Eylül 2022: 21 süper albüm

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler

Yeni müzik adına yılın en hareketli ayını geride bıraktık belki de. Eylül ayından yayımlandığından bu yana kulağımızdan düşmeyen yerli – yabancı karışık 21 albüm. Sıralama kronolojik.

2 Eylül: The Callous Daoboys – Celebrity Therapist
(MNRK Records)

“Şöyle bir albüm olsa, bir güzel hırpalasa, neye uğradığımı şaşırsam, her köşesinden başka bir sürpriz çıksa, bağırmaktan gırtlaklarım aşınsa” diyenler, burada durun. Atlanta çıkışlı yedi kişilik The Callous Daoboys, üç yıllık aranın ardından yeni bir albüm yayımladı. ÇIL-GIN-LIK!

2 Eylül: Bitchin Bajas – Bajascillators
(Drag City)

Chicago çıkışlı analog synth orkestrası Bitchin Bajas, şarkılarında işlediği temalar ve takip ettiği metotları her daim değiştirip yeni sonik çehreler inşa ediyor. Yeni albüm Bajascillators da dingin ve ağır başlı ses bütünleriyle dolu kataloglarında yeni kapılar açıyor. Üçlünün imzası hâline gelen döngüsel ve girift melodik yapılara Mike Reed, Nori Tanaka ve Rex McMurry’nin perküsif eklemlenmeleriyle şekillenen dört uzun soluklu, atmosferik parça dinliyoruz. Elektronik müzik nerdleri için güzel bir trivia da bırakalım: Açılış şarkısı “Amorpha”da, Laurie Spiegel’in Music Mouse arayüzü kullanılmış.

2 Eylül: XX, Pingipung. A Record Label Turns 20
(Pingipung)

2002’de Hamburg’da kurulan bağımsız plak şirketi Pingipung, 20. yaşını özel bir derlemeyle kutluyor. Tamamı yeni şarkılardan oluşan albüm, Anadol’un insan sesleriyle yaptığı oyunları synth bulutlarına sardığı “Öksürük”le açılıyor. Kapanış şarkısı da Y Bülbül’den, bir gün batımı havası solutan beş dakikalık psikedelik kaçamağı “Cuddles’ Catnip Dream”. XX, Pingipung. derlemesinde The Notwist, F.S. Blumm, Andi Otto ve RVDS gibilerinden yeni kayıtlar da mevcut.

2 Eylül: Stereolab – Pulse Of The Early Brain [Switched On Volume 5]
(Duophonic)

Arşivinde kaybolmayı en çok isteyeceğimiz gruplardan biri olabilir Stereolab. 16 şarkılık bu yeni koleksiyon da hem sevdiğimiz parçaların alternatif versiyonlarını hem de bugüne dek tozlu raflarda beklemiş kimi Stereolab kayıtlarını bir araya getiriyor. 1990-2008 aralığında, farklı ruh hâlleri ve yerlerdeki Stereolab yansımaları bir arada. Bir aşk mektubu, bir nostalji yokuşu, bir özlem yağmuru!

9 Eylül: Preoccupations – Arrangements
(Flemish Eye)

Yeni nesil post-punk hareketinin yüzü zifiri karanlığa dönük temsilcilerinden Preoccupations’ın yeni albümü. Beş yıla yaklaşan molanın ardından hem şarkı yazımında hem sonik çehresinde yeniliklere gitmiş Kanadalı ekip. Holy Fuck üyesi Graham Walsh’ın prodüktörlüğünü üstlendiği Arrangements, Preoccupations diskografisinin en ayrıksı, belki de suya alışmanın en zor olduğu albümü. Favorilerimiz son üç şarkı: “Advisor”, “Recalibrate” ve “Tearing up the grass”.

9 Eylül: Sampa the Great – As Above, So Below
(Loma Vista Recordings)

Avustralya çıkışlı hip hop müzisyeni Sampa Tembo, 2019 tarihli ilk stüdyo albümüyle çokça ses getirmişti. Sonrasında Avustralya’daki müzik endüstrisiyle sorunlar yaşayan, başarısına rağmen ödül törenlerinde bir Siyah kadın müzisyen olarak haksız muameleye uğrayan Sampa, pandemi sırasında Zambiya’ya geri taşınmıştı. Bu yer değişimi albüme konu olmaktan öte, müzisyenin başka Afrikalı sanatçılarla ortaklık hâlinde sanatını ve kendini istediği gibi deneyimlediği bir iş çıkarmış. Koroların, perküsyonların, Afrika’ya özgü lamellophone’un, yer yer pop melodilerinin ve eğlenceli bas yürüyüşlerinin kol kola girdiği As Above, So Below ile Sampa the Great’in yeniden doğduğunu söylemek yersiz olmaz.

9 Eylül: Sudan Archives – Naturally Born Prom Queen
(Stones Throw Records)

Brittney Denise Parks namıdiğer Sudan Archives ikinci albümünde tür kategorizasyonuna meydan okuyor; Siyah olmak, kadın cinselliği, yakın ilişkiler, eve dönüş gibi temalara tutunduğu lezzetli tınılarla hem zihni hem de bedeni canlandırıyor. Manipüle edilmiş keman döngüleri, groove’un peşinden giden bas yürüyüşleri, akışkan ritimler ve efsunlu vokaller burada. Albümün esas cümlesi şu olabilir: “Korku istemiyorum.” 

9 Eylül: Jockstrap – I Love You Jennifer B
(Rough Trade)

Black Country, New Road’da keman başında gördüğümüz Georgia Ellery ve konservatuvar arkadaşı Taylor Skye’ın duo projesi Jockstrap, 2020’ye tarihlenen Wicked City EP’sini takip eden ilk uzunçalarını yayımladı. Sınırları esneten, yaratıcı yaylı ve synthesizer partisyonlarını türlü elektronik numarayla süsleyen; eklenen parlak, tiz vokallerle bir müzikal karnavala dönüşen, ani duygu geçişleriyle sersemleten bir kayıt. Bir çeşit electropop gibi özetlenebilir ancak bundan çok daha fazlası olduğu, pek çok dönem ve müzikal estetikten izler barındırdığını söylemeden olmaz. Sürprizli müzikleri, detaylarda kaybolmayı sevenler mutlaka dinlemeli.

16 Eylül: The Mars Volta – The Mars Volta
(Clouds Hill)

2000’ler progresif rock sahnesinin yıldız gruplarından The Mars Volta, 10 yılın ardından yeniden aramızda. Bu kez bambaşka bir ses işçiliği ve kompozisyon anlayışıyla Karayip sahillerinden sesleniyorlar. En uzun şarkının 4 dakika olduğu bir The Mars Volta albümü! Yine çılgınca katmanlı, çok incelikli bir müzikten bahsediyoruz. Hem büyük bir sürpriz hem de büyük bir heyecan…

16 Eylül: Beak> – Kosmik Musik
(Bağımsız)

Geoff Barrow, Billy Fuller ve Will Young’dan oluşan Bristol çıkışlı grup Beak>, Kosmik Musik adlı çizgi romana eşlikçi olacak bir albüm kaydetti. Puslu melodiler, atmosferik synth partisyonları, kesik ritimler ve çok daha fazlasını buluşturarak “kozmik” kelimesinin yarattığı beklentiyi tam anlamıyla karşılayan, nefis Beak> kompozisyonlarını dinleyebileceğiniz bir CD’yi de içinde bulunduran çizgi romanın kutu açılış videosuna göz gezdirmeniz tavsiye edilir.

