Haftanın etkinlik rehberi (31 Ekim - 6 Kasım)
Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.

Sun Ra Arkestra Halloween in Harlem
31 Ekim, Babylon
Sun Ra Arkestra’nın günümüz tezahürü, bu yıl 100. yaşını kutlayan alto saksofon efsanesi Marshall Allen ve saksofon üstadı Knoel Scott liderliğinde Sun Ra’nın mirasını ve ruhunu canlı tutmayı ve el üstünde taşımayı sürdürüyor. Sun Ra klasiklerinin yanı sıra onun galaksiye yaydığı titreşimler tesirinde yapılmış besteler eşliğinde çıkılacak bu spiritüel ve sonik yolculuğu kaçırmayın. “Halloween in Harlem” başlıklı konseri kozmik bir Cadılar Bayramı partisine çevirmek için, kostümlerinizi şimdiden hazırlamanız tavsiye! Detaylar burada.

Geçen Gün
31 Ekim, Moda Sahnesi
Performans, dans, müzik ve tiyatro unsurlarının tek potada eritildiği Geçen Gün, bazen yanıtı apaçık ortada olan sorular soruyor, bazen de hiçbir zaman doldurulamayacak boşluklara birlikte bakmaya çağırıyor. Biletler burada.

Şarkı Şarkı: Jakuzi ve “Madalyon I”
31 Ekim, Bant Mag. Havuz / Bina
Bant Mag. Havuz / Bina’da yeni sezonda müzisyen ve gruplar ile spesifik bir albümünü şarkı şarkı masaya yatırdığımız bir söyleşi serisi başlıyor. 31 Ekim akşamı saat 21.00’de gerçekleşecek ilk buluşmada konuğumuz Kutay Soyocak ile yeni Jakuzi albümü Madalyon I’deki şarkıları dinleyecek ve konuşacağız. Detaylar burada.

+1 Sunar: Bon Entendeur
1-2 Kasım, Salon İKSV
Güneşli, hedonist Fransız Rivierası’ndan gelen bir müzik kolektifi. Arkasında bir ikili, Arnaud Bonet ve Pierre Della Monica bulunuyor. Electro swing, nu-disco, klasik Fransız hitlerinin remiksleri ve lounge müziğin ötesinde Fransız sanatçı ve politikacılardan ses kesitlerini de bulamaç eden, gökkuşağı renklerinde bir müzik üretiyor Bon Entendeur. Detaylar burada.

Değişken ve Öznel: Şans Faktörü ile Hikâye Yazımı
1 Kasım, Pera Müzesi
Bir hikâye bize sunulan seçimlere göre mi şekillenir yoksa hikâye anlatıcısının da bir söz payı var mıdır? Vera Molnár’ın algoritma ve matematiğin entegrasyonunu içinde barındıran sanat pratiğini temeline alan atölyede katılımcılar kendilerine dağıtılan kartlardan birer hikâye kurmaya çalışıyor. Katılımcıların tamamen şans eseri sıralanan kartlara müdahale ederek özgün hikayelerini kurmayı deneyeceği atölyede çıkış noktası aynı da olsa farklı öznelliklerin ve şans faktörünün hikâyeyi nasıl noktalara taşıyabileceği deneyimleniyor. Kontenjan sınırlı, detaylar burada.

Bu Festival Bizim
1-8 Kasım, çeşitli mekânlar
Bu yıl “Mutluluğun Ritmi” temasıyla ilerleyen festival, müzik festivallerine yeni bir soluk getiriyor ve müzisyen kadınları merkezine alarak çok sesli bir sahne yaratıyor. 2022’den bu yana Kreşendo tarafından düzenlenen Bu Festival Bizim’in bu yılki programında Marina Satti, Selût, Nova Norda, Kardelen, Maya Perest ve nice ismin konserleriyle birlikte pek çok atölye ve konuşma yer alıyor. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

MIX Festival presented by %100 Müzik
2-3 Kasım, Zorlu PSM
Janrlar arası mekik dokuyan bir programla dünyanın dört bir yanından sesleri bir araya getiren MIX Festival’ın yeni edisyonunda Local Natives, Trentemøller, Hissikablelvuku, Σtella, Yin Yin, Altın Gün, Temples ve nice grup / müzisyen sahne alacak. Detaylar ve biletlere buradan ulaşabilirsiniz.

