Çevre ve insan ilişkisine dair 20 belgesel

Çevre ve insan ilişkisi nasıl değişmekte, yanlış bilinenler neler, bugüne kadar neler başarıldı, nelerle ve nasıl mücadele edilmeye devam ediliyor gibi sorulara yanıt arayan; yakın geçmişten 20 belgesel.

Hazırlayan: Işıl Saykan

Plastic Wars – Episode: 14 (2020)

Yönetmen: Rick Young

Serinin 14. bölümünde Rick Young, plastik atık endüstrisinin görünmeyenlerine ışık tutuyor. Endüstri sektörünün hiçbir zaman reklamı yapılmayan geri dönüşüm sistemini şekillendirmedeki rolünü ve son derece kârlı bir sırrı canlı tutma çabasını inceliyor. Geri dönüşüm, plastiği çevre veya okyanuslardan uzak tutmadı, aksine daha fazla plastik sattırdı. Belgeseli PBS üzerinden izlemek için buraya tıklamanız yeterli.

#TreesAreTheKey (2019)

Yönetmen: Tim Tyson Short

Kate Winslet’ın anlatıcı olduğu belgeselde iklim değişikliğine dikkat çekmek adına ağaçların küresel önemi, Afrika’daki açlık ve yoksulluk üzerinden anlatılıyor. The Word Forest Organisation’ın başlattığı kampanyalarla ortak düşünce ve eylemle ağaç dikiminin yerel düzeyde açlık ve yoksulluğu nasıl azalttığından da bahsediliyor.

The Silent Summer: Why Are Insects Dying? (2019)

Yönetmen: Christoph Würzburger

400 milyon yıldan fazla bir süredir böcekler ekosistemimizin evriminde önemli bir rol oynuyor ve yok olmaları da gezegen için bir felaket demek. Ne yazık ki, bu senaryoyla karşı karşıyayız. Bu belgeselde, böcek popülasyonuna bağımlılığımızı ve yok olmalarının dünya için ne anlam ifade edebileceğini izleyeceksiniz.

The River and the Wall (2019)

Yönetmen: Ben Masters

Beş arkadaşın El Paso’dan Meksika Körfezi’ne, Rio Grande Nehri ve ABD-Meksika sınırı boyunca 1.200 kilometrelik at, dağ bisikleti ve kano yolculuğu takip ediliyor. Yolculuğun amacı, sınır duvarının inşaatından önce sınır bölgelerini fotoğraflamak, su erişimini, göç hareketlerini, vahşi yaşamı, sınır kültürünü, özel toprak sahiplerini ve kamu arazilerini incelemek ve bir sınır duvarının bu ekolojide ve kültürde nasıl tahribatlara sebep olacağını araştırmak.

Anthropocene: The Human Epoch (2018)

Yönetmenler: Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal, Nick De Pencier

İlk ikisi Manufactured Landscapes (2006) ve Watermark (2013) olan üçlemenin son belgesel filmi Anthropocene: The Human Epoch, Anthropocene Working Group’un 10 yıllık Holocene Dönemi araştırmalarını takip ediyor. Sanat ve bilimin kesişme noktasında duran belgesel, dünyanın jeolojik tarihinde bir anlamda kritik bir an yaşayan türümüzün etkisini deneyimsel ve didaktik olmayan bir anlatımla, kışkırtıcı bir şekilde ele alıyor.

Grit (2018)

Yönetmenler: Sasha Friedlander, Cynthia Wade

Grit, demokrasilerde kurumsal gücün ve paranın rolünü sorgularken Endonezyalı bir genç olan Dian’ın siyasi olarak aktifleşmesine tanıklık ediyor. Dian, çamurlu yaşamdan çıkmak adına; kendisi, annesi ve birçok komşusuyla birlikte, yakın tarihin en büyük çevre felaketlerinden birinin sorumlusu olarak gördükleri kurumsal güçlere karşı savaşıyor.

In Our Hands: Seeding Change (2017)

Yönetmenler: Jo Barker, Sylvie Planel

Herkes için daha adil bir gıda sistemi yaratan çiftçilerin ve gıda işçilerinin giderek büyüyen bir hareketi var. “Tüm değişimin kalbinde bir hikâye yatıyor” diyen yönetmenler belgeselde, yeni bir çiftlik türü, yeni bir yiyecek türü ve yeni bir toplumun hikâyesini anlatıyor. Filmde, endüstriyel gıda sistemi mitini ortadan kaldırmak için çiftçiler ve aktivistlerin  daha iyi bir dünya inşa etmek uğruna verdikleri mücadele aktarılıyor. Belgeseli buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

An Ocean Mystery: The Missing Catch (2016)

Yönetmen: Alison Barrat

Balık popülasyonunda küresel bir krize ne kadar yakın olduğumuzu araştırırken, dünyanın önde gelen balıkçılık bilimcisi Dr. Daniel Pauly’nin verdiği bilgilerle kıyı şeridinden Bahamalar resiflerine ve Senegal kıyılarına kadar uzanan bir dedektif hikâyesi sunuyor. Yol boyunca Dr. Pauly ve ekibi karaborsa balıkçılığının etkisi, eğlence amaçlı balıkçılık endüstrisi ve daha fazlası hakkında şaşırtıcı keşifler yapıyor.

The Ivory Game (2016)

Yönetmenler: Richard Ladkani, Kief Davidson

Afrika merkezli fildişi ticaretini konu alan belgesel, eğer hükümetler şimdi veya yakın gelecekte harekete geçmezlerse, fillerin önümüzdeki 15 yıl içinde yok olmaya maruz bırakılacağını bildiriyor. Filmi izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

The Salt of the Earth (2014)

Yönetmenler: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Yakın tarihimizin bazı büyük olaylarına, uluslararası çatışmalara, kıtlık ve toplu göçlere tanıklık etmiş olan belgesel fotoğrafçı Sebastião Salgado bu kez, modern uygarlık tarafından zarar görmemiş görkemli toprakları keşfe çıkıyor. Belgeseli SALT aracılığıyla 10 Mayıs’a kadar Türkçe altyazı seçeneğiyle izleyebilirsiniz.

Virunga (2014)

Yönetmen: Orlando von Einsiedel

Yapımcılığını Leonardo DiCaprio’nun yaptığı belgesel, bir grup cesur insanın daha iyi bir gelecek için dünyanın unuttuğu Afrika’nın bir bölgesinde giriştiği mücadele anlatıyor. Gerçek yaşam hikâyesine dayanan belgesel Kongo’daki hayata dair de çok şeyler söylüyor.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Yönetmenler: Kip Andersen, Keegan Kuhn

Hayvancılık sektörü ve çevre ilişkisini anlatan meşhur belgesel, bu konuda çevre kuruluşlarının güttüğü politikaları araştırıyor.

DamNation (2014)

Yönetmenler: Travis Rummel, Matt Stoecker

Amerika’daki büyük baraj sistemlerinin ardında dönen siyasi çıkarlar hakkında bilgi edinmek isteyenler doğru yerde. Devlet çıkarı ve doğa katliamı arasındaki ilişki su kaynaklarının azalması üzerinden aktarılıyor.

Watermark (2014)

Yönetmenler: Jennifer Baichwall, Edward Burtynsky

Yönetmenler belgesel üçlemesinin ikinci halkasında suyun tarihçesini ele alıyor. İnsan tarihi boyunca suyun kullanımı araştırıyor ve suyla insan arasındaki doğrudan ilişki anlatılıyor.

Chasing Ice (2012)

Yönetmen: Jeff Orlowski

Doğa fotoğrafçısı James Balog ve kurmuş olduğu Extreme Ice Survey adlı kuruluşun iklim değişikliği üzerinde yaptıkları çalışmaları detaylandıran filmin tamamını Films For Action üzerinden izlemek için buraya tıklamanız yeterli.

A Fierce Green Fire (2012)

Yönetmen: Mark Kitchell

1960’lardan 2009’a uzanan 50 yıllık süreç içerisinde yürütülmüş küresel iklim aktivizmi, iklim değişikliğinin dönemsel tartışmalarını ele alarak karşılaştırılıyor. Robert Sunford, Meryl Streep, Ashley Judd, Van Jones ve Isabel Allende tarafından anlatılan film, 2012 Sundance Film Festivali’nde prömiyer yapmış ve dünya çapında beğeni toplamıştı.

The Island President (2011)

Yönetmen: Jon Shenk

Maldivler Cumhurbaşkanı Mohamed Nasheed’in iklim değişikliğinden kaynaklanan yükselen deniz seviyeleri karşısında duyduğu endişeyle bunu önlemeye dair gösterdiği çabaları anlatan bir film.

If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (2011)

Yönetmen: Marshall Curry

1996 yılında ilk kundaklama saldırılarından Adalet Bakanlığı tarafından 2005 yılında tutuklanmasına kadar, Earth Liberation Front aktivisti Daniel G. McGowan’ın hikâyesi…

Vanishing of the Bees (2009)

Yönetmen: Maryam Henein, George Langworthy

Bal arıları gizemli bir şekilde gezegende kayboluyorlar; kelimenin tam anlamıyla kovanlarında yok oluyorlar. Belgeselde iki arkadaş David Hackenberg ve Dave Mendes’in, bal arılarını korumak için verdikleri mücadeleyi izliyoruz.