Haftanın etkinlik rehberi (28 Kasım - 4 Aralık)

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.


Karaya Çıkmak Yasaktır: Küratör Eşliğinde Sergi Turu
28 Kasım, Arter

Maaria Wirkkala’nın Arter’de devam eden Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı kişisel sergisi bağlamında serginin küratörü Nilüfer Şaşmazer tarafından gerçekleştirilecek tur, serginin kavramsal çerçevesine ve sergilenen yapıta odaklanacak. Etkinlik, sergi turunun ardından katılımcıların sorularını ve izlenimlerini paylaşmasına da alan tanıyacak. Maaria Wirkkala’nın 52. Venedik Bienali (2007) kapsamında Finlandiya Pavyonu için ürettiği ve Arter’deki galeri mekânı için yeni dokunuşlarla tekrar yorumladığı Karaya Çıkmak Yasaktır, sanatçının kişisel tarihini ve anılarını bugün de güncelliğini koruyan toplumsal ve politik meselelerle bir araya getiriyor. Detaylar burada.

Bagajdaki Balta
29-30 Kasım, Kumbaracı50

20 yıl önce yaşanmış ve olamamış bir aşkın özneleri bir gece vakti park edilmiş arabanın önünde buluşur. Geçmiş, bugün, yarın konuşulurken; anlatı olanakları yazara atıfların da dahil olduğu bir seyirci ilişkisiyle devam eder. Zamanlar, kişiler, türler birbirine girer. “Belirsizlik; uçurumdan atlayıp aşağı düşememek gibi bir şey.” Bir soru daha ortadadır: Bagajda gerçekten bir balta var mıydı? Biletler burada.

Feel The Real Music with Nooriyah
30 Kasım, Frankhan

Nooriyah’nın dans müziği söz konusu olduğunda kendi kulvarını açtığı şüphe götürmez bir gerçek. Farklı küresel müzik kültürleri arasındaki noktaları birleştirmeyi kendisine misyon edinen Nooriyah, bu farklı uçlara uzanan müzik kültürlerinde ortaklık yaratmaya odaklanarak bu zıt çizgileri bulanıklaştırmayı odak noktası hâline getirdi. Suudi Arabistan’da doğan, Japonya’da büyüyen ve şu anda Birleşik Krallık’ta yaşayan Nooriyah, DJ, prodüktör ve sunucu olarak yaptığı çalışmalarla tanınıyor ve son on yılını diasporanın seslerini daha büyük kitlelere duyurmaya adayarak geçirdi. Biletler burada.

Vermiglio
30 Kasım, Sinematek/Sinema Evi

Doğa dört mevsimde döngüsünü tamamlar. Bir kız çocuğu kadın olabilir. Bir göbek şişebilir ve bir yaratığa dönüşebilir. İnsan, evine güvenle giderken yolunu kaybedebilir, denizlerde bilinmeyen diyarlara yelken açabilir. Dört mevsimde insan ölebilir ya da yeniden doğabilir. Maura Delpero’nun yazıp yönettiği Vermiglio, İkinci Dünya Savaşı’nın son demleri yaşanırken ve dünya barışı sağlanmak üzereyken mülteci bir askerin gelişiyle birlikte büyük bir ailenin huzurunun nasıl kaçtığını anlatıyor. Gösterim, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin düzenlediği XV. İtalyan Sineması ile Buluşma programı kapsamında gerçekleşecek. Detaylar burada.

Garanti BBVA Konserleri: RY X
30 Kasım, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Doğanın, maneviyatın ve insan deneyiminin güzelliklerini müziğine yansıtmasıyla tanınan RY X’in kariyeri, çok yönlülüğünün ve derin duygulara olan bağlılığının bir kanıtı niteliğinde. LA Philharmonic ve London Philharmonic gibi orkestralarla olan iş birliklerinden Drake, Diplo ve John Legend gibi müzisyenlerle çalışmalara kadar, RY X’in yeteneği sınırları aşmaya devam ediyor. Biletler burada.

THIS WORLD, TONIGHT: Zaltan (Antinote) (FR)
29 Kasım, Gizli Bahçe / 30 Kasım, arkaoda

“This World, Tonight”, İstanbul kulüp kültürünün sevilen DJlerinden Hünkar ile Venus Exotica’nın ortaklığında hayata geçen bir etkinlik serisi. Oluşumun ikinci organizasyonunda konuğu; Domenique Dumont, Tolouse Low Trax, DK gibi heyecan verici prodüktörlerin evi olan Paris merkezli Antinote plak şirketinin kurucusu Zaltan. Önce Gizli Bahçe’de ardından da arkaoda’da çalacak olan Zaltan’a Hünkar ve Venus Exotica da seçkileriyle eşlik edecek.

