İdil Meşe, FKA Twigs ve bu hafta başka ne dinlesek

İdil Meşe, 2022’de yayımlanacak yeni albümü öncesi 60’lara ışınlıyor. FKA Twigs, The King’s Man filmi için Londralı rapçi Central Cee ile güçlerini birleştirdi. Ben Lamar Gay’in yeni albümünden çıkamıyoruz. 

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: İdil Meşe – Ah Bir Bilsen
(Ada Müzik)

60’lara ışınla bizi İdil Meşe! “İnsana iyi gelen bir hâlin var, bilir misin?” diye başlıyor yeni şarkısı. Şarkının da insana iyi geldiğine hiç şüphe yok. Kendisine şarkının düzenlemesinde Cem Özel eşlik etmiş, hayıtlara Özgür Çıtır ve Can Güngör’ün de eli değmiş. 2022’de yayımlanacak ilk İdil Meşe albümü için merakımız iyice kabardı “Ah Bir Bilsen”le.

ALBÜM: Maybeshewill – No Feeling Is Final
(The Robot Needs Home Collective)

Post-rock âleminin gediklilerinden Maybeshewill’den, “dayanışma ve ümit” aşılamasını umduğu yeni bir albüm. Üstelik bir süredir solo uğraşlarıyla meşgul olan üyeleri yedi yılın ardından bir araya getiriyor No Feeling Is Final. Tabii ki hepsi sofraya yeni lezzetler katmaya niyetlenmiş ve ortaya Maybeshewill diskografisinde ayrıksı duran bir iş çıkmış. Ama post-rock meraklılarına yeni bir şeyler vadettiğini söylemek güç.

Ben Lamar Gay albüm kapağı
ALBÜM: Ben Lamar Gay – Open Arms to Open Us 
(International Anthem)

Chicago çıkışlı çok yönlü müzik insanı Ben Lamar Gay, yıllardır bohçasında biriktirdiklerini peşi sıra ortaya çıkardıktan sonra yepyeni harikalarla çıkageldi. Herhangi bir sınırın çekilmediği, uçsuz bucaksız bir oyun alanı yaratmış yeni albümünde. Hem çok sesli, hem isyankâr, hem keyif verici, hem de eşsiz. “Bu hafta hangi albümün içinde kaybolsam?” gibi bir arayışınız varsa, şu an doğru yerdesiniz.

TEKLİ: Cate Le Bon – Moderation
(Mexican Summer)

Bazı şarkılar vardır, kulaklığınızda çalmaya başladığında içinizde bir hülyalanma hissedersiniz. “Moderation” da onlardan beri. Cate Le Bon, herhangi bir zamana ait tınlamadığı alternatif pop anlatılarının yeni koleksiyonu için 2022’ye randevu veriyor, sabırsızlıkla bekliyoruz.

ALBÜM: Adele – 30
(Sony Music)

Duyurulduğu günden bu yana konuşulan, yazılan, çizilen yeni Adele albümü. Ludwig Göransson, Tobias Jesso Jr., Greg Kurstin ve Shellback gibi yıldız prodüktörlerin el attığı parçalarıyla yine bir duygu tufanına çağırıyor. Birçok otorite, şimdiden 30’yi “Adele’in ustalık işi” olarak etiketlemeye başladı bile. Albümün yayın takvimi, Adele’in Spotify’dan talepleri ve müzik endüstrisindeki etkilerine dair yazımıza da bir göz atmanız tavsiye. 

m4nm kapak görseli
ALBÜM: M4NM:0012
(M4NM)

İyi ki doğdun M4NM! Bağımsız sahnede deneysel hip hop ve civarında nitelikli işler üreten M4NM kolektifi, 12. yaşını harika bir toplamayla kutluyor. Mostraw’un oldskool beatleriyle açılan albümde Ağaçkakan, Oldeaf, I’mpty, Rinxlaya & Vaa gibilerinden yeni güzellikler var. 5 yılın ardından yeni bir RSPC şarkısı dinlemek de sevindirici.

EP: Bardainne Jaumet – Bardainne Jaumet
(Heavenly Sweetness)

Zombie Zombie’nin synth büyücüsü Etienne Jaumet ve Fransız caz saksafoncusu Laurent Bardainne’in ortaklığıyla hayat bulmuş dört şarkılık bir EP. 70’lerde Avrupa’da kaydedilmiş synthesizer denemelerini anımsatan sekanslarla bezeli, melodik ve kozmik disko nüansları taşıyan bir ortaklık. 

TEKLİ: Alice Glass – Baby Teeth
(Eating Glass Records) 

“Baby Teeth”in yeni albümündeki muhtemelen en karanlık ve çaresiz şarkı olduğunu söylüyor Alice Glass. Yanıltıcı şekilde umutlu bir tını yakalandığından bahsediyor ve ekliyor: “‘Baby Teeth’ ümidi yitirmeyi benimsemek hakkında. Kırılgan olana yönelik şiddetin kaçınılmaz olduğunu ve muhtemelen her zaman da öyle olacağını anlıyor. Kendi çıkarları için başkalarını yağmalayan, kimi zaman geçici ve bencil arzularını karşılamak için başkalarının hayatlarını darmadağan eden insanlar her daim olacak.”

ALBÜM: Şevket Akıncı – Dünyada Saat Kaç?
(Tarla Records)

Müzisyen, besteci, serbest doğaçlamacı, akademisyen, yazar ve prodüktör Şevket Akıncı, geçtiğimiz yıl 24 yılın ardından ilk şarkı albümü Radyo Ekoton’u paylaşmış, ardından da incelikli bir araştırma ve arşivcilikle caz tarihine dalan Öteki Caz kitabını yayımlamıştı. Sırada Dünyada Saat Kaç? var. Çeşitli ev stüdyolarında kaydedilmiş, pandemi döneminin halet-i ruhiyesinin bir dışavurumunu sunan çok sesli bir çalışma. Birçok konuk müzisyen, parçalara kendine has nefesler üflemiş. Prodüktörlüğünü Mehmet Korkmaz’la birlikte üstlendiği yeni albümünün lansmanı için 10 Aralık’ta Bant Mag. Havuz / Bina sahnesinde olacağını da duyurmuş olalım.

ALBÜM: Elbow – Flying Dream 1
(Polydor / Universal Music)

“Geceye ait, sakin mektuplaşmalar.” Elbow solisti Guy Garvey, grubun yeni albümünün ilk ipuçlarını bu tanımlamayla vermişti. Albümün tamamında bir duyarlılık, hassasiyet hâli kendini belli ediyor. Yaklaşık 25 yıldır birlikte üretmenin verdiği konforu, dinleyiciye de aktarmayı başarıyor Elbow bir kez daha.

TEKLİ: Tuğçe Şenoğul – Bu Rüya Değil
(Bağımsız)

İlk solo albümü Gölgelerine’yi 2017’de yayımlayan Tuğçe Şenoğul, bu kez karanlığa değil, retro synth tonlarının titreştirdiği bir belli belirsiz bir âleme çağırıyor. Prodüktör koltuğunda Mert Demir’in yer aldığı şarkının sonik dünyasının ferahlatan bir etkisi olsa da puslu bir tadı var.

TEKLİ: FKA Twigs – Measure of a Man (feat. Central Cee)
(MARV Music)

22 Aralık’ta yayımlanacak The King’s Man filmi için kaydedilen yeni FKA Twigs şarkısı, Londralı rapçi Central Cee ile bir düet. Gişe canavarı filmlerin jenerik soundtracklerini akıllara getiren prodüksiyon detaylarıyla bezeli.

TEKLİ: Drowse – Wait and Bleed
(The Flenser)

California merkezli, karanlık seslere gönül vermiş plak şirketi The Flenser, Send the Pain Below isimli bir toplama yayımlıyor. Katalogdaki sanatçılar, nu-metal ve benzeri türlerden klasikleşmiş parçaları coverlıyor. Albümde Korn’un “Falling Away From Me”sine Cremation Lily, Deftones’un “Change”ine de Wreck and Reference tarafından yapılmış yorumlar var. Şimdiki durağımızda ise bir Slipknot klasiği olan “Wait and Bleed”i Drowse coverıyla shoegaze’e batırılmış şekilde dinliyoruz.

TEKLİ: Earl Sweatshirt – 2010
(Tan Cressida)

ODD Future’la yaptığı çıkışın ardından deneysel hip hop sahnesinin en dikkat çekici seslerinden birine evrilen Earl Sweatshirt, eski dostlarından Black Noi$e’un ellerinden çıkmış bir beat üstüne şakıyor bu kez. Yine kişisel çıkarım ve hesaplaşmalarıyla inşa etmiş anlatısını. “2010” şarkısının Ryosuke Tanzawa’nın yönettiği harika bir klibi de var.