16 Eylül: Butcher Brown – Butcher Brown Presents Triple Trey
(Concord Jazz)

Virginia çıkışlı caz / neo-soul beşlisi, çoğu yıllar önce Bandcamp hesaplarında paylaşılmış kayıtları bir big band düsturuyla yeniden canlandırıp bir albümde toplandı. Grubun basçısı ve bestecisi Andrew Randazzo’nun bir diğer grubu olan R4ND4ZZO BIGB4ND’in de eşlik ettiği albüm, Butcher Brown diskografisinin en kıvrak ve ihtişamlı işi muhtemelen.

rina sawayama 16 eylül
16 Eylül: Rina Sawayama – Hold The Girl 
(Dirty Hit)

Sawayama ikinci uzunçalarında pop dünyasına sunabileceği çok şeyi olduğunu hissettiriyor. Arkasındaki ilham kaynakları da albüm boyunca -hatta bazen aynı şarkının içinde- çeşitleniyor: Kelly Clarkson, The Corrs, Paramore, Sugababes ve Taylor Swift bunlardan sadece birkaçı. Hem popüler kültüre bu kadar yakın kalıp hem de ortaya kaliteli prodüksiyonlar, etkili bir söz yazarlığı ve türlerden oluşan bir demet yapmayı başarmış müzisyen. Country, pop, pop-punk, glam rock, elektronik dokunuşlar, alternatif rock’a çalan besteler, ne ararsanız birbirine çok güzel bağlanmış şekilde bu uzunçalarda.

editors 23 eylül
23 Eylül: Editors – EBM
(Play It Again Sam)

2002’de Birmingham’da kurulan Editors, kariyerinin 20. yılında bir kez daha kabuk değiştirdi. Grup üyeleri, 23 Eylül’de yayımlanacak EBM albümüyle birlikte kendi serüvenlerinin “3. bölümü”ne start verdiklerini söylüyor. 10 yıl önceye denk gelen ilk kırılmaya nazaran çok daha keskin bir dönemeçteyiz bu kez. EBM adının da açık ettiği gibi yeni albüm, bambaşka bir çehreye sahip. Grubun gitaristi ve albümün prodüktörü Justin Lockey’le yaptığımız röportaj Bant Mag. No:78’de.

23 Eylül: Hav Hav! – Havlıyor Köpekler
(KARE Müzikevi)

Daha önce paylaşılanların dışında beş yeni şarkıyla tanıştırarak garage rock çeşitlemeleri sunan Havlıyor Köpekler, ekonomik sürelerle tasarlanmış, en uzunu üç dakikalık parçaları birleştiren toplam 20 dakikalık bir akışa sahip. Güneşli gitar tınıları ve telaşlı ritimler eşliğinde; kaçıp gitmek için uzaylılara sığınan, kim olduğunu bilmemekten yakınan, kalbini açmaktan pişmanlık duyan birilerine, kısacası günümüzün şehir insanlarına dair portreler çiziyor albüm.

23 Eylül: Beth Orton – Weather Alive
(Partisan Records)

90’lara iz bırakan seslerden biri olan İngiliz müzisyen Beth Orton, yeni bir albümle geri döndü. Kişisel deneyimleri ve birikmiş his bulutlarıyla tam olarak bugüne ait bir kayıt. Üstelik çoğu cazla haşır neşir olmuş, yıldız isimler eşlik ediyor kendisine: Müziği ve şiiriyle aktivizmini konuşturan Alabaster DePlume, Polar Bear ve The Invisible basçısı Tom Herbert, Sons Of Kemet ve The Smile davulcusu Tom Skinner ile New York müzik sahnesinin en üretken figürlerinden Shahzad Ismaily de ekipte. 

dj strawberry albüm
23 Eylül: DJ Strawberry – Cycles
(outlines)

Lopenstraat basçısı, Algorave Istanbul oluşumunun kurucularından biri olan Emre Öztürk, DJ Strawberry mahlasıyla ilk albümünü Polonyalı plak şirketi outlines aracılığıyla yayımladı. Techno, Chicago footwork, ambient, dub gibi türleri kesiştiren dipsiz bir havuza serbest dalış yapıyor Cycles. Detaylı ve bol nüanslı sonik kurgulardan heyecan duyanlar sakın kaçırmasın.

the comet is coming albüm
23 Eylül: The Comet Is Coming – Hyper-Dimensional Expansion Beam
(Impulse!)