Hikayesinde Senden Bahsetti
3 Aralık, Boa Sahne

Ayşegül Bahtiyaroğlu Tekin’in yönettiği, İlkay Yıldız’ın yazdığı ve Gizem Aldemir’in performansıyla sahneye taşıdığı Hikayesinde Senden Bahsetti, sezonun ilgi çekici oyunlarından. Yalnızlaşmaya itilmiş bir kadının mahrem dünyasını, aklını, kalbini esprili bir dille aktaran oyunun biletleri burada.

Sarkis – Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı
4 Aralık-5 Ocak, Dirimart

Sanatçının Venedik ve Mardin bienallerinde gerçekleştirdiği çocuk atölyelerinden ilhamla hayata geçirilen sergide, İstanbul’un Dolapdere semtindeki çocukların bireysel ve kolektif üretimlerinden oluşan eserler yer alıyor. Yağmurun evrensel deneyimi gibi çocuk atölyeleri de galerinin bulunduğu bölge veçevresindeki komşu dernekler ve okullarla hazırlanan sergide, renkli yağmur betimlemelerini andıran 49 ayna yer alıyor. Detaylar burada.

moda127 Atölye Sergisi: Karnavalesk Temas
4-18 Aralık, Bant Mag. Havuz / Bina

Karnavalesk kuramı ilk olarak edebiyat alanında kendine yer bulsa da bununla sınırlı kalmaz. Sanat tarihine baktığımızda Pieter Bruegel’in panayır ve karnaval resimleri göz kamaştırıcıdır. 16. yüzyılda meydanları dolduran kalabalıkları en ufak ayrıntısına kadar kesintisiz bir merak ve tutku ile resimlemiştir Bruegel. İlerleyen yüzyıllarda Giovanni Domenico Tiepolo Pulcinella’nın Zaferi (The Triumph of Pulcinella) ile, Francisco de Goya Sardalyanın Cenazesi (The Burial of the Sardine), Winslow Homer Karnaval için Giyinmek (Dressing for the Carnival), Joan Miró ise Soytarı Karnavalı (The Harlequin’s Carnival) ile çıkar karşımıza. moda127’nin 29 sanatçı katılımıyla hayat bulan atölye sergisi “Karnavalesk Temas”, davetlileri ele avuca sığmaz özgürlüğün kılık değiştirmiş hâllerine tanık olmaya çağırıyor. Detaylar burada.

Burcu Yağcıoğlu – Küçük Kara Işık
21 Aralık’a dek, Galerist

Sanatçı, kolaj, desen, porselen ve mekâna özgü yerleştirme gibi çeşitli teknik ve malzemeleri bir araya getirdiği çok katmanlı eserlerinde ataletin kökenlerine odaklanıyor. İsmini Ursula Le Guin’in Tao Te Ching çevirisindeki bir bölümden alan Küçük Kara Işık, hiç durmadan ilerleme arzusunun gezegenimizi tükenişe götürdüğü bir dünyada durmayı, rehaveti ve ataleti radikal varoluş biçimleri olarak ele alıyor. Günümüzün ilerlemeci ve gelişim odaklı gelecek tahayyüllerine karşı, durmayı ve yapmamayı yapmayı öneriyor. Yağcıoğlu, psikanaliz, fizik, biyoloji, bilim kurgu ve mitolojiden beslenerek üretim ve büyümeyi merkeze alan düşünce biçimlerini yeniden kurguluyor. Detaylar burada.

Piramitlere Yolculuk: Antik Mısır’ın Keşfi
UNIQ İstanbul

Türkiye’nin ilk VR müzesi MüzeVerse, en son sanal gerçeklik teknolojisini sürükleyici hikâye anlatımıyla birleştirerek, geleneksel müze deneyimini değiştirip dönüştürmeyi amaçlıyor. Bir VR Future ve Excurio iş birliği olan MüzeVerse’in açılış gösterimi Piramitlere Yolculuk: Antik Mısır’ın Keşfi; ziyaretçileri 4.500 yıl öncesine götürerek Kral Khufu’nun cenaze törenine tanıklık etme ve Giza Platosu, Sfenks, Büyük Piramit’in gizli alanlarını keşfetme fırsatı sunuyor. Detaylar burada.