3 soruda: Cem Sonel ve “Bir ve Sıfır İki Eder” sergisi

Cem Sonel’in dijital tabanlı seri işleri ve graffitileri dâhil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş kapsamlı bir seçkiyi bir araya getiren Bir ve Sıfır İki Eder isimli kişisel sergisi Anna Laudel’de açıldı. Çalışmalarında “0” rakamının felsefede mevcut olmama durumu, mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen “göreli hiçlik” konuları üzerinde duruyor sanatçı.

Cem Sonel, 27 Şubat’a kadar görülebilecek Bir ve Sıfır İki Eder ile ilgili 3 soruluk anketimizi yanıtladı.

Bu sergiyi hazırlarken sürekli aklında dolaşan bir düşünce? 

Acaba yetişecek mi? 

İşlerini sokakta sergilemenin ve galeride sergilemenin hissettirdikleri arasındaki fark?

Sokakta uygularken heyecanlı ancak sergilerken daha sakin. Galeride sergilerken heyecanlı ancak uygularken daha sakin bir ruh hâli.

İnsanların senin ve/veya işlerin hakkında bilmesini istediğin bir şey?

Değişimin dolayısıyla da adaptasyonun oldukça hızlandığı bir dönemde yaşıyoruz. Uzun süre aynı konular, malzemeler veya teknikler üzerinde devam edeceğimi düşünmüyorum. Seçenekler bu kadar ulaşılabilir ve sınırsızken olabildiğince yeni şeyler deneme peşinde koşturacağım.

Cem Sonel, Yansıma 2, Pleksi üzeri neon boya, alüminyum diabond, 70 x 70 cm, 2022
Cem Sonel, Ne kadar dönersen dön götün hep arkanda kalır, Pizza kutusu üzerine akrilik, 34,5 x 34,5 x 4,5 cm, 2020
Cem Sonel, Yansıma, Pleksi üzeri neon boya, alüminyum diabond, 70 x 70 cm, 2022
Cem Sonel, Zülküf, Atık Mdf üzeri karışık teknik, 80 x 60 cm, 2021
Cem Sonel hakkında

Cem Sonel, 1985 yılında Ankara’da doğdu. 2004 yılında lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde onur derecesi ile tamamladı. Çocuk yaşta başlayan sokak sanatı merakını 2009’da kurucularından olduğu sokak sanatı kolektifi (KÜF Project) ile hayata geçirmeyi başardı. 2014’te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Yüksek Lisans Bölümüne kabul edildi. 2008-2013’te tasarım ajanslarında grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak görev aldı. 2013 yılında hobi olarak ilgilendiği iç mekan tasarımını profesyonel olarak devam ettirme kararı aldı ve pek çok mekan tasarladı. Sokak sanatı üzerine workshoplar düzenledi, oturumlar yönetti, karma sergilerde yer aldı. 2017’de atölyesini taşıdığı İzmir Darağaç’ta hem bireysel hem de mahallenin sanat kolektifi ile beraber çalışmalarına devam etti. 2020’den itibaren Ankara’daki atölyesinde sanat ve tasarım alanlarındaki üretimlerine devam etmektedir.

Röportaj: İrem Gözü