Ibeyi, Jordan Rakei ve bu hafta başka ne dinlesek?

Küba asıllı Fransız kız kardeşler duosu Ibeyi, yoldaki üçüncü albümünü harika bir kliple duyurdu. Yeni nesil R&B sahnesinin yıldızlarından Jordan Rakei bu kez reggae kültürüne selam çakıyor. 2022 sezonunu açan Ezhel’in gündeminde ise hayatın monotonluğu var.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Ibeyi – Sister 2 Sister
(XL Recordings)

Art pop / R&B sularında yüzen Küba asıllı Fransız ikizler Lisa-Kaindé ve Naomi Diaz, Pa Salieu ve Jorja Smith gibilerinin katkılarıyla kaydedip 6 Mayıs’a rendevu verdikleri üçüncü stüdyo albümlerini yeni bir tekliyle duyurdu. Duonun 2014 çıkışlı “River”ını samplelayan “Sister 2 Sister”, kardeşlerin birbirleriyle kurdukları derin sevgi bağına rağmen zaman zaman hissettikleri ayrılık gereksinimi arasında gidip gelen ilişkisine mercek tutuyor; bu arada Ibeyi’nin nasıl telaffuz edildiğini de öğretiyor. Bir kumaş parçası ve etkileyici dans koreografisiyle anlatıyı güçlendiren, Colin Solal Cardo imzalı şahane videonun gözlerden kaçmaması şiddetle tavsiye edilir.

TEKLİ: Jordan Rakei – Bruises
(Ninja Tune)

Çok yönlülüğü ve son 10 yıldaki üretkenliğiyle İngiltere R&B sahnesinin hatırı sayılır figürlerinden birine dönüşen Jordan Rakei’ın, 4 Mart’ta Ninja Tune etiketiyle yayımlayacağı yeni EP’sinden ilk tadımlık. Partneri tarafından eskisi kadar sevilmediğini düşünse de yaraların tedavi edilebileceğine dair umudunu kaybetmeyen birinin kurtuluş çağrısı âdeta. “Bruises”, köklerinin beslendiği reggae tınılarını alternatif yaklaşımlarla çeşitlendiren yaylı partisyonları, groove dolu basları ve falsettolardan vibratolara koşan vokalleriyle çiçek açan, çok eğlenceli bir kayıt.

ALBÜM: Anika – Change: The Remixes
(Invada Records / Sacred Bones)

“Döneminin kolektif hafızasına işlemiş duygu durumlarını, soru işaretlerini ve umut noktalarını kapsamına alabilmesi, Change’in en büyük sihri.” Bant Mag. No:76’da, Berlin’de yerleşik sanatçının 2021’de yayımladığı ikinci solo albümünü yukarıdaki sözlerle anlatmış, “Anika’nın kendine tuttuğu aynada hepimizden yansımalar var” demiştik. Geçtiğimiz hafta ise Change’den beş şarkının remiks versiyonlarıyla çıkageldi müzisyen. Koleksiyonla aynı adı taşıyan parçanın iki farklı yorumu mevcut. Remiksler Planningtorock, Dave Clarke, Lauren Flax, Maral At The Controls ve PBDY’ın elinden çıkma; elbette yine her şey harika!

ezhel kapak
TEKLİ: Ezhel – Ağlattın
(Koal Arts GmbH) 

Ezhel yine en iyi yaptığı şeyi yapıyor. Kelime oyunları, flow’u ve karakteristik üslubuyla harikalar yaratıyor. Şarkı genel itibariyle sevdiğine seslenen birinin ağzından yazılmış olsa da, “Her gün aynı tek tip. Her saniye boş şeylere hep trip. Her şey iyi izlerken Netflix. Geri kalan her an bir şey eksik.” sözleriyle, dönemin üretimlerine sık sık yansıyan bir konu olarak monotonlaşmış yaşantılara da değiniyor. “Ağlattın”ın, iki sevgilinin arasındaki gerilimi yer yer sembolik, yer yer de suratınıza çarpılacak kadar belirgin bir şekilde resmeden, nefis bir klibi de var; yönetmen koltuğunda Chehad Abdallah oturuyor.

ALBÜM: Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You
(4AD)

Brooklynli folk rock dörtlüsü 20 yeni şarkısıyla yaklaşık bir buçuk saatlik pastoral bir yolculuğa çıkarıyor. Bir bahar günü kırlara uzanmışsınız sanki; tepenizdeki güneş hiç yakmıyor, yalnızca teninizi parlatıyor. Sonra birden sivri kayaların arasında yukarıya doğru tırmanırken buluyorsunuz kendinizi; hava yavaş yavaş kararıyor, tatlı bir serinlik sarıyor etrafınızı. Zihinde direkt kendine ait bir dekor tasarlatmasının yanı sıra, elektronik dokunuşlar konusunda elini korkak alıştırmazken bu kadar organik bir sound yakalayabilmesi de albümü çekici kılan bir başka detay.

