“Horimiya” değerlendirmesi (2021, MBS) #formdayız

Tür: Anime, romantik komedi
Yönetmen: Masashi Ishihima
Yazar: Hiroki Adachi, Daisuke Hagiwara, Takao Yoshioka
Formu dolduran: Ahmet Sönmez

Fragman

Ne hakkında?

Horimiya genel olarak bir grup liseli gencin “normallik” kavramını, “normal” olmanın aslında ne anlama geldiğini keşfetmeye çalışmaları hakkında. Hikâye çoğunlukla, okul hayatlarındaki ve günlük yaşantılarındaki kimlikleri çatışan; “normal” görünme kaygısı ve dışlanma endişesiyle asıl kimliklerini gizlemek durumunda kalan bu gençlerin birbirlerini keşfetmesini konu alıyor.

Başkarakterlerden biri olarak karşımıza çıkan Kyouko Hori’nin arkadaşları ve çevresindeki insanlar okuldaki sevimli popüler kız imajına aldanmış olsa da; o kimsenin bilmediği bir yaşantının içerisinde. İşkolik ebeveynlerinin omuzlarına bindirdiği sorumluluktan dolayı, okuldan kalan boş zamanını kardeşiyle ilgilenerek ve sıradan bir yetişkinin yapması gereken yükümlülükleri yerine getirerek geçirmek zorunda. 

Hori’nin bu yönü, kardeşi Soto’yu eve getiren piercingli, iyi giyimli, ilgi çekici bir akranı tarafından keşfedilir. Hori çok geçmeden bu kişinin aslında sınıf arkadaşı Miyamura olduğunu öğrenir ve çok şaşırır çünkü kendisi de dâhil olmak üzere, sınıftaki herkes Miyaramura’yı tuhaf, sessiz, sıkıcı ve kasvetli biri olarak kafasında kodlamıştır.

Zamanla ikili yakınlaşır ve farklılıklarına rağmen aslında birçok ortak noktaları olduğunu fark ederler. İkisi de kimlikleri ve yaşantılarını gizleme gereği duyan Hori ile Miyamura, çok geçmeden kendilerini romantik bir ilişki içinde bulur.

Derinlerde ne var?

Görünürde türü romantik komedi olan bu animede aslında toplumun bireylere yüklediği roller ve alışılagelmiş “normal” tanımı alt üst ediliyor. Romantizm içeren yapımlarda karşımıza çıkan klasik erkek ve kadın tiplemelerine burada rastlamak pek mümkün değil. Atanmış cinsiyeti erkek olan bir karakter her durumda cesur olmak zorunda değil, tek derdi okulun en popüler kızını etkilemek değil. Başkarakterin sadece kendisi olarak, çevresindekilerin dayattığı kimliğe bürünmek zorunda kalmadan birini etkileyip onunla romantik bir ilişki yaşayabiliyor olması, kesinlikle hikâyenin takdir edilesi unsurlarından bir tanesi. Herkes tarafından kabul edilen, hatta dayatılan normalliğin bir standart olmadığı çok güzel tasvir edilmiş.

Seride ayrıca -empati kurmanın pek de zor olmayacağı- onaylanma ihtiyacı gibi kimi konuşması zor duygular, karakterler ve gelişimleri üzerinden başarılı şekilde resmedilmiş.

Taşıdığı kodlar

Kaguya Sama ya da Bunny Girl Sempai gibi romantik komedi animelerin aksine; aşk hikâyesi üstünüzde bir rollercoaster etkisi yaratmak yerine, sizi sahil kenarında sakin bir yürüyüşe çıkarıyor sanki. Benzerlerine kıyasla daha naif, sade ve gerçekçi şekilde işlenmiş bir anlatı var. Ayrıca yoğun bir duygu yüküyle izleyeni de bezdirmiyor. Dozunda kullanılan komedi unsurlarıyla güzel bir denge yakalanmış.

İzlemeden önce bilmeniz gerekenler

Horimiya’nın macerası bir webcomic olarak yayına başladığı 2007 yılına kadar uzanıyor. Okuyucuların ücretsiz ulaşabildiği bu internet mangası gördüğü ilginin ardından 2012’de basılı bir seri olarak, bölümler hâlinde yayımlanmaya başladı. Geçtiğimiz mart ayında, 122. bölümüyle birlikte finalini yaptı.

Karakterlere dair

Karakterler genel olarak gerçekçi bir şekilde tasvir edilmiş. Hikâye örgüsünde karşımıza çıkanların yaşantısı her açıdan ele alınmış olmasa da haklarında genel bir yargıya varmak mümkün. Karakterler, benzer animelerden farklı olarak, aralarında bir sorun veya yanlış anlaşılma yaşadıklarında bunu uzun uzun düşünüp kendilerini yormuyorlar; sıcağı sıcağına konuşup, sağlıklı bir iletişim kurarak sorunları ortadan kaldırabiliyorlar. En sinir bozucu görünen bile bir şekilde hatasını fark edip bunu telafi etmek adına çaba harcıyor. Karakterlerin geçmişte yaşadığı travmalara ve iyileşme süreçlerine de ufak pencereler açılıyor hikâyede, bu sayede hemen her birinin gelişimine şahit olma fırsatı da doğuyor.

Özellikle Miyamura’nın geçmişine dair birkaç parça görüyoruz. Kendisi çocukken dışlanmış ve yalnız bırakılmış olmasına rağmen, Hori ve diğerleriyle yakınlaşmasının ardından travmalarını bir şekilde iyileştirdiğine şahit oluyoruz.

“’İyi olacaksın.’ On yıl önceki hâlime bunu söyleyebilsem keşke.”

Bunu seven şunları da sever

Yine bir manga uyarlaması olan Toradora, Horimiya’yı beğenen hemen herkesin keyif alacağı cinsten bir anime. Yoğun romantizmi ve Horimiya’nın neredeyse iki katı uzunluğunda hikâyesiyle (25 bölüm) Toradora’nın yarattığı heyecan bir noktada kaçıyor maalesef. Ayrıca 2009 yapımı Kimi ni Todoke de tavsiye.