Ne dinlesek: Tyler, The Creator, Hiatus Kaiyote, Ağaçkakan, Bade Nosa ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Tyler, The Creator – CALL ME IF YOU GET LOST
(Columbia Records)

Hip hop âleminin aklına eseni yapmaktan hiçbir zaman çekinmeyen sesi Tyler, The Creator’ın bir hafta önce duyurduğu 6. uzunçaları. IGOR’la arşa çıkan beklentilerin karşılığını fazlasıyla veriyor. Her köşesinde farklı bir oyunla karşılaşabileceğiniz 16 şarkılık albümde kabarık bir konuk listesi de var: Domo Genesis, Lil Uzi Vert, Pharrell Williams, Lil Wayne, ve NBA YoungBoy bunlardan birkaçı.

TEKLİ: Bade Nosa – Çiçek Gibi
(Mudita Records)

“Her ânı benim hayatım, vampirlerin elinden kurtardığım!” dediği yeni şarkısının hayattan beklentilerinin bestelenmiş hâli olduğunu söylüyor Bade Nosa. Ege sahillerini selamlayan düzenlemesini Ahmet Ali Arslan yapmış. Tunç Çakır, Alican İpek ve Emre Malikler de kayıt ve prodüksiyonda Bade’ye eşlik ediyor. 

ALBÜM: Hiatus Kaiyote – Mood Valiant
(Brainfeeder)

Avustralyalı future soul dörtlüsü, küresel salgın ve Nai Palm’ın atlatılmış meme kanseriyle geçen 6 zorlu yıla rağmen hayat dolu Mood Valiant ile geri döndü. Birbirinden yaratıcı düzenlemeler, ritmik zenginlik ve büyüleyici vokallerden meydana gelmiş, çeşitliliği bol bir ses ormanında kaybolmaya hazır olun! Arthur Verocai katkılı Get Sun, hem ilk adım için iyi bir seçenek hem de yaz güneşine tatlı bir eşlikçi olabilir. 

ALBÜM: Mx. Sür & Kübra Uzun – ALAN2021
(XSM Recordings)

Mx. Sür’ün kurucusu olduğu XSM Recordings’in ilk yayını olarak geçtiğimiz yıl Onur Haftası’nda paylaşılan “ALAN 2020”, bir yıl sonra, 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası için 11 yeni remiksten oluşan bir derlemeyle yeni dehlizlerde yakılanıyor. 27 Haziran’da yayımlanan albümde Mx. Sür – Kübra Uzun düetine remiks yapan isimler Age Reform, Basic Disarm, Çiçek Çocuk, Elz And The Cult, Fosil, Jtamul, Mx. Sür, robogeisha, Salih Topuz, Tatanga Soundsystem ve Uase.

TEKLİ: LoncaYodi – Madi Şeyler
(Dramaqueer)

Krutzog ve Dramaqueer, Onur Haftası kutlamalarına her cümlesi dile dolanacak “Madi Şeyler”le katıldı. Arada Yonca Evcimik’in “Abone”sine de selam çakılmış. Hep birlikte, dans ederek söyleyelim: “Baylar ve tanımlar, ezdiren ve bezdiren tavırlar, üstümüze gelen tüm adımlar, bunlar insan değil apaçık boomerlar.” 

TEKLİ: Ars Longa – Heyùla
(GROW)

Bağımsız müzik sahnesinin köklü gruplarından Ars Longa, 2. albüm Hayalet Radyo’yu takiben yayımladığı teklilerine devam ediyor. Her parçada farklı bir yöreden, bölgeden esinlenen ekip, bu kez “Karadeniz açıklarında bir fırtınaya tutulmuş.” Gökçen Erkılıç’ın çektiği harika bir klibi de var, buradan izlenebilir.

TEKLİ: Ağaçkakan – Bi nevi aksesuar
(M4NM)

Ağaçkakan yeni teklisinde hikâyesini kadim dostu, bir diğer M4NM gediklisi Oldeaf’in lo-fi hip hop beatleri üzerine serpiştirmiş. Otobiyografik bir deneme olarak tanımladığı “Bi nevi aksesuar”da hem kendini anlatıyor hem kendine sesleniyor. Çoğunlukla tekinsiz prodüksiyonlarla duyduğumuz Ağaçkakan flowlarını bu kez daha salaş ve ferah bir düzlemde dinlemeyi pek sevdik. Mutlu Oral’ın ellerinden çıkan klipte de bir perde oyununa davetlisiniz.

ALBÜM: Lucy Dacus – Home Video
(Matador Records)

Indie pop sahnesinin heyecan verici şarkı yazarlarından Lucy Dacus’un 3. stüdyo albümü. Julien Baker ve Phoebe Bridgers ile iş birlikleri de var. Müzisyenin kişisel deneyimlerinden yola çıkarak umudu yitirmemek ve kayıpla baş etmek hakkında etkileyici anlatılar sunuyor Home Video.

ALBÜM: John Grant – Boy from Michigan
(Bella Union)

Solo kariyerine 2010’da start veren eski Czars üyesi John Grant’in 5. stüdyo albümü. Gay bir çocuk olarak ABD’nin orta batısında büyümeye dair içsel bir anlatı etrafında şekilleniyor, Trump ABD’sine karşı içinde biriktirdiklerini de şarkılaştırıyor. Sofistike synth tonlarının hâkimiyetinde ve 75 dakika uzunluğundaki albümün prodüktör koltuğunda Cate Le Bon var.

