İllüstrasyonun altın çağında basılı yayının kronolojisi

Yazı: Aybüke Sanuç

İllüstrasyonun altın çağı olarak anılan 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyıla uzanan grafik ve basılı yayının tarihçesini ele alan History of Press Graphics. 1819–1921, Alexander Roob’un kapsamlı arşiv çalışmasını belgeliyor. Taschen etiketiyle yayımlanan kitap, okuyucuya benzersiz bir koleksiyona erişme imkânı sunuyor.  

Hevesli bir koleksiyoncu olan Roob, 100 yıllık grafik yayınların gelişmekte olan avangart sanat hareketleri üzerindeki çığır açıcı etkilerini araştırıyor. Zengin koleksiyonda yer alan sanatçılar arasında Jean Cocteau, Juan Gris, Käthe Kollwitz ile grafik ustaları Thomas Nast, Honoré Daumier ve Gustave Doré gibi isimler öne çıkıyor. 

Kitapta, metinden önce dikkati çeken görsel basının günümüzde de giderek daha çok ilgi gören bir sanat formuna dönüşmesinin gerekçeleri yeniden mercek altına alınıyor. 1819’dan 1921’e uzanan seçki, çok çeşitli haber grafikleri ve politik hiciv içeren karikatürler barındırıyor. 

Tanınmış sanatçıların işlerinin yanı sıra bilinmeyen pek çok grafik sanatçısının çalışmalarına da yer veren History of Press Graphics. 1819–1921, ilgilendiği dönemde basılı yayına gösterilen özeni yalnızca sanatsal yönden değil, temsil ettiği sosyal reform ruhundan da ilham alarak inceliyor. Avangart hareketi merkeze alarak; proto-sinematik anlatı düşüncesinin çarpıcı örnekleri, tek görüntü alanının bozulması ve soyutlama konusunda atılan cesur adımlar gibi türlü konulara kafa uzatıyor.