İçinden çıkmak istemeyeceğiniz 12 web sitesi

Kütüphaneler, oyunlar, haritalar… Arkanıza yaslanıp sıra dışı bir video koleksiyonu içinde mi, yoksa dünyanın en kapsamlı hayvan sesleri arşivinde mi kaybolmak istersiniz? 

TasteDive

İlgi alanlarınıza yönelik “iyi” tavsiyeler savuran TasteDive, gerçek bir hazine. Filmler, diziler, müzikler, podcastler, kitaplar, yazarlar ve video oyunları başlıkları altında öneriler yapan sitenin algoritmasının benzer platformlardan çok daha tatmin edici olduğunu söyleyelim.

Sporcle

Bir trivia sitesi olarak 2007’de kurulan Sporcle, kafa çalıştıran oyun ve quizlerle dolu bir platform. Dilerseniz kendi quizinizi oluşturup arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz!

Vadi Sound

2016’da kurulan Vadi Ses Kütüphanesi, amatör ve profesyonel yapımlara ses alternatifleri oluşturan bir platform. Ücretsiz indirilip kullanılabilecek bu ses havuzunda sadece biraz dolanmak bile fazlasıyla etkileyici bir deneyim. “Doğa Sesleri”, “İç Mekan ve Ev Sesleri”, “Şehir Sesleri”, “Endüstriyel Sesler” gibi başlıklar altında kalem ile kaset sarma ya da el yıkama gibi aktivite seslerinden içinizi hafifletecek göl kenarı seslerine uzanan geniş bir arşiv var.

Music Map

Müzik akımlarının soy ağacını çıkaran harika bir site. Türleri, “ana janrlar” ve “alt janrlar” olarak ayıran Music Map’te hem ilgi duyduğunuz müzik türlerinin geçmişine hem de belki daha önce duymadığınız melez müziklerin ortaya çıkışına dair zihin açıcı anlatılar var. Titizlikle hazırlanmış dinleme listeleri de cabası!

Neverthink

Beyninizi boşa alıp, sıra dışı ve tuhaf videolar arasında kaybolmak mı istiyorsunuz? İnternet âleminin derinliklerinden belki de asla kendi başınıza ulaşamayacağınız binlerce videoyu arşivinde toplayan Neverthink, düşünme eylemini sizin yerinize yapıyor ve sonsuz bir akışa sürüklüyor. Dilerseniz temalar, ruh halleri ya da çeşitli anahtar kelimelerle bu akışa yön vermeniz mümkün. Tek yapmanız gereken siteye girmek ve arkanıza yaslanmak.

GeoGuessr

Hem dünyanın farklı köşelerini keşfedeyim hem de biraz eğleneyim diyorsanız, doğru yerdesiniz. GeoGuessr, son yıllarda ünü iyice artan ve bununla birlikte arşivi de epey genişleyen bir “harita oyunu” platformu. Google Maps’i farklı başlıklar altında bir oyun deneyimine dönüştüren GeoGuessr’da maceraya atılmak için ücretsiz üyelik yapmanız yeterli.

agoodmovietowatch

İyi film önerilerinin her zaman başımızın üstünde yeri var. Ses getirmiş ya da gözden kaçmış olması muhtemel yapımlardan rafine önerileri derleyen agoodmovietowatch, bu yapımları dijital olarak izleyebileceğiniz opsiyonları da sunuyor. “Ne izlesem yahu” tıkanıklığına son!

Street Art Cities

Dünya haritası üzerinde gezinerek yakın zamanda yapılmış sokak sanatı eserlerini keşfetmek için harika bir site. Siteye girer girmez gözünüz ülkeyi ararsa diye, İstanbul’un sokakları için buyursunlar.

Houston LGBT History

Başta lokal bir arşiv gibi görünse de içinde kaybolunası belgeleri bir araya getiren bu sitede, 1979’dan bugüne fotoğraf ve videolardan radyo yayınlarına dair belgelere, ABD’nin ilk ulusal lezbiyen dergisi Lesbian Tide gibi yayınlardan  AIDS salgınının patlak verdiği ilk yıllardan kupürlere uzanan, gey barların tarihi, posterler ve LGBTİ+ hareketiyle ilgili daha pek çok kayıt ve tanıklık bulabilirsiniz. Houston LGBT History’de, umut, güç, çokça renk ve bellek var.

radiooooo

Bu müzikal zaman makinesinde, dünyanın istediğiniz herhangi bir yerinden istediğin yılların müziğini keşfedebilir, modunuzu değiştirebilir, adalarda türler arasında gezinebilirsiniz. 

The Internet Movie Script Database (IMSDB)

IMSDB‘de, Hitchcock klasiği The Birds, Terry Gilliam harikası Brazil, Paul Thomas Anderson’ın etkileyici filmlerinden Magnolia, Spike Lee’nin Oscar ödüllü filmi BlacKkKlansman da dahil olmak üzere oldukça geniş film seçeneği arasından istediğiniz filmin senaryosunu ücretsiz okuyabiliyor, senaryolara dair yorumlarınızı paylaşabiliyorsunuz.

Macaulay Library

Kuşlar, amfibiler, balıklar, memeliler ve daha fazlasının 1929’dan başlayan ses ve görüntü kayıtlarını bir araya getiren kütüphane, dünyanın en kapsamlı hayvan sesleri arşivi sayılıyor.