Planningtorock, İngiliz elektronik müzisyen Jam Rostron’un sahne adı. Cinsiyetçi bir isme sahip olmamak için adını Janine’den Jam’e değiştiren sanatçı, sadece kadınlardan oluşan plak şirketinden üçüncü stüdyo albümü All Love’s Legal’ı çıkardı. Feminist, eşcinsel hakları savunucusu Planningtorock’a bildiri niteliğindeki yeni albümü ve müziği hakkında sorular sorduk.


Image

All Love’s Legal cinsiyet politikalarına odaklanıyor…
Yakın arkadaş çevremin dışında toplumsal cinsiyet üzerine bir konuşma başlatmak istedim. Yeni albüm bunu yapmak için mükemmel bir araçtı. Bu kayıtla hakikaten kendi politikamı da çözüyorum.

“Bütün aşklar yasaldır aşkı yasallaştıramazsın” ile eşcinsel evliliği vurguluyorsun. Bu konu ve genel olarak albüme dair olumsuz tepki alıyor musun çevrenden?
Çok şaşırdım ama tepkiler şu âna kadar çok olumlu oldu. İnsanlar bu konu üzerine konuşmaya inanılmaz açık ve istekliler. Albümün en başarılı olduğunu hissettiğim unsurlarından biri de şu; kimse şarkı sözlerinin ve adlarının doğrudanlığından rahatsız olmuş ya da yabancılaşmış gibi durmuyor. Sanırım bu konuların ulaşılabilir olması için kasten mutlu ve eğlenceli şarkılar yapmış olmamdan kaynaklanıyor. 

Bu albüm öncekine kıyasla daha çok ses getirdi. W’den beri ne değişti?
Bu albümün mesajı doğrudan ve açık olduğu için sanırım. W siyasî düşünce açısından daha üstü kapalı ve şiirseldi. Bu da neden bahsettiğimi ya da ne hakkında konuşmak istediğimi insanların hemen kavramadığı anlamına geliyordu. W sayesinde All Love’s Legal’ı yapmayı başardım ve işte bu nedenle W’yi çok seviyorum. Bana çok önemli bir şey öğretti ve beni dürttü.

Human Level Recordings adında sadece kadınlardan oluşan bir plak şirketi kurdun. Bu neden önemli ve anlamlı?
Arkadaşım James Murphy ve plak şirketi DFA’ya Planningtorock’a olan destekleri ve sevgileri için minnettarım. Ancak bu albümün üretim sürecinde, müzik yapmanın cinsiyet politikası boyutuyla uğraşmasına, bu konuda bilinçli olmasına ve müzikteki normlara meydan okumasına ihtiyacım vardı. Bu süreç hangi plak şirketi tarafından çıkarılacağını da içeriyordu. Çoğu plak şirketi sadece erkeklerden oluşuyor. Bu yüzden ben de aynı ayrılıkçı yöntemi (dengesizliği tekrar dengelemek için bir araç olarak) kullanmak ve sadece kadın ve eşcinsel prodüktörlerden oluşan bir plak şirketi oluşturmak istedim.

İkili cinsiyet limitlerini aşmak için vokallerini elektronik ortamda bozuyorsun. Bazen farklı şarkıları farklı kişiler söylüyormuş gibi hissettiriyor. Bu vokallerinin özgün olmasını ve dinleyicinin sesine aşina olmasını engelliyor mu? Yoksa tam tersi mi?
Vokallerimin öylesine ayırt edici bir belirsiz kimliği var ki insanlar o şekilde tanıyorlar. Onların kimliği işte bu.

İlginç bir maske kullanıyordun. Bize maskenin hikâyesini anlatabilir misin, kullanmaya nasıl başladın ve neden?
Maskeler ya da benim söylemeyi tercih ettiğim gibi “kask”lar; 2005, 2006 ve 2007’deki ilk konserlerimde şekillendi. Konser verirken şarkılarıma bir şeyler eklemek istiyordum.  Eğlenceli vücut heykelleri sahnedeki cinsiyet varlığımla oynamamı sağladı.

İngiltere’den Berlin’e taşınma nedenin şehrin elektronik müzik kültürü müydü? Berlin müziğini nasıl etkiledi?
2000 yılında Bunny Leif Christensen ile altı aylığına kültürel bir projede çalışmak için geldim. 14 yıl geçti ve hala buradayım. Berlin’e âşık oldum ve burada çok önemli arkadaşlar edindim.

Son olarak bize favori elektronik müzik albümlerini söyleyebilir misin?
Şu sıralar Pursuit Grooves’un yeni albümü Modern Days Mineral’a kafayı takmış durumdayım. rRoxymore’un her şeyini seviyorum ama özellikle Precarious/Precious EP’si ve Paula Temple’ın Colonized EP’si.

  1. Lojistik sanatı: Loren Munk

    Görsel ifadenin gücüne kapıldığımız bu özel sayıya New York sanat hayatının harita tablolarının mucidi Loren Munk’u konuk ettik.