The Comet Is Coming yeni uzunçalarını Peter Gabriel’in meşhur Real World Studios’unda dört günlük bir seansta kaydetmiş. Danalogue’un beyin eriten synth partisyonları, Betamax’ın kalp çarpıntılarını hızlandıran ritmik oyunları ve Shabaka’nın ayakları yerden kesen saksafonlarıyla, The Comet Is Coming usulü kozmik ayinimizin yeni oturumuna hoş geldik. 18 Kasım’da Babylon’da çalacaklarını da hatırlatalım!

oren ambarchi albüm
30 Eylül: Oren Ambarchi – Shebang
(Drag City)

Avangart besteci Oren Ambarchi ve konukları BJ Cole, Sam Dunscomb, Chris Abrahams, Jim O’Rourke ile Julia Reidy’den 35 dakikalık bir doğaçlama seansı. İnanması güç ama tüm müzisyenler birbirinden uzakta yapmış kayıtları. Oren Ambarchi ve prodüktör Konrad Sprenger’in nefis işçiliğiyle hemen yanı başımızda çalıyorlar gibi tınlıyor. Birbiri içine kusursuzca eklemlenen dokularla, her ânıyla özgür ama bütünlüklü duyulan bir albüm. Kapak görselindeki pasta dilimi gibi, rengârenk.

30 Eylül: Yeah Yeah Yeahs – Cool It Down
(Secretly Canadian)

Art-punk akımının ikonik grubu, dokuz yıldan sonra sonra bıraktığı yerden evrilerek devam ediyor Cool It Down’da. Solist Karen O aslında arayı bu kadar uzun tutmayı hedeflemediklerini fakat pandemiyle beraber herkes gibi onların hayatının da beklemedik ölçüde değiştiğini anlatıyor. Müzisyen bu sırada turnelerinde gittikleri yerlerin hayalini kurarken onu ilk defa saran “Ya bunu bir daha yapamazsak?” korkusu albümdeki sekiz şarkının asıl ilham kaynağıymış. Eko-anksiyete dâhil geleceğe dair bir sürü korku, kaygı, sinir, umut, cesaret gibi bir sürü hisse ev sahipliği yapan, sinematik evrenlere yaraşır kocaman bestelerin ve Karen O’nun ilk defa şiir okuduğu “Mars”ın da yerini aldığı bir kayıt.

björk albüm
30 Eylül: Björk – Fossora
(One Little Independent Records)

Fossora’da; bas klarnet gibi nefesli çalgılar ve yaylılar, hava ve suya yön veriyor. Kuvvetli gabber ritimleri ise ateş ve toprağı harekete geçirerek karşı dengeyi eline alıyor. Köklere tutunmamızı sağlayan bir bağ olarak umut, mantarlar gibi tüm albümün etrafını sarıyor. Ancak umudun albümdeki varlığı, optimistik sanrılardansa, gerçeklerin boğuculuğunda itici bir güç olarak vurgulanıyor.

taner yücel albüm
30 Eylül: Taner Yücel – Bana Karanlığını Anlat (Original Motion Picture Soundtrack)
(Bağımsız)

Son yıllarda film müziği üretimlerine ağırlık veren müzisyen ve prodüktör Taner Yücel, birbiriyle hesaplaşan bir ailenin fertlerini takip ettiğimiz Gizem Kızıl filmi Bana Karanlığını Anlat için yaptığı besteler de bir albüm oldu. Yücel’in Cemil Şov müziklerine kıyasla daha yalın bir ses paleti ve daha minimal kompozisyonlardan oluşan Bana Karanlığını Anlat müzikleri, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Müzik ödülüne uzanmıştı.

clark albüm
30 Eylül: Clark – 05-10
(Warp)

Zihin açıcı prodüksiyonlarıyla elektronik müziğin uç köşelerinde nice harita açan figürlerden biri olan Clark’ın yeni albümü, retrospektif bir derleme. 05-10’da bir araya gelen birtakım yeni besteler, rafa kaldırılmış eskizler ve uzundur yolu gözlenen nadir kayıtların geçmişi 2005’e kadar gidiyor. Hem ambient ses manzaraları hem beyin eriten beat oyunlarıyla yine içinde kaybolmanın yoğun hazlar verdiği bir koleksiyon.