moda127 Atölye Sergisi: Karnavalesk Temas

moda127’nin 29 sanatçı katılımıyla hayat bulan atölye sergisi “Karnavalesk Temas” 4-18 Aralık 2024 tarihleri arasında Bant Mag. Havuz / Bina’da ziyaret edilebilir.

Tarih boyunca iktidarın baskıyı, sansürü ve denetimi arttırdığı her dönemde sanat ve özgürlük kılık değiştirerek varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Dini baskıların yaşam alanını iyice daralttığı 16. yüzyılda François Rabelais’nin kaleme aldığı mizahi, absürt ve müstehcen kitap Gargantua ve Pantagruel bunun başlıca örneklerinden biri. Baba oğul iki devin başrolde olduğu karnaval sahneleri ile halk eğlencelerini sakınmasız bir şekilde, dönemin edebi değerlerinin sınırlarını zorlayarak ele alan Fransızca hikâyeler, yüzyıllar sonra bu kez Stalin iktidarının gölgesinde yaşayan Rus filozof Mihail Mihayloviç Bahtin’e özgürlük kavramını genişlettiği karnavalesk kuramını oluştururken esin kaynağı olacaktır. Bahtin, Orta Çağ karnaval kültürünün sadece bir eğlence olmadığını, günlerce süren bu şenlik ortamını otorite karşıtlığı, hiyerarşi zincirlerinin kırılması ve aşırılığın çeşitli şekillerde yaşanmasına olanak sağlayan parıltılı özgürlük anları olarak tanımlayacaktır.

Kral ve soytarı, çocuk ve baba, efendi ile köle karnavallarda bir araya geliyor, birbirleriyle daha samimi bir şekilde konuşabiliyordu. Böylece unvanlar işlevsizleşiyor, hiyerarşik kalıplar alaşağı ediliyordu. Normalde uygunsuz görülen birleşmelerin temeli burada atılıyordu. “Kutsal ile dünyevi”, “yüce ile aşağı”, “önemli ile önemsiz”, “bilge ile budala” karnavalda birbirine karışıyordu. Parodiler, piyesler ve mizah barındıran çeşitli temsiller aracılığıyla yas ve korku kahkahaya dönüşüyordu. Ve hiç kuşkusuz envaiçeşit maske, kıyafet ve şaka bu farklı yaşam tahayyülünün vazgeçilmez unsurlarıydı.

Karnavalesk kuramı ilk olarak edebiyat alanında kendine yer bulsa da bununla sınırlı kalmaz. Sanat tarihine baktığımızda Pieter Bruegel’in panayır ve karnaval resimleri göz kamaştırıcıdır. 16. yüzyılda meydanları dolduran kalabalıkları en ufak ayrıntısına kadar kesintisiz bir merak ve tutku ile resimlemiştir Bruegel. İlerleyen yüzyıllarda Giovanni Domenico Tiepolo Pulcinella’nın Zaferi (The Triumph of Pulcinella) ile, Francisco de Goya Sardalyanın Cenazesi (The Burial of the Sardine), Winslow Homer Karnaval için Giyinmek (Dressing for the Carnival), Joan Miró ise Soytarı Karnavalı (The Harlequin’s Carnival) ile çıkar karşımıza. 

moda127 bu geleneğin izinden giderek Karnavalesk Temas sergisi ile davetlileri ele avuca sığmaz özgürlüğün kılık değiştirmiş hâllerine tanık olmaya çağırıyor.

Karnavalesk Temas, 18 Aralık’a dek her gün 13:00-19:00 aralığında Bant Mag. Havuz / Bina’da görülebilir.


moda127

moda127, Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümünden mezun eğitmenler Asuman Tanyaş ve Özeren Gökçe tarafından 2013’te kuruldu. Butik bir atölye olarak kurulan moda127’de, güzel sanatlar ve zanaatın özündeki atölye pratiği herkesin katılabileceği, doğal ve güncel bir formla sürdürülüyor. Bireysel yeteneklerin ve ilgi alanlarının gözetildiği moda127’de, farklı temalara odaklanan sanat programları düzenleniyor ve eğitimler veriliyor.

Sanatçılar

Aleyna Erden
Aslı Gezer
Aylin Yıldırım Öcalan
Beyza Su
Cemre Esen
Deniz Güleryüz
Derya Emekli
Duygu Faga
Eda Yardım
Elif Öner
Gamze Arabacı Ercüment
Gökçe Avcı
Gökçen Özdemir
Gül Kaya
Güzin Ayan
İpeknaz Çobanoğlu
Karel Levi
Melike Şahiner
Melisa Güner
Merve Balıbaş
Müge Yalçıner
Nilüfer Karaarslan
Nilüfer Özbank 
Serra Yenigün
Şehzade Babal
Tuğçe Karataş
Tuğçe Uncu
Yasemin Hacıkura
Zeynep Mahmutoğlu

dj set – Leena   21.00 – 23.00

Teşekkürlerimizle Güzin Ayan, Leena, Kadıköy Çerçeve

Google Takvime Ekle

Bina

Adres:
Caferağa Mahallesi, Kadife Sk. No:26, 34710 Kadıköy
İstanbul
Türkiye
Telefon:
+902163308466
Web Sitesi:
https://www.instagram.com/bina.moda/