28. İstanbul Tiyatro Festivali: Dans Salgını
2-3 Kasım, Arter
Dans Salgını, ilhamını Avrupa’da ortaçağdan 16. yüzyıla kadar süren ve bazen sayısı binlere varan insan gruplarının düşene kadar dansettikleri toplumsal bir fenomen olan “dans cinneti”nden [choreomania] alıyor. Bir salgına dönüşen ve kaynağı bilinmeyen bu manik durum kişinin kontrolü dışında günlerce dans etmesine sebep olarak yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açabiliyordu. Tuğçe Tuna, konsept ve koreografisini yönettiği yeni eseri Dans Salgını’nda, insanın kişisel politikasını inşa ettiği bir alan olan bedenin istemsiz hareketleri üzerinden isyanı, varoluşu ve hayatı kutluyor. Detaylar burada.

Bildiğin Gibi Değil
3 Kasım, Sinematek/Sinema Evi
43. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışması’ndan dört ödülle ayrılan Bildiğin Gibi Değil, düşünce biçimi ve hayat tarzı açısından birbirinden farklı üç kardeşi merkezine alıyor. Babalarının gizemli ölümüyle doğdukları şehir olan Tokat’ta toplanmak durumunda kalan üç kardeş, ortak geçmişlerini farklı anımsadıklarını fark eder. Hiçbir şey hiçbirinin bildiği gibi değildir. Sinematek/Sinema Evi’nin FilmKoop ile Bağımsız Sinema programında gerçekleşecek gösterimin ardından, yönetmen Vuslat Saraçoğlu ile bir söyleşi de gerçekleşecek. Detaylar burada.

Aslı Akbay – Tomboy
3 Kasım, KargART
Asli Akbay Tomboy isimli gösterisini ağustos ayında dünyanın en büyük sanat festivallerinden biri olan Edinburgh Fringe Festival’da bir ay boyunca sahneledi .Edinburgh Fringe Festivalinde eleştirmenler tarafından “5⭐️bi gösteri” olarak değerlendirildi. Festivalden sonra ilk İstanbul gösterisi 3 Kasım Pazar günü 20.30 da Karga da gerçekleşecek. Gösteri İngilizce olacak, biletler burada.

Parrhesia 2
3 Kasım, Cihangir Atölye Sahnesi
Bu zamanda hakkında konuşmanın bile gittikçe zorlaştığı hakikatin -ve insan olmanın gerekliliklerinin- peşine düşüyor Parrhesia 2. Sahne üzerinde hakikate dair konuş(ama)makla ilgilenen oyun, dile gelemeyenleri göstermenin de bir yolunu bulurken; otobiyografik ögelerin de gömülü olduğu hareket-beden-ses ortaklığındaki yapısıyla öne çıkıyor. Biletler burada.

COCTEAU TWINS GECESİ // Derya Erkal
5 Kasım, arkaoda
80’li yılların başından bu yana yayımladıkları albümler ve kendilerine has stilleri ile günümüzde pek çok gruba öncü olan İskoçya çıkışlı Cocteau Twins’in 1984 tarihli albümleri Treasure’ın 40. yılı şerefine gece boyunca Cocteau Twins diskografisinden parçalar ve dönemin seslerine Derya Erkal ile birlikte kulak vereceğiz.

Shalgam Records Selects: Light Motiv & Hav Hav!
7 Kasım, Babylon
Shalgam Records rehberliğinde Light Motiv ve Hav Hav! ile bir rock’n’roll gecesi! Türkiye yeraltı sahnesine odaklanan bağımsız plak şirketi Shalgam Records’ın küratörlüğünü üstlendiği buluşmada, Türkçe sözlü ilk EP’si KOY’u bu sene paylaşan Light Motiv ve ikinci albümü Mezarımda Parti Var’ı geçtğimiz haftalarda yayımlayan Hav Hav! sahnede. Detaylar burada.

Peter Zimmermann – Contact
24 Kasım’a dek, Dirimart
Sergi, sanatçının grafik algoritmalarla modifiye ettiği dijital şablonları temel alarak ürettiği yağlıboya resimlerinden oluşuyor. Contact, Zimmermann’ın fırça veya parmak darbeleriyle yarattığı yüzeyler aracılığıyla izleyiciyi dijital çağda görme ve dokunma duyusu arasındaki bağlantıları keşfetmeye çağırıyor. Detaylar burada.

Tasarımcının Notu
2 Şubat’a dek, Salt Beyoğlu
Tasarımcının Notu, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan hızlı değişimi kitap üzerinden ele alıyor. Kültür yayıncılığının yükselişe geçip grafik tasarımcının bir aktör olarak öne çıktığı dönemi odağına alan sergi, kitabın yaygın tasarım unsurunun kapak olduğu 1970’li yılların sonlarından bütüncül bir tasarım nesnesi hâline geldiği 1990’lara uzanıyor. Detaylar burada.