Isınma Turu: Kelly Moran

İlham kaynaklarını John Cage, Tori Amos, Burzum ve Kayo Dot olarak sıralayan Kelly Moran, 5-6-7 Mart’ta Zorlu PSM’de dördüncü kez gerçekleşecek Sónar İstanbul’un en merak uyandıran performanslarından birine imza atacak. Kelly Moran’ın klasik müzik, elektronik, caz, dream pop, hatta yer yer black metal esintilerini kesiştiren geniş müzik havzasında bir ısınma turuna çıkalım…

New York’ta doğup büyüyen Kelly Moran, altı yaşında piyano öğrenmeye başlamış ve kısa süre sonra üflemeli, telli ve yaylı birçok enstrümanı çalabilir hale gelmiş. Moran’ın elektronik müzik arayüzleriyle tanışması ve bu alanda keşiflere başlaması da on beş yaş civarına denk geliyor. Üniversiteyi Michigan’da okuyan ve performans sanatları teknolojisi eğitimi alan Moran, California’daki yüksek lisans eğitiminde özellikle minimalizm ve post-minimalizm akımlarını keşfe çıktı. 

New York’a döndüğünde ilk olarak Cellular Chaos isimli punk grubunda bas çalan Moran, Voice Calls isimli deneysel rock grubunda da tuşlu çalgıların başına geçti. Kendi müziğini de bir yandan şekillendirmeye başlayan Moran’la ilk tanışmamız 2016’da kendi imkânlarıyla yayınladığı Optimist’le oldu. Daha sonra Primal Architecture Records tarafından plak formatında da basılan albüm, Moran’ın büyük kısmı prepared piyanosuyla yaratılmış ve nitelikli synth katmanlarıyla zenginleştirilmiş dokuz bestesinden oluşuyor. Kimi zaman tüyleri diken diken eden looplarla örülmüş kimi zamanda piyano sesini yalın bir şekilde merkezine almış besteleriyle Optimist, Kelly Moran’ın ses evrenine ilk adımlarımız oldu. Albümü dinlemek için buraya tıklayarak Bandcamp sayfasına ulaşabilirsiniz.

Müzisyenin John Cage ve geliştirdiği tekniklere olan hayranlığıyla hayat bulan ikinci albümü Bloodroot, 2017’de Telegraph Harp etiketiyle yayınlandı. Bir kez daha prepared piyano ve elektronik katmanların başrolü üstlendiği albümün mastering işlemleri daha çok metal gruplarıyla tanınan Colin Marston imzası taşıyor. On bir şarkılık albüm, Uproxx, Rolling Stone, The New York Times gibi yayınların yıl sonu klasik ve avangart müzik listelerinde kendine yer bulurken Bandcamp’in de “2017’nin en iyi 100 albümü” listesine girmeyi başardı. Prepared piyano üzerine kendi geliştirdiği MIDI sampling tekniğiyle de birçok besteci için zihin açıcı unsurlar barındıran Bloodroot, Moran’a uluslararası sahnede tanınırlık getirdi.

Birer yıl arayla albüm yayınlamaya 2018’de de devam eden Moran, Ultraviolet isimli üçüncü albümünü elektronik müziğin en önemli kalelerinden olan Warp Records etiketiyle paylaştı. Albüm için motivasyonunu piyanodan çıkarabileceği en ayrıksı sesleri bulmak olarak tanımlayan Moran, bir başka Warp kahramanı Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never) eşliğinde Ultraviolet prodüksiyonuna imza attı. (Moran aynı zamanda OPN’in Age Of  albümünün turnesinde de sahnedeydi.) Doğadan sesleri analog ekipmanlarla yeniden yaratma çabasıyla albüme sıra dışı bir karakter veren Moran, prepared piyanosunu da her albümünde olduğu gibi geliştirmeye devam etti. Hem karanlık dokular hem tüy gibi hafif sekansları ustalıkla harmanlayan albümün, yakın geçmişin post-minimalizm alanındaki başyapıtlarından biri olduğu aşikâr.

Moran’ın son yayını, düzenlenmemiş doğaçlama kayıtlara yer verdiği Origins isimli EP oldu. Yine Warp etiketiyle piyasaya sürülen 36 dakikalık Origins, Moran’ın yaratım sürecinin en ham halini gözler önüne seriyor. 2019 çıkışlı EP’nin tamamını bir oturuşta dinlemeniz tavsiye edilir.

Kelly Moran, “Grand Piano AV” performansıyla Sónar İstanbul’a konuk oluyor. Festivalin biletleri için buraya tıklayabilirsiniz.