  2. Mayıs sıkıntısı

    31 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’na üçüncü polis müdahalesinin ardından bütün ülkede patlak veren olayların anısı henüz çok taze, ülke demokrasisi

  3. İktidarın anatomisi

    İktidar denen melaneti onu farklı açılardan tanımlayan çeşitli alıntılarla faş ediyoruz. Anatomi Dersi …Rembrandt’ın resminde ölüyü parçalama işleminin açıkça görülebilen

  4. Gezi direnişinin birinci yılına yaklaşırken: Türkiye’de işçi direnişleri

    Mutlaka gözden kaçırdıklarımız vardır ancak son bir senede gerçekleşen işçi direnişlerini toparlamaya çalıştık. Gezi direnişinin birinci yılına yaklaştığımız şu günlerde

  5. 1920’lerden Pussy Riot’a müzikte kadın direnişi

    Müzik piyasasında solo kadın sanatçılar popülerlik kazandıkça gün yüzüne çıkan soru şuydu: Peki kadınlardan oluşan müzik grupları neredeler?..

  6. “Selam. Yazın ordayız!”

    Bu yaz, İstanbul konser gündemine bomba gibi düşen isimler duyurularını bizzat yapıyor (!) mayıstan eylüle İstanbul’da kimler sahne tozu atacak, işte burada…

  7. 2014’ün süpergrupları

    The Unsemble, Sisyphus, Avey Tare’s Slasher Flicks, Kimono Kult

  8. Bütün aşklar yasaldır: Planningtorock

    Feminist, eşcinsel hakları savunucusu müzisyen Planningtorock’a bildiri niteliğindeki yeni albümü ve müziği hakkında sorular sorduk.

  9. Şarkı şarkı Gaye Su Akyol ve Develerle Yaşıyorum albümü

    Mai ve Seni Görmem İmkansız ile müziğini gayet iyi tanıdığımız Gaye Su Akyol ile geçtiğimiz günlerde yayınlanan ilk solo albümü Develerle Yaşıyorum üzerine şarkı şarkı hislendik ve onunla hayal güçlerimizi birleştirdik...

  10. İstanbul’da kolektif müziğin beş noktası

    Sunduğu olanaklar ve samimî ortamlarıyla İstanbul’da bağımsız müzik peşinde koşanların en temel ihtiyacını, bir arada olmayı sağlayan beş sıradışı “stüdyo”yu tanıyoruz.

  11. Avant Art Festivali 2014

    Polonya ve Türkiye arasında müzikal bir yolculuk

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, beş üzerinden puanları ve önerilen şarkılarla burada!

  13. Türkiye Sinemasının 100. yılı

    Türkiye sinemasının 100. yılı şerefine, sinemamızın en özel yönetmenlerinden Ö. Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Yavuz Turgul ve Nuri Bilge Ceylan’a, birer filmiyle ve Murat Palta imzalı çizimlerle saygı duruşunda bulunmak istedik.

  14. Beyazperdeden Kağıt Bebekler

    Bu ay gösterime giren Enemy ve Maleficent filmlerinin yıldızları Jake Gyllenhaal ve Angelina Jolie’nin kariyerlerinden en ikonik parçaları kâğıt bebeklere giydirmek üzere bir araya getirdik.

  15. Bu ay ne izlesem?

    Güneşin ve sıcağın etkisiyle sinema salonlarının hafiften boşalmaya başladığı baharın bu en keskin ayında, çok sayıda bağımsız film ve büyük bütçeli Amerikan gişe bombası vizyonda kendine yer buluyor.

  16. Tadına doyulmayan gece şovları

    Amerikan televizyonlarının en sevilen ve uzun yıllardır süren gece şovlarının arkasındaki efsane isimler, Mehmet Uluşahin imzalı çizimleri ve Melikşah Altuntaş’ın döktüğü şecereleriyle huzurlarınızda…

  17. Kilimli Konak

    Leyla Gediz, Kilimli Konak isimli yeni solo sergisini evinin salonunda açtı. 17 Mayıs’a kadar Gediz’in evine davetlisiniz.

  18. Pegasus’la Daha Çok Yaz İçin 5 Tatil Kaçamağı!

    #yazdeyince aklınıza ne geliyor?

  19. “Photo Clash” İstanbul’dan da geçti!

    CİNS, Tayfun Pekdemir ve Burak Şentürk, Converse’in oldukça keyifli geçen en yeni etkinliği “Photo Clash” sonrasında sorduğumuz üç soruyu üzerinde oynadıkları fotoğraflarla cevapladı!

  20. İzlemeden geçme: PepsiCo markalarından 15 reklam

    PepsiCo'nun köklü reklam tarihinden viral, profesyonel, ev yapımı, eski-yeni demedik, sizler için bir izlemesi keyifli top 15 derledik, sırasızca sıraladık.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör