Dönüşen İran toplumu üzerine belgesel ve diyaloglar

Orient-Institut İstanbul’un güncel araştırma alanları olan “Müzikoloji”, “İnsan, Tıp ve Toplum” ve “Din Çalışmaları”’ konulu kısa film ve belgesel seçkilerini bir araya getiren; aynı zamanda İran topraklarının çok katmanlı kültürel yapısına ışık tutan bağımsız filmleri ve sesleri odağına alan Filmforum İstanbul: Iran At The Crossways katılımcılarını bekliyor. Goethe-Institut ve Orient-Institut İstanbul ortaklığında, Fransız Kültür Merkezi’nin film salonunda, 20-22 Ocak boyunca sürecek etkinlikte filmler Türkçe altyazılı. Paneller sırasındaysa İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacak. 

Küreselleşme ve ileri teknolojiler dünyanın her köşesindeki toplumları yeniden şekillendiriyor. Bu durum, bireylere kişisel gelişim olanakları sunarken; toplulukların, kimliklerin ve kültürel geleneklerin bütünlüğünü tehdit ediyor. İran sineması, benzer değişimler ve zorluklarla karşı karşıya olan İran toplumuna pencere açmasıyla uluslararası camianın her daim ilgisini çekmekte.

Filmforum İstanbul: Iran At The Crossways, muhafazakâr toplumların teknolojik gelişmeler ve modernite karşısında yaşadıkları çelişkiler veya tartışmalı toplumsal cinsiyet anlayışları bağlamında dönüşen erkeklik normları gibi İran toplumunun uluslararası arenada daha az ilgi görmüş yönlerine odaklanıyor. Bağımsız filmleri odağına alarak İran’ın kültürel dokusunun çok katmanlı yapısının çağdaş bağlamda anlam ve ilham kaynağı olmasını açığa vuruyor. 

Etkinlik, Orient-Institut İstanbul araştırmacılarının film seçkisini ve farklı bakış açılarını diyalog zeminine oturtmak amacıyla yönetmenleri ve alanında uzman akademisyenleri bir araya getiriyor. Üç tematik oturum, izleyicileri kendi perspektiflerinden yola çıkmaya ve yönetmenlerle bilim insanları arasındaki diyaloğa katkı sağlamaya çağırıyor.

Filmforum İstanbul: Iran At The Crossways’in üç günlük programını aşağıda bulabilir, daha detaylı bilgiye erişmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Etkinliğin ücretsiz olduğunu, katılım için kayıt şartı bulunduğunu ve giriş yapabilmek için kimlik belgesi ile geçerli bir HES kodu ibraz edilmesi gerektiğini ekleyelim.

20 Ocak Perşembe

16:30 – İran’da belgesel filmler ve toplumsal değişim: belgeleme, eğitim ve sanat arasında bir konumlanma

21 Ocak Cuma

16.00 – Modified (Hu)Man: Gelenekler, Kırılganlıklar ve Olası Gelecekler

19.00 – Beden ve Tinsellik: Zorhane’nin Musikî ve Fiziksel Geleneği

22 Ocak Cumartesi

12.00 – Yerler ve Yüzler: İran’da Gündelik Dini Hayat