluyor. Yer yer yeni deneyimlere kapı aralansa da genel olarak bildiklerinin sınırlarında kalmayı tercih etmişler. Bedroom pop’un en parlak yılları çoktan geride kalmış olabilir ama Frankie Cosmos hâlâ bu soundla oynayarak, kendi ruhundan geçirerek, taze bir hâlde duyurmayı başarıyor.
TEKLİ: Mac DeMarco – Home
(Mac’s Record Label)
Mac DeMarco, 199 parçalık devasa One Wayne G arşivinden sonra yeni albümü Guitar için ilk işareti “Home” adlı tekliyle verdi. 22 Ağustos’ta yayımlanacak albüm, müzisyenin salaş sounduna yepyeni bir derinlik katacak gibi. “Home”da, usul usul ilerleyen gitarların ardında, alıştığımız oyuncu Mac’in yerine “ev” kavramını sorgulayan, sanki içine biraz John Lennon kaçmış biri beliriyor. Müzisyen, yoldaki albüm hakkında “Guitar, şu an hayatımın neresindeysem, bunu kâğıda dökebildiğim en gerçek hâliyle yansıtıyor sanırım.” diyor. Parçaya eşlik eden, Kanada’da annesinin evinin yakınlarında kano yaparken kendi çektiği videoya da göz atılabilir.

TEKLİ: Naima Bock – Rolling
(Sub Pop)
Londralı müzisyen Naima Bock, 2024 çıkışlı ikinci albümü Below a Massive Dark Land’da folk tınılarıyla deneysel sulara açılarak, enfes sesiyle mistik bir atmosfer yaratmıştı. “Rolling” ise bu albümün kayıtlarından geriye kalan ama kendi başına dimdik duran bir parça. “Yasın ardından gelen geçici uyuşma hâlini, uykunun hem bir semptom hem de bir başa çıkma yöntemi oluşunu” anlatan şarkı; zengin albüm aranjmanlarının dışında Naima Bock’un sesinin yalın ve güçlü biçimde parladığı bir iş.
TEKLİ: OSEES – FIGHT SIMULATOR
(DEATHGOD CORP)
Kendi özletmeyen John Dwyer ve ekürisinin Ağustos’un 8’inde geleceğini duyurduğu uzunçaları Abomination Revealed At Last’ten ilk tadımlık, haftanın soğumadan dinlenmesi gereken teklilerinden. Beş dakikalık bir garage-psych epiği kabul edebileceğimiz, ekipten beklendik sertlik ve sürtünmede olan “FIGHT SIMULATOR”, alttan hep oyunlu ve nüanslı. Sonuna doğru gelen arpej yarışını kaçırmayın. SORC 80 (2024) ve süper süpergrup Chime Oblivion’ın aynı adlı albümü ardından gelecek Abomination Revealed At Last’i açıklarken, tabiri direkt günümüz dünyasının karşılığı kabul etmiş Dwyer: “Bu albüm, şu anda gezegeni saran zulümlerin sisinden ortaya çıktı. Yapay zekâ ile empati, soykırımlar, sosyal medya, veri toplama ve bağımlılığı, teknoloji milyarderlerinin faşist hükümdarlar ve onların köpek ordusuyla ittifakı, yalaka haydutlar tarafından kaçırılan siviller, adil yargılama sürecinin ortadan kalkması… Liste uzayıp gidiyor. Şimdiden uzun bir yıl oldu.”

ALBÜM: Gelli Haha – Switcheroo
(Innovative Leisure)
Deneysel pop müzisyeni Gelli Haha’nın 10 şarkılık albümü Switcheroo; neon ışıklarını, kırmızının tutkusunu, müzisyenin ayrıksı hayal gücünü harmanlayıp önümüze ironiyle karışık bir dans müziği getiriyor. Açılış şarkısı “Funny Music” birden “BONK!” ile kapanıyor ve tüm güzellik orda başlıyor. Özgür akışında fütüristik synthlerin peşine takılıp nereye vardığımızı umursamadığımız gibi vızıltılı elektronik sesleriyle daha da eğlenceli hâle geliyor bu oyun. Katmanlı bir pop-art estetiği yaratmış Gelli Haha.
TEKLİ: Jae Stephens – Kiss It
(Raedio / Def Jam)
Dallas doğumlu, Los Angeles sakini Jae Stephens, R&B geleneklerini yenilikçi fikirlerle buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılın övgüler toplayan EP’si SELLOUT’un ikinci bölümü olacak yeni kısaçaları için geri sayımı “Kiss It” adlı parça ile başlatıyor Stephens. Modern aşk şarkılarında orijinallik arayanlara Jae Stephens’ın dünyasına bir adım atmasını tavsiye ederiz.