TEKLİ: Colin Stetson – Every Last One
(Legendary Entertainment)

1974’e tarihlenen Amerikan bağımsız korku filmi The Texas Chain Saw Massacre’ın yeniden çevrimi Netflix’te yayına girmeye gün sayarken yapımın orijinal müziklerini üstlenen saksafoncu Colin Stetson, koleksiyondan bir parçayı dinlemeye açtı. Nefeslilerin başrolde olduğu bu üç dakikalık dehşet dinletisi; şiddetli ritimler, çığlık sesleri ve türlü elektronik numaralarla tesirini katlıyor. Bünyede kapkaranlık ve tekinsiz bir atmosfere hapsolmuş hissi yaratmakla kalmayıp birazdan başa gelecek fenalıklara da hazırlıyor gibi; aman çok kaptırmayın.

spoon kapak
ALBÜM: Spoon – Lucifer On The Sofa
(Matador)

“Şöyle yüksek tansiyonlu, saf rock parçaları dinleyebileceğim bir albüm arıyorum, yeni ne var bu ara?” diyorsanız doğru yerdesiniz. Teksaslı grup beş yıllık aranın ardından sesini yükseltiyor, renk kartelasına daha açık tonlar ekliyor. Bir yandan “Bu dünya kırılgan.” derken, diğer yandan onun vahşiliğinden yakınıyor. Bir durakta düzenin içinde kendine ait bir yer bulamamanın sıkıntısını çekiyor; bir başkasında ise arzulara, tutkulara teslim olmaya çağırıyor. Zamanın ruhunu ve kafa karışıklıklarımızı açıkça yansıtan, keyifli bir dinleme tecrübesi vadediyor Lucifer On The Sofa.

TEKLİ: Gülinler – Bir Sürü
(Ekleyeceğim Daha Çok Şey Var)

Bir kez daha Büyük Ev Ablukada’dan grup arkadaşı Mert “Aslan” Üçer’le güçlerini birleştiren Gülinler downtempo hip hop beatleri, groovy bas yürüyüşleri ve havadar bir prodüksiyonla kurgulanmış yeni teklisini. Sürekli “bir şey gibi” olmaktan, kendini toparlamak zorunda hissetmekten dem vururken, Türkçedeki en uzun tekerleme olarak bilinen “Kekere Mekere”ye bağlanıyor, hatta bir kısmını şarkılaştırıyor. Müzisyenin âdeta bir bilinç akışı gibi düzenlediği “Bir Sürü”, sonik anlamda önceki solo işlerinden ayrılsa da hissiyat olarak bildiğimiz, sevdiğimiz sularda yüzüyor.

TEKLİ: Seratones – Good Day
(New West Records)

Genetik kodu soul, R&B, funk sarmalından oluşan Lousianalı grup bir protesto biçimi olarak, “zorlukların üstesinden neşeyle gelme”ye yönlendirecek Love & Algorhythms adında yeni bir uzunçalar fırlatmaya hazırlanıyor. “Gerçekten iyileşmek istiyor musun?” diye soran ilk tadımlık, solist AJ Haynes’in vokal becerisi ve kana bol miktarda yaşama sevinci karıştıran düzenlemesiyle dikkat çekiyor. Uyandırma alarmı olarak da iyi çalışır demeye kalmadan; fikri, mekânları ve gösterdiği gülen yüzlerle serotonin salgılatan videoyu izleyerek dansa kalkıyor, pek tabii sizi de davet ediyoruz. 

congotronics international
TEKLİ: Congotronics International – Banza Banza / Beyond the 7th Bend
(Crammed Discs)

10 tane Kongo topraklarndan, 10 tane de indie rock geleneğinden yetişmiş müzisyeni buluşturan Congotronics vs. Rockers turnesi, üzerinden geçen 11 yıla rağmen etkisini hâlâ sürdürmekte. O günkü karşılaşmalar Konono Nº1, Kasai Allstars, Deerhoof, Juana Molina, Wildbirds & Peacedrums ve Skeletons’tan Matt Mehlan’ın da içinde bulunduğu bir süper grup inşa etti; ismi Congotronics International. Farklı kentlere dağılmış kadrosu sebebiyle gezegeni üç kez turlayan ilk albümünü 29 Nisan’da serbest bırakmayı bekleyen ekibin paylaştığı birbirinden güzel iki tekli, ayrışan sentez yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Keşfetmesi çok zevkli.

TEKLİ: Sezgin İnceel & Stas Mishchenko – 14 Şubat (Sırtım Ağrıyor)
(recordJet)

İnceel, Sevgililer Günü’nü uzun zamandır işbirliği içinde olduğu Ukraynalı müzisyen Stas Mishchenko’yla beraber sitemli bir aşk şarkısıyla kutladı. “Kırılan kalplere, canı yanmışlara ve taşıdıkları görünmez yükler nedeniyle sırtı ağrıyanlara merhem olması” gayesiyle yapılan parçaya İnceel’in origami yaptığı tek plan bir klip eşlik ediyor. Kötü giden ilişkilere dair üzücü senaryoların sıralandığı şarkı, müzik eğitmenliği de yapan İnceel’in kariyerinde izleyeceği yeni yolun da habercisi. 

