Müzik piyasasında solo kadın sanatçılar popülerlik kazandıkça gün yüzüne çıkan soru şuydu: Peki kadınlardan oluşan müzik grupları neredeler?..


Image

Bundan yedi sene kadar önce kim ki o olarak Eskişehir’de verdiğimiz bir konserin bitiminin ardından yaklaşık 10 kişiden oluşan izleyici grubunun arasından genç bir kadın yanımıza yanaşarak, “Tebrik ederim, çok cesursunuz. Bu yaptığınız büyük cesaret ister” demişti. Teşekkür ederken büyük bir afallama yaşadım. Kendimi iyi hissetmiyordum. Cesur hiç hissetmiyordum. Düşmanca herhangi bir şey ima etmediğinden emindim elbette. Ama dediğini düşününce öfkeden avuçlarımın içi terliyordu. Ona karşı değil tabiî ki, dünyaya karşı bir öfke. Biz yalnızca diğer birçok grup gibi çıkmış ve yapmış olduğumuz parçaları çalmıştık. Yaptığın müziği insanlara çalmak ve cesaret gerektiren bir eylem arasında bağ kurulması o zaman benim için çok tahammül edilmez, sinir yapıcı bir şeydi. Çünkü arada kurulan tek bağ kadın olmakla ilgiliydi ve bu hep böyle olacaktı.

Müzik düzeni, onyıllardır kadın gruplarını görmezden gelme gafletinde bulunuyor. Büyük prodüksiyonların göz kamaştırıcı parıltıları yoksa, müzik üreten kadınlar da yok. Popülerlik ve kadınlık, hâlâ birçok müzik dergisinin can sıkıcı bakış açısı gereği bir türlü bağdaşmıyor. Ve yine onyıllardır, müzik, kadınlar için, ataerkil toplum, kapitalizm, din, konvansiyonel ahlak anlayışı, eşitsizlik ve devlet baskılarına karşı sıkı bir direniş alanı. Bu direnişi popüler müziğin farklı evrelerini takip ederek 1920’lerden günümüze getirelim istedik. Bunu yaparken de, doktorasını İngiltere’deki queer feminist kültürel müzik direnişi üzerine tamamlayan Julia Downes’un editörlüğünde, farklı müzikal dönemleri alanında uzman farklı kadınlara yazdıran, iki sene önce yayımlanan Women Make Noise adlı kitabı kaynak belledik. İşte onyıllardır pek de değişmemiş olan, sıkıcı, bunaltıcı ve köreltici bir düzenin bugüne kadar itinayla sakladıkları ve bu düzenin neden yok olmak üzere olduğu… Ada Tuncer’in muhteşem çizgileştirmesiyle!

“Dikkatimizi, ‘Bizi görmezden gelmeyi bırakın’dan ‘Tamam, artık herkesin dikkati üzerimizde olduğuna göre bununla ne yapacağımıza karar vermeliyiz’e yöneltmenin vaktidir.”
Lillian Maring, Berlin’de basılan Girl Gang zine 2 fanzininden, 2011

  1. Lojistik sanatı: Loren Munk

    Görsel ifadenin gücüne kapıldığımız bu özel sayıya New York sanat hayatının harita tablolarının mucidi Loren Munk’u konuk ettik.

  2. Mayıs sıkıntısı

    31 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’na üçüncü polis müdahalesinin ardından bütün ülkede patlak veren olayların anısı henüz çok taze, ülke demokrasisi

  3. İktidarın anatomisi

    İktidar denen melaneti onu farklı açılardan tanımlayan çeşitli alıntılarla faş ediyoruz. Anatomi Dersi …Rembrandt’ın resminde ölüyü parçalama işleminin açıkça görülebilen

  4. Gezi direnişinin birinci yılına yaklaşırken: Türkiye’de işçi direnişleri

    Mutlaka gözden kaçırdıklarımız vardır ancak son bir senede gerçekleşen işçi direnişlerini toparlamaya çalıştık. Gezi direnişinin birinci yılına yaklaştığımız şu günlerde

  5. 1920’lerden Pussy Riot’a müzikte kadın direnişi

    Müzik piyasasında solo kadın sanatçılar popülerlik kazandıkça gün yüzüne çıkan soru şuydu: Peki kadınlardan oluşan müzik grupları neredeler?..

