Oyunun kuralını değiştirenler: CHAARTS Chamber Artists

Yazı: Burcu Teker

CHAARTS Chamber Artists, klasik oda orkestrası olgusuna getirdiği yenilikçi yaklaşımla benzerlerinden ayrılan bir topluluk. Gerek büyük orkestralar için yazılmış eserlerin oda müziği versiyonlarını minimal gruplarla icra ederek, gerekse yaylı dörtlüsü eserlerini kalabalık ortaklıklara uyarlayarak bu başyapıtların sunulamayacağı mekânlara uğruyor, dinleyicilerini akıldan çıkması güç bir müzikal serüvenin içine davet ediyor. Ekibin, ilhamını Grateful Dead albümü American Beauty’den alan performansları 17 Nisan Perşembe akşamı İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleşecek. Biletler burada

2010 İsviçre’sinde, Claudio Abbado’nun 2003’de hayata geçirdiği projesi Lucerne Festival Orkestrası’nı model alarak faaliyete geçen oluşum, uluslararası alanda kabul görmüş yaylı dörtlüleri ve oda topluluklarının üyelerini; Avrupa’nın en nitelikli orkestralarından solistler, baş kemancılar ve solo üflemelileri ağırlıyor. Kuruluşu “en iyilerin bir araya gelerek istisnai düzeyde bir dinleti yaratması” düşüncesine dayananan orkestranın yapısı oldukça esnek. 

Dinleyiciye her performansta farklı bir tecrübe sunmak, CHAARTS Chamber Artists’in alametifarikalarından. Zira sergiledikleri performanslar, çalınan parçalara bağlı olarak farklı enstrüman ve müzisyen kombinasyonları yaratmalarına olanak tanıyan cinsten. Bu durum her konseri kendine has, yepyeni bir deneyim hâline getiriyor. Toplulukla bir araya gelmek, alışılmış bir klasik müzik dinletisinden çok daha fazlasını vadediyor.

CHAARTS’ı benzersiz kılan bir diğer unsur Martha Argerich, Fazıl Say, Vilde Frang, Ian Bostridge, Sebastian Bohren, Regula Mühlemann gibi dünya çapında isimlerle yaptıkları göz alıcı iş birlikleri kadar repertuvarlarının müziğin evrenselliğini kutlayan enginliği. Coşkunun, anlatısal hazzın, yoğunluğun ayırt edici özelliklerden olduğu performanslarında baroktan çağdaş müziğe uzanan seçkinin yanı sıra caz, rock, tango ve küresel müzikleri de kapsama alanında, tutkuyla yorumlanıyor.

Bunun en çarpıcı örneklerinden biri kuşkusuz psikedelik rock ve folk tınılarını iç içe ören köklü rock grubu Grateful Dead’in 1970 tarihli albümü American Beauty’den esinlenen taze projeleri. Berkeley’de klasik müzik eğitimi almış bir bas gitarist Phil Lesh kuruculuğunda blues, R&B, folk, caz, gospel gibi janrları harmanlayan; etkilendikleri alanların çeşitliliği ve canlı performanslarının yapısı nedeniyle “jam band dünyasının öncü vaftiz babaları” olarak tabir edilen Grateful Dead’in geniş ufku, CHAARTS Chamber Artists’in kendini yakın hissettiği ortak zemin belli ki. Rolling Stone’un “tüm zamanların en iyi 500 albümü” listesinde yer alan American Beauty folk, country, blues gibi geleneksel yapıdaki Amerikan müziğinin bir potada eritildiği Americana türüne de öncülük ediyordu. Tıpkı cesurca tür karıştırmaktan çekinmeyen CHAARTS Chamber Artists’in, yapılmayanı en eklektik ve parlak biçimde yapma cesareti gibi.

Çıkış noktası müzik tarihinde rüştünü ispatlamış bu uzunçalar olsa da David Castro-Balbi (keman), Vanessa Looss (soprano) ve Axel Herrig’in (bariton) solist olarak yer alacağı konserde, George Gershwin ve Astor Piazzolla’nın eserleri ile 20. yüzyılın ilk yarısından popüler Broadway ve caz parçaları da kendi özgün tarzlarında seslendirilecek. 

17 Nisan’da gerçekleşecek konserin programı şu şekilde:

PROGRAM

George Gershwin – Three Preludes
George Gershwin – An American in Paris
Astor Piazzolla – Las Cuatro Estaciones Porteñas (Buenos Aires’in Dört Mevsimi)
Solo Keman ve Ensemble

ARA

George Gershwin – I Got Rhythm
John Kander – Fred Ebb – New York, New York
Leonard Bernstein – Stephen Sondheim – Tonight
Leonard Bernstein – Stephen Sondheim  – Somewhere