TEKLİ: Mertcan Mertbilek – Yıldız Tozu
(Ortaçağ)
Palmiyeler ve Kilink gruplarının solisti, gitaristi ve şarkı yazarı Mertcan Mertbilek, geçtiğimiz aylarda yayımladığı ilk solo teklisi “Votka” ile kariyerinde yeni bir sayfa açmıştı. Yoldaki albümden ikinci tadımlığımız “Yıldız Tozu”, tozlu arşivlerden çıkarılmış salaş ve eforsuzca kana karışan bir güzellik. Miksini de bizzat müzisyenin yaptığı parçanın mastering işlemleri Arın Adak imzalı. Şarkının sözlerine Mertbilek’in projeksiyonla yansıtılmış çizimlerinin eşlik ettiği görsel eşlikçi de buradan izlenebilir.
TEKLİ: Jonathan Richman – O Guitar
(Blue Arrow Records)
Amerikalı şahsına münhasır müzisyen ve besteci Jonathan Richman da yeni albüm haberiyle geldi. Temmuz ortasında yayımlanacak 18. solo albümü Only Frozen Sky Anyway’den ilk tekli “O Guitar” da tam Richman’dan bekleyeceğiniz gibi bir şarkı. Latin ve pop esintili çalışma Richman’ın kendine özgü klasik gitarıyla havasını buluyor. Hiç yaşlanmayacak gibi duran ama 74 yaşına gelen Richman’ın sesinde bir yorgunluk hissediliyor ama yine de kendine has enerjisini de koruduğunu söylemeli. Sevenlerini hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

ALBÜM: Blonde Redhead – The Shadow of The Guest
(section1)
Alternatif rock grubu Blonde Redhead’in The Shadow of The Guest’i grubun 2023 albümüi Sit Down for Dinner’dan bazı şarkıların yeni versiyonlarını içerdiği gibi yeni birkaç parçayı da bırakıyor bulutlardan aşağı. Her birine ışıltıyla dokunulmuş sekiz parça, bulanık rüyalara hayat, ışık ve yumuşak sesler veriyor. Shoegaze estetiğinin ASMR ve koro unsurları ile birleşmesiyle ayakları yerden iyice kesilen koleksiyon süzülüyor, fısıldıyor, gerisinde büyüleyen bir hâleti ruhiye bırakıyor.
TEKLİ: Orcutt Shelley Miller – A Star is Born
(Silver Current Records)
Biraz avant rock ister misiniz? Nur topu gibi bir süpergrubumuz olan Orcutt Shelley Miller, 5 Eylül’de yayımlayacakları ve kendi adlarını taşıyacak albümden ilk şarkıyı paylaştı. 90’lar noise rock grubu Harry Pussy ve deneysel işleriyle tanınan Bill Orcutt, Sonic Youth’un davulcusu olarak tanıdığımız Steve Shelley ve özellikle psikedelik – klasik rock’ı yaşatan grubu Howlin Rain ile bizleri keyiflendirmiş Ethan Miller’dan oluşan ve kariyerlerinin ustalık döneminde olan bu ekipten gelecek her şeyin kalitesi yüksek olacaktır zaten. “A Star is Born” da şaşırtmıyor. Özelikle Ethan Miller’ın baslarıı ayrı keyif. Prodüksiyon da olması gerektiği gibi. Türün sevenleri şampanyalarını patlatabilir.

TEKLİ: Blood Orange – The Field (ft. The Durutti Column & Caroline Polachek)
(RCA Records / Domino / GRGDN Müzik)
Klasik müziğe hassasiyetini sıkça belli eden Devonté “Dev” Hynes’ın malum lakabıyla üç yıldır çıkardığı bu ilk şarkı, künyesinde hepsi birbirinden ayrı kulvarlarda, bir o kadar ortak hassasiyette müzisyenler barındıran bir süper-tekli. Daniel Caesar, Eva Tolkin ve Tariq Al-Sabir’in katkıda bulunduğu parça, Durutti’cilerin “Sing To Me”sini sample’layarak Vinni Reilly’nin yatıştıran gitar arpejleri, rüzgârda savuran orkestral düzenlemeler ve viyolonsel dokunuşlarla yükseliyor. Kararlı bir beat ile serimlenip temelindeki dinginliği de koruyan parça, Polacheck’in aynı miktarda dinlendirici vokalinin parıltısıyla çözümüne ulaşıyor. Evine ya da evin olan insanlara dönme hâlini minimal biçim ve miktarda betimleyen “The Field”ın arkadaşlarıyla İngiltere kırsalında bir arazide geçirdiği bir zaman dilimi niteliğindeki videosu da tam şuradan izlenesi, zira işin yönetmeni Hynes’ın kendisi. Kliptekilerden oyuncu Naomi Scott ile on yılı aşkın süredir eşi olan futbolcu / prodüktör Jordan Spence’i seçmek mümkün.
TEKLİ: The Beths – No Joy
(ANTI-)
Yeni Zelandalı alternatif rock grubu The Beths, dördüncü albümü için yaz sonuna randevu verdi. Yeni tekli “No Joy”da hayata dair heyecanı yitirmeye, tıkanmışlığa dair sözler The Beths’ten aşina olduğumuz şekilde mutlu tınlayan bir düzlemde yankılanıyor. Kirli ama bir kere dinledikten sonra zihninizde dönmeye devam edecek gitar riffleri ile dolup taşan parçanın görsel eşlikçisi de burada.

