Haftanın etkinlik rehberi (13 - 19 Ocak)

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.

Rajab Eryiğit – Çıplak Dağın Eteklerinde
25 Şubat’a kadar, Hazal Özkan Art Gallery

Çıplak Dağın Eteklerinde; tüm toplumun hafızasını umarsızca kurcalıyor ve maruz kaldığımız her şeyi tüm dağınıklığıyla bir araya getiriyor. Rajab Eryiğit’in bilinç akışı, tuvalleri imge yağmuruna tutarken, belleğin hayret verici tarafını da gözler önüne seriyor. 12 Ocak’ta ziyarete açılan sergiye dair daha fazla bilgi için buraya

MyFrenchFilmFestival
13 Ocak, Çevrimiçi

UNIFRANCE tarafından düzenlenen ve genç Frankofon sinemacıları öne çıkaran öncü festival MyFrenchFilmFestival, dünyanın her yerinden internet kullanıcılarını uluslararası festivallerde sunulan uzun ve kısa metrajlı filmlerden oluşan bir seçkiyi çevrimiçi keşfetmeye davet ediyor. Filmlerin tamamı, 13 Şubat’a dek MyFrenchFilmFestival.com ve GAİN üzerinden izlenebilecek. Programa ilişkin detaylar burada.

Başka Sinema Rota: Bursa
15 Ocak’a kadar, Nilüfer Belediyesi Konak Kültür Evi

Başka Sinema bu kez; Ela ile Hilmi ve Ali, Corsage, Close, L’immensità gibi 2022’de bolca konuştuğumuz pek çok yapıma bir kısa film seçkisi ve Kutsal Motor, Armağan Lale, Nazlı Bulum, Handan Can’ın katılacağı söyleşilerin eşlik ettiği bir programla Bursa’ya uğruyor. Biletler, gösterimler öncesinde etkinlik alanından ya da buradan temin edilebilir.

Ali Elmacı – Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle
14 Ocak – 18 Şubat, PİLEVNELİ Dolapdere

Yapıtlarında iktidar, medya, güç, toplumsal kalıplar ve popüler kültür eleştirisini ele alan Ali Elmacı yeni sergisinde, son dönem kağıt ve tuval eserlerinin yanı sıra yönetmenliğini bizzat üstlendiği ve Bulut Reyhanoğlu prodüktörlüğünde hayata geçen üç yeni kısa metraj filmi de izleyiciye sunuyor. Elmacı’nın özel koleksiyonlardan derlenen eserleri, serginin kurgusunu destekliyor.

Çok Sesli Pazar
14 Ocak, Müze Gazhane

Her cumartesi düzenlenen Çok Sesli Pazar’da, sahaflardan giysi ve aksesuarlara, plak ve müzik dükkanlarından nostaljik oyunlara uzanan çeşitlilikteki stantlar, mezatlar ve canlı performanslar ziyaretçileri karşılıyor. Gün boyu Gazhane’ye yayılan etkinlikle ilgili detaylar burada.

Pera’da Yeni Yıl: Golden Horn Brass
14 Ocak, Pera Müzesi

Pera Müzesi, 2023’ü Pera Klasikleri adlı müzik programı ile karşılıyor. Serinin ilk konseri Pera’da Yeni Yıl ile Türkiye’nin en uzun soluklu nefesli beşlisi Golden Horn Brass’ı ağırlıyor. Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” sergisinin yer aldığı katta gerçekleşecek konser, dinleyenleri tarihi ve büyülü bir atmosfer içerisinde müzikal bir yolculuğa çıkarıyor. Biletler, etkinlik günü müze resepsiyonundan ya da buradan ulaşmak mümkün.

Sansür (Yön: Tan Oral)
Türkiye / 1970 / 9’
Öncüler Seçkisi: Türkiye Retrospektifi
15 Ocak, Sinematek / Sinema Evi

Canlandıranlar Derneği’nin ve ASIFA Türkiye’nin kurucusu olan Berat İlk’in hazırladığı seçki 70’lerden günümüze Türkiye’den kısa bağımsız canlandırma örneklerine yer veriyor. Konu, tür ve teknik olarak çeşitlilik gösteren; hat sanatından figürlerin canlandırıldığı, desen anime ve cell animasyon teknikleriyle üretilmiş filmlerin yer aldığı seçki, önceki yıllarda Türkiye’de ve dünyada çeşitli animasyon festivallerinde izleyici ile buluşmuştu. Programa ilişkin detaylar için buraya.

Cimri
16 Ocak, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Semaver Kumpanya, Moliere’in ünlü eseri “Cimri” oyununu, Tansu Biçer’in yorumu ve Serkan Keskin’in çok konuşulan “Harpagon” performansıyla 7 sezondur kapalı gişe sahneliyor. Detaylar burada.

Emel Başarık – 6 Numara
17 Ocak, GaleriMiz

Emel Başarık’ın ikinci kişisel sergisi, adını Burgazada’da bir plajdan alıyor. Şehre hem yakın hem uzak, güncel ama nostaljik, kalabalığın içinde ama yalnız olma temalarına odaklanırken, sayfiye huzuru ve ferahlığı, bazen de ağırlığı ortamı sarıyor. Detaylar için buraya.

Panzerballett feat. Virgil Donati presented by %100 Metal
18 Ocak, Zorlu PSM %100 Studio

Panzerballett; gitarist, besteci ve aranjör Jan Zehrfeld önderliğinde 2004’te kurulmuş, üretimleri caz ve metal hattında sürdüren Almanya çıkışlı bir müzik beşlisi. Grup, Planet X’in kurucularından biri olan ikonik davulcu Virgil Donati ile birlikte 18 Ocak’ta İstanbul’da. Bilet bilgileri ve dahası için buraya.

Taner Ceylan’ın The Monte Carlo Style gecesi için gönderdiği davetiye
Söyleşi: “O çılgın gece: 9 Aralık 1995”
18 Ocak, Salt Beyoğlu 

Taner Ceylan‘ın sanat, moda, basın ve sosyete dünyasından bir grup davetliyi unutamayacakları bir gece vaadiyle “işlettiği” 9 Aralık 1995’ten bu yana The Monte Carlo Style [Monte Carlo Stili] performansı bir şehir efsanesi olarak anlatılmakta. Sahnede 90’lar sergisi kapsamında, Ceylan ile performansta ona eşlik eden tiyatrocu Murat İpek’in, o gecenin arka planını anlatacakları bir söyleşi gerçekleştirilecek; moderatör, Amira Akbıyıkoğlu. Detaylar burada.

Earth Is Stoned: Yavaş Çita (Konser) + Cünort
19 Ocak, arkaoda

arkaoda’nın stoner, psych-rock ve garage rock gibi türlere adanan Earth Is Stoned serisinin sıradaki buluşmasında sahnede gitar tarihinin farklı dönemlerinden bir ilham havuzuyla üreten üçlü Yavaş Çita var. Konser sonrası da DJ kabininde Cünort var.