  6. “Selam. Yazın ordayız!”

    Bu yaz, İstanbul konser gündemine bomba gibi düşen isimler duyurularını bizzat yapıyor (!) mayıstan eylüle İstanbul’da kimler sahne tozu atacak, işte burada…

  7. 2014’ün süpergrupları

    The Unsemble, Sisyphus, Avey Tare’s Slasher Flicks, Kimono Kult

  8. Bütün aşklar yasaldır: Planningtorock

    Feminist, eşcinsel hakları savunucusu müzisyen Planningtorock’a bildiri niteliğindeki yeni albümü ve müziği hakkında sorular sorduk.

  9. Şarkı şarkı Gaye Su Akyol ve Develerle Yaşıyorum albümü

    Mai ve Seni Görmem İmkansız ile müziğini gayet iyi tanıdığımız Gaye Su Akyol ile geçtiğimiz günlerde yayınlanan ilk solo albümü Develerle Yaşıyorum üzerine şarkı şarkı hislendik ve onunla hayal güçlerimizi birleştirdik...

  10. İstanbul’da kolektif müziğin beş noktası

    Sunduğu olanaklar ve samimî ortamlarıyla İstanbul’da bağımsız müzik peşinde koşanların en temel ihtiyacını, bir arada olmayı sağlayan beş sıradışı “stüdyo”yu tanıyoruz.

  11. Avant Art Festivali 2014

    Polonya ve Türkiye arasında müzikal bir yolculuk

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, beş üzerinden puanları ve önerilen şarkılarla burada!

  13. Türkiye Sinemasının 100. yılı

    Türkiye sinemasının 100. yılı şerefine, sinemamızın en özel yönetmenlerinden Ö. Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Yavuz Turgul ve Nuri Bilge Ceylan’a, birer filmiyle ve Murat Palta imzalı çizimlerle saygı duruşunda bulunmak istedik.

  14. Beyazperdeden Kağıt Bebekler

    Bu ay gösterime giren Enemy ve Maleficent filmlerinin yıldızları Jake Gyllenhaal ve Angelina Jolie’nin kariyerlerinden en ikonik parçaları kâğıt bebeklere giydirmek üzere bir araya getirdik.

  15. Bu ay ne izlesem?

    Güneşin ve sıcağın etkisiyle sinema salonlarının hafiften boşalmaya başladığı baharın bu en keskin ayında, çok sayıda bağımsız film ve büyük bütçeli Amerikan gişe bombası vizyonda kendine yer buluyor.

  16. Tadına doyulmayan gece şovları

    Amerikan televizyonlarının en sevilen ve uzun yıllardır süren gece şovlarının arkasındaki efsane isimler, Mehmet Uluşahin imzalı çizimleri ve Melikşah Altuntaş’ın döktüğü şecereleriyle huzurlarınızda…

  17. Kilimli Konak

    Leyla Gediz, Kilimli Konak isimli yeni solo sergisini evinin salonunda açtı. 17 Mayıs’a kadar Gediz’in evine davetlisiniz.

  18. Pegasus’la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!

    #yazdeyince aklınıza ne geliyor?

  19. “Photo Clash” İstanbul’dan da geçti!

    CİNS, Tayfun Pekdemir ve Burak Şentürk, Converse’in oldukça keyifli geçen en yeni etkinliği “Photo Clash” sonrasında sorduğumuz üç soruyu üzerinde oynadıkları fotoğraflarla cevapladı!

  20. İzlemeden geçme: PepsiCo markalarından 15 reklam

    PepsiCo'nun köklü reklam tarihinden viral, profesyonel, ev yapımı, eski-yeni demedik, sizler için bir izlemesi keyifli top 15 derledik, sırasızca sıraladık.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör