Elektronik müziğin kaotik kahramanları: Modeselektor

Programından açıklanan her isimle heyecan katsayısını arttıran Sónar İstanbul 2019’un bu seneki onur konuklarından biri de 90’ların ikinci yarısında bu yana yoğun ve çeşitliliğiyle göz dolduran üretimleriyle elektronik müzik sahnesinin medar-ı iftiharları arasında yer alan Berlin çıkışlı ikili Modeselektor olacak.

Gernot Bronsert ve Sebastian Szary’dan oluşan Modeselektor dans pistinde nabız yükselten, tarifi ve kontrollü bir kaostan beslenen müzikleriyle tanınıyor. Aynı zamanda Alman elektronik müzik sanatçısı Apparat ile beraber çalıştıkları Moderat ve ses ile görüntüyü birleştiren Pfadselektor projeleriyle de bilinen ikilinin 1996’dan bu yana devam eden ve çeyrek yüzyıla yaklaşan müzik yolculuğunda ortaya koydukları üretim sık sık karşımıza çıkan, ancak genelde içi boş olan ‘elektronik müziğin sınırlarını yeniden tanımlama’ görevini hakkıyla yerine getiriyor.

‘‘Genç müzisyenlerin kendilerini ifade etmek için kendilerine özgü bir yol bulmaları gerçekten önemli. Müzikte pek çok trend veya stil aslında var olmayan bir sanal gerçekliğe dayanıyor, bir nevi büyük bir balon gibi. bu yüzden ilk albümümüzün ismini Hello Mom koyduk. Dünyaya gerçekliğin havalı saç kesimleriyle veya güzel tişörtlerle alakalı olmadığını göstermek istedik. Belki bunu müziğimizde de hissedebilirsiniz. Biz herhangi bir stile veya türe bağlı değiliz.’’

İsimlerini Space Echo olarak da bilinen Roland RE-201 model analog loop-efekt cihazındaki bir özellikten alan Modeselektor, Hello Mom isimli ilk albümlerini 2005 yılında Berlin elektronik müzik sahnesinin önemli isimlerinden Ellen Allien’in kurduğu BPitch Control etiketiyle yayınladı. Başta Thom Yorke olmak üzere pek çok ünlü ismin dikkatini çeken albüm Modeselektor’un kısa sürede elektronik müzik sahnesinin VIP kulislerinde sık sık ismi geçen oluşumlarından biri olmasını sağladı.

‘‘Who Else tüm belirsizliğiyle Berlin müziğini temsil ediyor. Dış baskılardan kurtulmuş, sadece ortaya harika bir albüm çıkarmak için kişisel bir hırsın peşinde yaratılan bir albüm.’’

İlk albümü takiben yayınlanan Happy Birthday  (2007) ve Monkeytown (2011) albümleri ile de elektronik müzik sahnesindeki çekim güçlerini arttıran ikili son olarak geçtiğimiz aralık ayında yayınlanan Who Else (2018) isimli dördüncü albümlerini, uzun çalarların yanı sıra tekliler, remiksler ve EP’ler ile dolup taşan zengin diskografilerine ekledi.

Bugüne kadar çıkardıkları albümlerde Radiohead solisti Thom Yorke, reggae sanatçısı Paul St. Hilaire, Fransız rap ekibi TTC, Maxïmo Park, Miss Platnum ve Anti Pop Consortium gibi isimlerle iş birlikleri yapan ikilinin Radiohead, Björk, Miss Kittin, Boys Noize, Paul Kalkbrenner, Trentemøller gibi pek çok önemli ismin parçalarına yaptıkları remiksler de elektronik müzik takipçilerinin favorileri arasında yer alıyor. 2009’da kendi plak şirketleri Monkeytown Records’u kuran Modeselektor Mouse on Mars, Siriusmo, Shed, FJAAK, Addison Groove, Cosmin TRG, Benjamin Damage, Otto von Schirach, Redshape, Robot Koch ve Dark Sky gibi isimlerden kayıtlar yayınladı.

Modeselektor’un 9 Mart’ta Zorlu PSM sahnesinde vereceği performans, Sónar İstanbul 2019’un ne yapıp edip yakalamanız gereken performansların başında geliyor, bizden söylemesi.