TEKLİ: Animal Collective – Love On The Big Screen
(Domino / GRGDN Müzik)
Son albümü Isn’t It Now?’ı 2023’te yayımlayan psikedelik pop kolektifi Animal Collective, yeni teklisinde bir kez daha yaratıcı vokal armonileri ve catchy melodilerle sarıyor etrafımızı. Grup üyelerinden Avey Tare ve Drop of Sun Studios kurucusu Adam McDaniel’ın prodüksiyonunu üstlendiği şarkı, 25 yılı aşkın süredir bir arada üreten ekibin külliyatına yeni bir şey eklemiyor belki ama çizdikleri sonik haritayı hâlâ keyif ve heyecanla adımladıklarını görmek memnun edici. Parçaya eşlik eden B yüzü kaydı “Buddies on the Blackboard” da Bandcamp üzerinden dinlenebilir.
ALBÜM: Juan Wauters – Mvd Luv
(Captured Tracks)
Uruguay doğumlu ama bizlere New York’tan seslenen müzisyen, son on yıldaki yedinci albümüyle karşımızda. İki dakikayı pek aşmayan ve İspanyolca söylediği şarkılarla sevimli bir çalışma. Wauters’ın doğum yeri Montevideo’da kaydettiği ilk albümü. Candombe ve murga gibi oralara özgü ritimleri de albümüne yerdirmiş. Yaklaşımının bu hafta yeni teklisini yayımlayan Jonathan Richman ve özellikle Seu Jorge’nin eski albümlerinden fazlaca etkilenmiş gibi durduğunu söylemeli. Vokal olmayınca şarkı da devam etmiyor hissi biraz sıkıntılı. Müzikal anlara daha çok yer ayırılabilirdi belki. Daha belirgin de bir prodüksiyon hissiyatı bekliyor insan. Yine de folk ve pop Uruguay’a özgü soundla birleştiren çok çalışma bilmiyoruz, bunun için önemli.

ALBÜM: Rujen – Velvet Dream
(Broc Recordz)
Kozmik eküri Rujen’in yeni albümü, bizce “kadife rüya” tabirini kendine yakıştırmış. Holistik bir duruşta oldukları epey bir hissedilen Rujen, şarkılarında kendinden şüphe ederken yol almaya devam edebilmenin önemini vurgularken hayatın başlaması için gereken tek şeyin perspektifini dönüştürmek olduğu, geleceğin bir seçimle başladığına dair yaşam şevki yüksek cümlelerle çizmiş Velvet Dream’in çerçevesini. Nedense hep biraz Avrupalı tınlayan ama aslında Atlantalı olan dörtlünün kozmik rock da, psikedelik funk da denebilecek icrası canlı ama sakin. Arkalarına yaslanmış, zaman konusunda rahatlar fakat sakin olduğu kadar sürüşlüler de. Retroluğu önde bir sound, ama bundan ibaret değiller; peynir tadı vermeyen bir nostaljiyle çalıyorlar. Klasik tınlayan, kalitesi 70’ler çağıran aranjman ve enstrüman seçimleri prodüksiyonunda dikkat çekiyor.
TEKLİ: Rye Coalition – Wingwalker
(Ernest Jenning Record Co.)
New Jersey çıkışlı kült post hardcore grubu Rye Coalition, 20 yıllık sessizliğini iki kadim dostuna saygı duruşunda bulunacak bir EP ile bozuyor. A yüzünde yer alan ve geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Steve Albini anısına kaydettikleri Shellac yorumu “Wingwalker” dinlemeye açıldı. 18 Temmuz’da yayımlanacak Paid In Full’un B yüzünde ise 2023’te hayatını kaybeden Rick Forsberg için yorumladıkları Drive Like Jehu parçası “Bullet Train to Vegas” yer alacak.