Güneş enerjisiyle müzik çalan bir LL Cool J büstü

New York’ta prodüktör, rapçi, sunucu ve oyuncu LL Cool J adına, yaşadığı semt olan Queens’te güneş enerjisiyle çalışan bir heykel yerleştirildi. MC’nin büstüne müzisyenin hit parçalarını çalan bir ses sistemi de yerleştirilmiş. 

Flushing Meadows Corona Park’ta yer alan, Going Back To The Meadows adındaki abide; Queens’te büyümüş Trinidadlı heykeltıraş Sherwin Banfield tarafından yapılmış.. Sanatçı daha önce 2019’da -hepsi ne yazık ki yakın zamanda hayatını kaybetmiş- Phife Dawg, Mobb Deep’ten Prodigy ve Run DMC üyesi DJ Jam Master Jay’in büstlerinden oluşan A Cypher In Queens adında üç parçalı bir anıt da yaratmıştı. Enstalasyonlarını “ses heykelleri” olarak tanımlayan Banfiel’ın bu işi ise Queens Public Library’de bulunuyor. 

A Cypher In Queens anıtı
A Cypher In Queens / Sherwin Banfield

LL Cool J denince akla gelen ilk şeylerden olan kova şapkası ve zinciri de unutulmamış. Bronz sureti, içinde rapçinin ilk albümü Radio’nun kasedinin bulunduğu güneş panelli ve altın renginde bir boombox’ın üstünde duruyor. Kenarında ise “Bir göreve bir kez başlandıysa, bitinceye kadar asla bırakma. Emek, ister büyük ister küçük olsun; iyi yap ya da hiç yapma.” yazıyor. Aslında anonim olan alıntı, LL’in babasının büyürken kendisine sıklıkla tekrar ettiğinden bahsettiği ve sıklıkla Quincy Jones’a atfedilen bir söz. 

Büst için hazırlık süreci, 2019’da başlamış. MC’nin bir çocukluk arkadaşı, heykeltıraş Banfield’dan LL’in Queens halkı için yaptıklarını anacak bir heykel yapmasını istemiş. Ardından çalışmaya koyulan sanatçı, bronzun yanında paslanmaz çelik, reçine, kış taşı ve tahta kullanarak geleneksel kil modelleme tekniklerinden faydalanmış. Büstü hip-hop sanatçısının farklı dönemlerde çekilmiş fotoğraflarını referans alarak tasarlayan heykeltıraş; işlerinde Greko-Roman ve rönesans ustalarından, Kemetik heykellerden ilham aldığını söylüyor. Son büstüyle de LL Cool J’in “özünü, gücünü, metanetini, duyarlılığını ve kararlığını” modellemeye çalışmış.

Rapçinin sosyal medya hesaplarında resimlerini iftiharla paylaştığı anıt, parkta 23 Kasım’a kadar sergilenecek. Heykelin ses sistemi ise yalnızca öğleden sonraları çalışıyor.

Yazı: Zeynep Naz Günsal