Çizgi roman sanatçısı Barry Windsor-Smith’in 35 yıllık projesi: “Monsters”

Conan the Barbarian’ın ilk çizeri Barry Windsor-Smith, kariyeri boyunca Avengers, X-Men, Wolverine gibi kült Marvel serilerini yazıp çizmişti. 15 yıllık suskunluğun ardından Monsters isimli projesiyle geri dönüyor. Bu projenin tam 35 yıllık bir geçmişi var.

Her şey nasıl başlamıştı?

Aslında 1984’te Thanksgiving başlığı ile bir Hulk hikâyesi olarak tasarlanan proje, Windsor’un olay örgüsü ile şüphe uyandırıcı derecede benzer bir başka hikâyenin Bill Mantlo tarafından Hulk macerası olarak basılması üzerine askıya alınmıştı. Peki etrafında bu kadar tartışma dönen hikâyede ne vardı?

Smith, Hulk hikâyesindeki orijinal fikre biraz daha derinlik katan bir yaklaşım göstermişti. Hulk ve Banner arasındaki Freudyen ilişkiyi, Guardian, Goblin ve Glow karakterleriyle maddileştirerek genişletti. Mantlo da benzer bir dönemde Hulk anlatısına çoklu kişilik bozukluğu materyali ekledi.

Tartışmalar devam ederken Mantlo’nun hikâyesi çoktan basılıp raflarda yerini almıştı bile. Ardından Smith Marvel ile yollarını ayırdı. Bu hikâyesinin de Dark Horse Comics ve DC gibi diğer evrenlerde yer alması için çabaladı. Ancak hikâyeyi genişletip baş karakteri farklılaştırsa da bu denemeleri sonuçsuz kaldı. 

“Monsters” son hâline kavuştu

Tüm bu yaşananlardan yıllar sonra okuyucu ile buluşacak olan hikâye ile Monsters’ın olay örgüsünün son hâline de ulaşmış bulunuyoruz. 1964 yılında orduya katılan Bobby Bailey karakteri, kendini Amerikan hükümetinin yönettiği genetik çalışmalarda bir denek olarak buluyor. Bu deneyler, Nazilerin 2. Dünya Savaşı zamanından kalma genetik çalışmalarına dayanmakta. Hikâyenin devamında Bailey’nin üzerinde yapılan deneyler kontrolden çıkıyor vehayatında travmatik bir dönüşüm gerçekleşiyor. Ardından her açıdan hasar görmüş bir denek olan Bobby Bailey’nin kendi açmazlarıyla uzlaşmaya çalıştığı serüveni ile karşı karşıya kalıyoruz. 360 sayfadan oluşan çizgi roman pek çok jenerasyonu kapsayan uzun soluklu bir yapıya da sahip.

Monsters’ın Fantagraphics etiketiyle Ocak 2021’de satışa çıkması planlanıyor. Fantagraphics ise kitabı “Kısmen aile draması, kısmen casusluk hikâyesi, kısmen de metafizik bir yolculuk. Özetle, Amerika tarihinin iki jenerasyonunu kapsayan ve kahramanların içten portresini çizen epik, politik bir odise.” şeklinde özetliyor. 

Siyah-beyaz çizimlerden oluşan bu merak uyandıran çizgi romandan birkaç sayfa önden paylaşıldı.

Yazı: Biçem Kaya