2018 çizgi roman sektörünün altın yılı mı?

Sinema salonlarından streaming servislerine, “bir şey izleyelim” diyeceğiniz her platformda karşımıza çıkan çizgi roman uyarlamalarının, çizgi roman sektörüne katkısını net bir şekilde gözler önüne seren yeni bir rapor yayınlandı.

Marvel ve DC gibi köklü yayınevlerinin son yıllarda peşi sıra büyük prodüksiyonlu filmleri vizyona sokması ve gişeden de mutlu ayrılması, akıllara çizgi roman kültürünün film ve dizi uyarlamalarından nasıl etkilendiği sorusunu getiriyordu. Son dönemde farklı platformlarda yayına başlayan The Umbrella Academy, Deadly Class ve Happy gibi başarılı çizgi roman uyarlamaları da unutulmamalı. ICv2 ve Comichron ortaklığıyla yapılan araştırmaya göre, 2018 yılında ABD ve Kanada’da çizgi roman satışlarından elde edilen toplam gelir 1 milyar doları geçti ve tarihin en yüksek çizgi roman satışlarına ulaşıldı. 2017 istatistiklerine göre 80 milyon dolarlık bir farktan söz ediyoruz. 1 milyar dolarlık bu hasılatın yüzde 60’ından fazlasının grafik romanlardan geldiğini de belirtmekte fayda var. Bu artışın yansımalarını dijital çizgi roman sektöründe de (aynı seviyede olmasa da) görmek mümkün.

Comichron adına açıklamalarda bulunan John Jackson Miller, popüler yayınların çizgi roman dükkânlarına fayda sağladığını vurguladı ve 2017’deki düşüşün ardından geçtiğimiz yıl tarihî bir sıçrama yapıldığına dikkat çekti.