TEKLİ: Unknown Mortal Orchestra – Weekend Run
(Jagjaguwar)

SB serisini saymazsak, 3 yıllık sessizliğin ardından alıştığımız UMO sounduna dönüşü müjdeliyor Weekend Run. Old school disco ilhamlı, groove’a kaptırmalık, kolay dinlenebilir bir parça. Ruban Nielson, günlük rutinlere atıfta bulunan bol tekrarlı sözlerin arasında, hafta sonu neşesine dikkat çekerek insanları iyi hissettirecek bir şarkı yapmak istediğini söylemiş.

TEKLİ: Homeboy Sandman – Go Hard
(Mello Music Group)

Angelitu. ABD’nin yeraltı rap sahnesinin iki yıldızı Homeboy Sandman ve Aesop Rock’ın yeni güç birliğinin ismi bu. Daha önce Lice projesinde birlikte çalışan ikili bu kez Homeboy’un vokalleri ve Aesop’un beatleriyle hayat vermiş yeni EP’sine. İlk şarkı “Go Hard”, fazlasıyla eğlenceli bir akışa sahip. 

EP: Dyrghé – Gom Jabbar Part I
(Wic Recordings)

Hollanda’da yerleşik Türkiyeli müzisyen Dirge Seçil Kuran’ı sa.na.ne, 123 ve Gözyaşı Çetesi ile sergilediği performanslardan tanıyor olabilirsiniz. Dyrghé projesiyle yayımladığı ilk solo EP’sinde, uçsuz bucaksız ses diyarlarını keşfe çıkıyor. İsmini Dune serisinden alan 3 şarkılık EP, zengin düzenlemeleriyle her parçada farklı dehlizlere savuruyor.

TEKLİ: Sparks, Adam Driver, Marion Cotillard – We Love Each Other So Much
(Sony Music)

Sparks ikilisini ve müzikal dehalarını sıklıkla konuşacağımız bir yıl olacak 2021. Leos Carax’ın Sparks şarkıları ekseninde kurguladığı müzikal filmi Annette yaklaşmakta ve filmden tadımlıklar da peşi sıra geliyor. Başrol oyuncuları Adam Driver ve Marion Cotillard’ın sesinden dinlediğimiz “We Love Each Other So Much”, dramatik açılışıyla kasvet yağdırıyor.

TEKLİ: Simge Pınar – Cevap
(Universal Music Türkiye)

Simge Pınar 2019’da Harun Tekin prodüktörlüğünde kaydettiği Güzel Şeyler’den sonra şimdi de ikinci albümüne hazırlanıyor. İlk albümü sevenler için tanıdık ama yeni denemelerle bezeli “Cevap” isimli şarkısıyla karşımızda. Söz ve bestesi kendisine ait, bizleri yine şiir ve edebiyatla harmanladığı yoğun bir müzikal anlatıyla baş başa bırakıyor.

ALBÜM: Hypnotic Brass Ensemble – This Is A Mindfulness Drill
(Jagjaguwar)

Bağımsız plak şirketi Jagjaguwar’ın 25. yaş kutlamaları devam ediyor. Son sürpriz, Hypnotic Brass Ensemble’ın 1998 tarihli Richard Youngs albümü Sapphie’deki şarkıları yeniden yorumladığı bir çalışma. Ekibe Sharon Van Etten, Moses Sumney ve Perfume Genius vokalleriyle eşlik ediyor. Müthiş.

ALBÜM: Sault – Nine
(Forever Living Originals)

2020’ye Untitled (Black Is) ve Untitled (Rise) isimli iki harika bahşeden İngiltere çıkışlı gizemli kolektif Sault’un yeni albümünü streaming servislerinde dinlemek için sınırlı vaktiniz var. 23 Haziran itibariyle 99 günlük geri sayım başladı. Sonra albüm dijital ortamdan silinecek. Elinizi çabuk tutun ve bir an önce Little Simz düeti “You from London”ı loop’a alın. Pişman olmayacaksınız.

TEKLİ: Damon Albarn – The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows
(Transgressive Records)

2020 boyunca Gorillaz’la türlü düetlerden oluşan Song Machine albümünü tamamlayan Damon Albarn için sırada bir solo albüm var. Albüme, bir John Clare şiirinden gelen ismini veren ilk tekli, gezegenin kolektif olarak içinden geçmekte olduğu karanlığa ses veriyor. Aslında İzlanda’nın dağlarından ilham alan bir senfoni olarak düşünülmüş, salgın sürecinde Albarn’ın tek başına yeni bir yöne evrilttiği bir çalışma olacak yeni albüm. Kasımda yayında.

TEKLİ: Matt Berry – Like Stone (Moon Duo remix)
(Acid Jazz Records)

Matt Berry’nin psikedelik başyapıtı olarak görülen, acid jazz semalarında da gezinen albümü Blue Elephant’ın Moon Duo’nun dünyasıyla kesiştiği remikste, ikili parçanın ritmini ve tınısını yer yer bükerek, analog synthesizerlarla sürreel bir atmosfer yaratmış.