TEKLİ: Vince Staples & DJ Mustard – MAGIC
(Blacksmith Recordings & Motown)

2021’de kendi adını taşıyan dördüncü uzunçalarını yayımlayan rapçi, albümün devamı niteliğindeki Ramona Park Broke My Heart’ı önümüzdeki nisanda paylaşacak. İlk teklide yanına California hip hop sahnesinin yerinde duramayan isimlerinden Mustard’ı da alarak, genç yaşta ulaştığı zenginlik ve konforun sihir olup olmadığını soruyor Staples. “MAGIC”, son albümde duyduklarımızın aksine, biraz daha anaakım hip hop prodüksiyonlarına yakın bir tınıya sahip.

shamir kapak
ALBÜM: Shamir – Heterosexuality
(AntiFragile Music)

Shamir yine kalıplara sığmıyor, üzerine yapıştırılan etiketleri bir bir söküyor, toplumsal normları ve cinsiyet rollerini yapıbozuma uğratıyor. Travmalarıyla yüzleştiği yeni albümünde poptan R&B’ye, folktan indie rock’a sıçrayarak tür tanımlarını reddettiği, müzikal yelpazesi oldukça geniş bir katalog sunuyor dinleyicilerine. Heterosexuality’nin çatısı karanlık bir gökyüzü, zeminini endüstriyel materyaller örüyor; aradaki boşlukta ise yüksek perdeli vokaller fink atıyor.

TEKLİ: Ah! Kosmos & Büşra Kayıkçı – 1702
(FUU)

Derinlikli prodüksiyonlarıyla elektronik dehlizlerde kendine çeşitli rotalar çizmeye devam eden Ah! Kosmos ile Deutsche Grammophon kataloğuna adını yazdıran ilk Türkiyeli müzisyen olan piyanist Büşra Kayıkçı’nın İstanbul-Berlin hattında hayat bulan yeni ortaklığı. İkilinin, maddesel olarak var olanlar ile bedenler arasındaki mesafe; uzak-yakın, hareket-bekleyiş gibi birbirinin zıttıyla var olan kavramları yeniden konumlandırmak üzerinden kurguladığı “1702”, katman katman genişleyen hipnotik bir etkiyle yankılanıyor. Parçanın videosu ise notaların yarattığı nehir yatağının üzerinde, birbiriyle fiziksel bağlantısı olmayan mekânların iç içe geçen görüntüleriyle baş başa bırakıyor izleyeni.

TEKLİ: Foals – 2am
(Warner Music)

İngiliz grup Foals, pop semalarında süzülen yeni incisinde ihtiyaçlarını şöyle özetliyor: “Biraz sessizlik ve biraz bakım, tamir için biraz zaman.” Solist Yannis Philippakis, yıkıcı davranış döngüleriyle verilen mücadele hakkındaki şarkının katartik bir tarafı olduğu görüşünde, hakikaten de öyle. Yüksek temposu ve güneşli melodileriyle “2am”, zincirlerini kırmış, özgürlüğünü kazanmış birinin sesini çınlatıyor sanki kulaklarda.

dehd kapak
TEKLİ: Dehd – Bad Love
(Fat Possum)

Chicago çıkışlı üçlü yeni teklileriyle mayıs sonu yayımlanacak albümleri Blue Skies’ı duyurdu. Güçlü ve dinamik vokalleriyle öne çıkan solist Emily Kempf için şarkı, “aşk bağımlılığından iyileşmek ve enerjisel olarak eşleşmediğiniz insanları seçmekten ve onlarla uyuşmaktan vazgeçmeye karar vermek”le ilgiliymiş. Dehd’nin yarattığı indie rock ve post-punk ağırlıklı ses evreninden hoşlanıyorsanız, aşkın “sağlıksız, uyumsuz veya bağımlı” olmayan bir hâlini aramaya çağıran “Bad Love”a bir kulak kabartmalısınız. 

TEKLİ: Yedinci Ev – Yok Saydın
(Gülbaba Records)

Geçtiğimiz sene itibarıyla üretime kaldığı yerden devam etmeye karar veren Yedinci Ev’in yeni teklisi, ayrılığın gerçekten sevdaya dâhil olup olmadığını sorguluyor. Bitmiş bir ilişkinin arkasından yazılan şarkının hem vokallerinde hem gitar melodilerinde, “giden sevgiliye ve yaşattığı kalp sızısına edilen bir sitem” var. Birkan Nasuhoğlu’nun sözleri ve sesinin anlatılan acıyı oldukça gerçekçi kıldığı parçayı bittiği anda başa sarma ihtimaliniz yüksek.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler