Can Bonomo, SAULT ve bu hafta başka ne dinlesek?

Can Bonomo hep birlikte söylemelik yepyeni bir şarkıyla döndü. Gizemli müzik kolektifi SAULT maneviyat dozu yüksek, uzun kompozisyonlarla sürpriz yaptı. GOSS ise bir synth denizinde yüzerken karasızlıklarından bahsediyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Can Bonomo – Gazapistan
(Avrupa Müzik Yapım)

İstanbul, dostlar, aşklar… Can Bonomo’nun sanatsal üretimine her daim ilham vermiş unsurlar, yeni teklisi “Gazapistan”da da başrolde. Üstelik “başrol” tanımının karşılığını verircesine; Can Saban imzalı klip için de dost meclisi bir araya gelmiş. Dillere dolanacağına hiiiç şüphe yok, şimdi hep bir ağızdan: “Sözler hep isyan, gülüşlerim bile hüsran. Hayaller İstanbul hâllerim Gazapistan.” 

TEKLİ: Saâda Bonaire – Extremes
(Captured Tracks)

Punktan new wave, reggae, dub, disco, Arap müziği ve dahasına uzanan bir sonik yangın, 80’lerin kült müzikal projelerinden biri olan Bremen çıkışlı Saâda Bonaire, daha önce yayımlanmamış 90’lar materyallerini topladığı yeni bir koleksiyonun yolda olduğunu duyurmuştu. James Brown coverı “Woman”ın ardından zaman kapsülünden bu kez harekete geçiren groove’u ve etnik vokalleriyle dikkat çeken “Extremes” çıktı.

TEKLİ: Ahmet Kenan Bilgiç & Playjoy – Ağlaya Ağlaya
(LU Records)

Derin, yoğun, ruha değen müziği ve yenilikçi yaklaşımıyla yerli sahnenin en özgün oluşumlarından biri olan Gevende’nin 2017’ye tarihlenen şaheseri Kırınardı’nın geçen zamanla derdi olan “Ağlaya Ağlaya” parçası yeni bir versiyon kazandı. Prodüktör Playjoy tarafından remikslenen şarkıda Ahmet Kenan Bilgiç’in canlı bir solo performansındaki gitar ve vokal kayıtları kullanılmış. Daha yankılı, daha dinamik, daha sentetik.

sault
ALBÜM: SAULT – AIR
(Forever Living Originals)

Prodüktör Inflo liderliğinde üreten İngiltere merkezli yarı anonim müzik kolektifi yine bir sürprizle karşımızda. Geçtiğimiz yaz yalnızca 99 günlüğüne dinlemeye açtığı NINE’da olduğu gibi geri sayım yaptırmıyor; sonik karakteriyle şaşırtıyor bu kez. Sabit olan tek şey, albüm kapaklarındaki kibritler. Grubun daha önceki işlerine hiç benzemeyen AIR epik bir orkestrasyon ve sözsüz koro vokalleriyle örülmüş yedi uzun kompozisyonu bir araya getiriyor. Yaratıcı ve cesur duruşunu daima koruyan SAULT dinleyeni ruhani bir yolculuğa davet eden, adı kadar hafif ve uçucu bu koleksiyonun ardından neyle dönecek diye merak etmemek elde değil; her zamanki gibi. 

TEKLİ: MONO – Kioku
(Temporary Residence Ltd)

Tokyo’nun öncü post rock grubu MONO, yönetmen Yusaku Mitsuwaka’nın Japonya’daki toplumsal ayrımcılığa odaklanan uzun metraj belgeseli My Story, The Buraku Story’nin müziklerine imza attı. Yakında albüm formatında da yayımlanacak kayıtlarda piyano, yaylılar ve koro vokalleri ön planda olacak. İlk tekli “Kioku”, filmden bağımsız deneyimlendiğinde bir rüya âleminin kapısını aralıyor âdeta.

TEKLİ: KARDELEN – Emanet
(EMI)

Son yıllarda duymaya iyice alıştığımız Türkçe sözlü R&B tınılarından kendi sentezini sunmaya başlayan KARDELEN’in yeni incisi. Parçanın söz, müzik ve prodüksiyonu Mert Demir katkılarıyla hayat bulmuş; Tuğçe Şenoğul ise geri vokallerden sesleniyor. “Al dedim al kalbimi. / Hiç bitmedi ki sana esareti.” gibi tutkulu sözleri bossa nova ritimleri ve Charlotte Dos Santos-vari tatlı vokal numaralarıyla birleştiren, sıcak bir şarkı “Emanet”.

Goss
TEKLİ: GOSS – Gitmek İçin Çok Erken
(Gülbaba Records)

Yerli synth pop duosu GOSS’un Deniz Tekin’le birlikte kaydettiği “İZ”i takip eden, 2022 mahsulü ikinci parçası. Kalbini açmak ile yara almamak için kaçmak arasında ikileme düşen birinin ağzından yazılan parça, sözlerindeki gelgitli hâli dalgalı synth partisyonlarıyla müziğe de taşıyor. İlgililerine hatırlatma: Gözde Oktaş ve Serkan Serter’den oluşan GOSS, ilk konserini 26 Nisan’da BLIND’da verecek.

TEKLİ: Otoboke Beaver – YAKITORI
(Damnably)

Kyoto çıkışlı punk dörtlüsü Otoboke Beaver, Super Champion adını verdikleri, geri sayımı devam eden yeni albümleri öncesi, tekerleme potpurisi tadında bangır bangır bir tekli daha fırlattı. Saniyeler ilerledikçe kaosa doğru sürükleniyormuş, bir girdap tarafından yutuluyormuş ya da freni tutmayan bir arabanın içinde uçuruma doğru ilerliyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.

TEKLİ: Tomberlin – sunstruck
(Saddle Creek)

Günün ilk kahvesine de eşlik edebilir, yorucu bir günün ardından sırtınızı yaslayıp bir şeyler okumaya başladığınızda da usulca çalabilir. İkinci albümü için gün sayan Sarah Beth Tomberlin, mesafelenme çağında aşkın nasıl deneyimlendiğinden ve kendini bulmanın pek de kolay olmamasından dem vuruyor “sunstruck” şarkısında. Melodilere karışan güneş ışınlarının tadına Ryan Schnackenberg yönetmenliğinde çekilen kliple de varabilirsiniz.

ALBÜM: Dopplereffekt – Neurotelepathy
(Leisure System)

Efsane geri döndü! Beş yıllık sessizliğin ardından duygusal derinliği es geçmeden sinematik efektlerle ışıldayan, makine-insan ilişkisi ve ötesine dair düşünceleri deşifre eden bir koleksiyonla çıkageldi Dopplereffekt. Sihirli bir kürenin içinden görülen kasvetli bir gelecek tahayyülü âdeta.

TEKLİ: Billy Nomates – Blue Bones
(Invada Records)

“Bu şarkı kendi depresyonum hakkında riyasız bir sohbet. Hakkında konuşmak zorunda olduğum bir parçam.” diyor Tor Maries’in müzikal alter egosu Billy Nomates. Müzisyenin önceki kayıtlarına kıyasla çok daha melodik tınlayan teklinin prodüksiyonunu, Invada Records’ın kurucusu ve Portishead, Beak>, Quakers gibi grupların üyesi Geoff Barrow üstlenmiş. Arpej baslar da bir diğer Beak> üyesi Billy Fuller tarafından çalınmış. “Blue Bones” için İngiliz sinemacı Tia Salisbury tarafından çekilen klip de yayında. Bir evin salonunda, ilişkilerinin sonuna yaklaşan bir çifti takip ettiğimiz metaforik videoda Billy Nomates ile İngiliz komedyen Spencer Jonesu izliyoruz.

TEKLİ: Jessie Buckley & Bernard Butler – The Eagle & The Dove
(Universal Music)

Oscar adayı Jessie Buckley ve eski Suede gitaristi Bernard Butler, haziran ayında For All Our Days That Tear The Heart ismimli bir albüm yayımlayacak. Yoldaki uzunçalardan paylaşılan ilk tadımlık ise aynı zamanda birlikte yazdıkları ilk parça olan “The Eagle & The Dove”. Siyah beyaz atmosferik videosuyla dinlemeye açılan parça, feminist yazar Vita Sackville-West’in romanına ithafen isimlendirilmiş. 

melted
TEKLİ: Melted – Puer Aeternus
(Hexe Music)

ÜFFFFFFF! Ankaralı post hardcore grubu Melted’dan 90’lar nostaljisinin hakkını veren bir tekli. Gitar müziğinin farklı estetiklerinden izler barındıran “Puer Aeternus”, grubun nisan sonunda yayımlanacak ilk albümünün de habercisi. Merakla bekliyoruz. 

TEKLİ: Faye Webster – Car Therapy
(Secretly Canadian)

Haziran 2021’de Secretly Canadian etiketiyle yayımlanan I Know I’m Funny haha albümünden bu yana sessizliğini koruyan Faye Webster, 2019 çıkışlı Atlanta Millionaires Club ve son albümünden parçaların yeniden hayal edilmiş versiyonlarıyla karşımıza çıkacak. 24 kişilik bir senfoni orkestrası eşliğinde kaydedilen EP’den ilk parçada lo-fi estetiği, yaylıların üzerinden akıp sinematik bir havaya bürünüyor âdeta.

