Dopdolu bir program ve sürprizlerle 10. Pembe Hayat KuirFest

2011’de başlayan serüveni boyunca dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce kuir yaşanmışlığı ve çok çeşitli lubunya hallerini film gösterimleri, söyleşi ve atölyelerle sunan Pembe Hayat KuirFest, 10. yılında hem İstanbul hem de yasakların kalkmasıyla Ankara için sürprizlerle dönüyor. 23 Eylül-3 Ekim’de düzenlenecek; toplamda 28 film, 5 söyleşi ve 1 atölyeyi barındıran festivalin ilk ayağı Goethe-Institut Ankara’da. 

Kurmacalar, belgeseller

Her yıl kurmaca uzun metrajların programlandığı Gökkuşağının Altında; bu yıl göçmenlik, çok aşklılık ve komünite güçlendirici tematik alanlara odaklanıyor. Seçkide Sundance Film Festivali’nden Seyirci Özel Ödülü ile dönen Dilberim, Güzelim (Ma Belle), Türkiyeli trans oyuncu Denise Türkan’ın da yer aldığı Ölüm ve Bowling (Death and Bowling) ve Berlinale’de En iyi Kurmaca Teddy ödülüne uzanan Alınmaca Yok (No Hard Feelings) yer alıyor. 

Kuir Belgeseller seçkisinde pek çok dünya festivalinde gösterilip yine Berlinale’de ödüle layık görülen Cinsiyet Jenerasyonları (Genderation), öncü karikatüristlerin kişisel yolculuklarını ve LGBTİ+ görünürlüklerine etkilerini tartışan Şöyle Böyle Çizgiler (No Straight Lines), Brezilya’nın yaşadığı politik sallantılar altında bir grup seks işçisine odaklanan Anne Evi Gibi (Your Mother’s Comfort) görülebilir.

Kuir Diziler seçkisinde Danimarka yapımı bir seri

Festival bu yıl Kuir Diziler seçkisinde bir diziyi ağırlıyor: Minço Ağrısı (Ondt i Røven). Rikke Kolding’in yönettiği, 8 bölümlük Danimarka yapımı seri; taşradan Kopenhag’a gelen Tessa’nın kuirliğini, komünitesini keşfedişini gözler önüne seriyor. Dizinin 2 Ekim Cumartesi günkü gösteriminin ardından Institut français’te Saadat Munir’in katılımıyla bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Monika Treut’un Gendernauts’u yeniden gösterimde

KuirFest bu yıl kÜLT seçkisinde çok özel bir filme yer veriyor: Dünya kuir sinemasının öncü isimlerinden Monika Treut’un Cinsiyet Kimlikleri (Gendernauts: A Journey Through Shifting Identities), festivalin 10. yılına özel yeniden gösterimde. Monika Treut da İstanbul programına dâhil oluyor ve 2 Ekim Cumartesi günü Feminist Mekan’da bir söyleşi yapıyor.

Türkiye’den Hayalimdeki Sahneler, Patrida ve kısalar

Türkiye’den çıkan kuir yapımların yer aldığı Ğ seçkisinde bu yıl yer alan Hayalimdeki Sahneler ve Patrida gösterilecek. Hayalimdeki Sahneler’in 25 Eylül Ankara ile 2 Ekim İstanbul gösterimleri ve yönetmen katılımlı söyleşileri, aynı zamanda Metin Akdemir’in komüniteyle bir arada filmi üzerine gerçekleştireceği ilk söyleşiler olacak. Geçtiğimiz yıl Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü’nün de sahibi Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin yönettiği Patrida’nın söyleşisi ise 3 Ekim Pazar, Institut français’te.

Festivalin bu yılki diğer sürprizi Türkiye’den Kısalar. Bu yılda düzenlenen seçki, Ankara’da açılış filmi olarak perdeye taşınıyor, ardından film ekibi ve oyuncu katılımlı söyleşiler düzenleniyor. Listede neler mi var? Umut Derin Eroğlan’dan Kekre, Mira Çelik ve Yiğit Gürlek’den Gullüm, Esra Özban’dan Eve Dönüş, Fehmi Öztürk’den Free Fun, F. Nur Özkaya’dan Sudan Çıkmış Balık, Irmak Karasu’dan Mamaville ve Cedoy’dan Komşu. Türkiye dışındaki kısalar ise lubunya tarihi, görünür lubunyalık, direniş ve mücadele temalarıyla şekillenen üç bölümde: Olay Lubunya, #DirenAyol! ve Yıllar Affetmez!.

Ayrıntılı bilgi ve program için Pembe Hayat KuirFest’in web sitesine göz atmayı unutmayın.

Yazı: Banu Üsküdarlı