Bunları da okuduk (04.07.2016)

Türkiye’nin yoğun gündemine dair sosyal medyada okunan ve paylaşılan günlük haber, yorum ve istatistiklerden bir seçki.

Foto: Birikim

“Bir şenlikteler sanki. Çoşkulular. Hiçbir şey olmamış gibi. Atatürk Havalimanı’nda 44 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin yaralandığı korkunç bir saldırıdan tam 45 saat sonra bir şenlik havasında Osmangazi Köprüsü’nün açılışını kutluyorlar.”
http://www.birikimdergisi.com/haftalik/7789/turkiye-nin-fotografi#.V3gUo2xRXqC

“‘İslâm Devleti’nin ilk ‘resmî’ Türkçe yayını, Konstantiniyye dijital dergisi, 2015 Mayıs’ında yayımlandı. İstanbul’un fethinin yıldönümüne denk getirilen bu ‘açılış’, Türkiye’de hemen hiç yankı uyandırmadı. Bu, büyük bir aymazlık olduğu kadar, Türkiye toplumunun bir bütün olarak idrak kapasitesinin ve meselelere akılla yaklaşma kabiliyetinin göstergesiydi: her ikisinde de yerlerde sürünüyorduk.”
http://platform24.org/yazarlar/1601/saka-sandilar

“Türkiye, son iki yılda IŞİD kaynaklı 10 büyük terör eylemine sahne oldu. Ancak 28 Haziran akşamı İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen bu son saldırı pek çok ilki bünyesinde barındırıyor…”
http://t24.com.tr/yazarlar/metin-gurcan/ataturk-havalimani-saldirisi-isid-ne-yapmaya-calisiyor,14930

“Osmanlı’nın kölelik tarihi bilinmiyor. ‘Müslümanlıkta kölelik olmaz’ diyenlerle karşılaşıyoruz. Tarih kitaplarında yokuz, kimse bizi bilmiyor. ‘Osmanlı’da kölelik’ konusu Ermeni ve Kürt meselesi gibi ‘tabu’ bile olamadı! Hepten yok sayıldık.”
http://m.t24.com.tr/haber/afro-turkler-egzotik-meyve-muamelesi-goruyoruz-osmanlida-kolelik-oldugu-kabul-edilsin-yuzlesin,348296

“Madımak Öldürümü ve diğer yaşadığımız katliam ve şiddetin oluşturduğu bilinçli öfke bize; tıpkı Kafka’nın ‘Davası’nın’ utanç temasıyla bitmesinde olduğu gibi; Madımak ve diğer tüm öldürümlerin yarattığı utancın her daim ayakta kalacağını gösteriyor.”
http://bianet.org/bianet/toplum/176469-kafka-nin-dava-si-utanc-ve-sivas-madimak-katliami

“Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in 10 günlük cezaevi serüveniyle de anlaşılmıştır ki; bu yargı sisteminin yarattığı insan hakları ihlallerinin önlenmesi veya onarılması aynı yargı sistemi içinde kalarak çözülemez, çözülmüyor.”
http://bianet.org/bianet/hukuk/176480-yarginin-tutuklama-hakkinin-siniri

“Bugünlerde de bir süredir diplomasi düzleminde gerilimli ve atışmalı bir seyir izleyen AKP-İsrail ikili ilişkileri için ‘normalleşme’ ifadesi tercih edilmektedir…”
http://birdirbir.org/normallesme-varyetesi-krizler-doneminde-israille-askeri-ve-ekonomik-iliskiler/