TEKLİ: Lizzo – About Damn Time
(Nice Life / Atlantic Records)

15 Temmuz’da yayımlanacak yeni Lizzo albümünün ismi Special. Geçtiğimiz aylarda “bir aşk albümü” sözleriyle ipuçlarını verdiği dördüncü uzunçaları, “Rumors” teklisiyle start verdiği yeni döneminin ilk ürünü olacak. Paylaşılan ilk tadımlık “About Damn Time”, bir Lizzo parçasından beklenecek her şeyi içinde barındırıyor: Retro disko hissiyatı, bitmek bilmeyen groove ve neşeli bir tavırla ayağa kaldıran vokaller. 

trixie mattel
TEKLİ: Trixie Mattel – C’mon Loretta
(PEG Records)

RuPaul’s Drag Race dünyasının en büyük şöhrete ulaşan simalarından Trixie Mattel, durmaksızın üretmeye devam ediyor. Hatırlayalım: Queen of the Universe’de jüri oldu, Trixie Motel isimli bir renovasyon programı yakında Discovery+’ta yayımlanacak, Milwaukee’deki en eski gay bar olan This Is It!’i pandemi sürecinde kapanmaktan kurtarmak için satın aldı, Trixie Cosmetics ile makyaj ürünleri piyasaya çıkarıyor, kadim dostu Katya’yla hazırladığı sürreel TV programı UNHhhh’ın yeni sezonu yaklaşıyor. Bu kabarık takvime bir de albüm sıkıştırması pek şaşırtıcı değil elbet. The Blonde & Pink Albums isimli çift plaklık setten üçüncü tekli olan “C’mon Loretta”, dinleyene yüksek enerji aşılamayı başarıyor. Parçanın Battle of the Sexes’a selam çakan, Trixie’nin topuklularıyla tenis yeteneklerini sergilediği eğlenceli bir klibi de var.

TEKLİ: Koray Kantarcıoğlu – 626 Loop
(Discrepant)

Koray Kantarcıoğlu, 2016’da Wounded Wolf Press etiketiyle kaset olarak yayımlanan ve sonrasında Discrepant tarafından plak olarak basılan Loopworks koleksiyonunun ikinci halkası için gün sayıyor. Dinlemeye açılan ilk parçanın 3D sanatçısı Ersin Başaran ve Kantarcıoğlu’nun güç birliğinden çıkan videosu, İstanbul Atatürk Fen Lisesi mezunu olan Başaran’ın kentsel dönüşüm kapsamında yakın zamanda yenilenen okulunun, yıkım öncesindeki modelini kaynak ediniyor.

TEKLİ: Holy Fuck – Ninety Five
(Holy EF Music)

Kanadalı grup, imzası hâline gelen sarmal sonik yapılarla dansa kaldırıyor. Gözün gözü görmediği bir dans pisti atmosferine kirli mi kirli, post-punk çağrışımlı gitarlar enjekte ediyor fuzz’a boğulmuş yeni Holy Fuck şarkısı. Şarkının yüksek enerjisini muhafaza etmek için kayıtların büyük kısmı canlı yapılmış. Hatta dinlemeyi en sevdiğimiz davulculardan Matt Schulz, kendi partisyonlarını telefonunun mikrofonuyla kaydetmiş.

cancer bats
ALBÜM: Cancer Bats – Psychic Jailbreak
(Bat Skull Records)

Torontolu hardcore punk harikası Cancer Bats’in yedinci stüdyo albümü. Takipçileri için, Cancer Bats zaman çizelgesinde yeni bir başlangıca da işaret ediyor Psychic Jailbreak.  Grubun kurucularından Scott Middleton, geçtiğimiz yıl CB serüvenini sonlandırma kararı almıştı. Yoluna üç kişi devam etse de ne enerjisinden ne de öfkesinden pek bir şey yitirmediklerini ispatlıyor 11 şarkılık yeni albüm.

TEKLİ: Leyla McCalla – Dodinin
(ANTI-)

Afrikalı-Amerikalı kadınların mücadele ve umut hikâyelerine ışık tutan Our Native Daughters üyesi çellist ve vokalist Leyla McCalla, bir protesto şarkısı olan “Dodinin”i yeniden yorumladı. 80’lerde New York’ta sürgünde olan Haitili sanatçıların oluşturduğu Atis Indepandan kolektifinin bir albümünde keşfettiği parçayı, sömürgeci güçleri deviren Saint Domingue halklarının devrimci ruhuna bir övgü sunmak motivasyonuyla kaydetmiş müzisyen. “Ekmeği pişiren de yanan da biziz; yatağı yapan da yerde yatan da biziz.” diye seslenen tekliyi dinlerken, hem kavurucu güneşin hem de direnişin sıcaklığını teninizde hissedeceksiniz.

TEKLİ: Aleyna Tilki – Take It or Leave It
(Warner Music)

Aleyna Tilki’nin global müzik sahnesindeki yerini sağlamlaştıracak bir adım olarak gördüğü “Take It or Leave It”, duygusal gelgitler arasında kaybolmuş, giderek karmaşıklaşan bir ilişkinin ortasına bırakıyor dinleyeni. Pop punk türünün 2000’ler başındaki örneklerinden esintiler taşıyan şarkı, müzisyenin asi ve tavizsiz duruşunu da destekliyor.

Yazı: Cem Kayıran, İlayda Güler