Istanbul Fringe Festival 2021 takviminde neler var?

İstanbul Fringe Festival; tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri, fiziksel ve online etkinliklerle 18-26 Eylül aralığına yayılacak hibrit programında bir araya getiriyor.

Şehrin çeşitli mekânlarında fiziksel olarak gerçekleşecek toplam 9 etkinlik, online platformlarda 21 gösteri ve festival etkileşimini güçlendirmek adına paneller ve atölyelerden oluşan yan etkinlikler de festival kapsamında.

Istanbul Fringe Festival tiyatro sezonu boyunca devam etmekte

Pandemi sebebiyle festival süresince şimdilik sınırlı sayıda fiziksel gösteri bulunmakta. Fakat geçen seneden bu yana sahnelenemeyen performanslar, tiyatro sezonu boyunca (Mayıs 2022’ye kadar) BeReZe Gösteri Evi, Çevre Tiyatrosu, DasDas, DOTOrmanda, ENKA Açıkhava Tiyatrosu, Kadıköy Boa Sahne ve Sakıp Sabancı Müzesi’nde izlenebilir.

Eylül 2019’da ilk kez gerçekleştirilen festival, 2. yılında pandemi şartlarıyla online ortama taşınmış ve Türkiye’nin tamamen dijital ortamda gerçekleşen ilk performans sanatları festivali olmuştu.

“Alternatif ve keşfedilmemiş” anlamına gelen Fringe, 1947 yılında Uluslararası Edinburgh Festivali’ne misafir olarak katılan ve gösterilerini sergileyen 8 ekip ile başladı. Bugün ise dünyanın farklı şehirlerinden 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekânda, 60 bin etkinlikte ve yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor Fringe Festival.

İstanbul Fringe Festival 2021 Hybrid programında neler var? 

Festivalde Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Macaristan, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’dan 30 farklı ekibin işleri yer alacak. Kısa kısa bakalım.

An-Sızı-N (Türkiye)
16 yaşındaki İpek’in aklında yer eden hayaller, Spotify, yaşam, ölüm, kuantum, doğa, ayna, mantı ve uzay boşluğu kavramlarını anlara, yüzlere ve hikâyelere doğru bir yolculukla anlatıyor. 

Axel’s Just Dreaming (Yunanistan)
Performans sanatçısı Anna Papathanasiou’nun hareket eden imgelerin ve “yayımlanmamış” materyallerin bir derlemesi olarak yarattığı 7 video portreden oluşan serisi, hayali karakterleri tek başınalık ve esrime hallerinde betimliyor. 

Arkadaş Aramıyorum (Türkiye)
İçinde hüzünlü bir yan da barındıran bir komedi. Bora’nın sosyal ortamında nasıl tutunamadığını, yaşadığı uyum sorunlarını, Kenyalı saat satıcılarını, gerçek zenginleri, kırık kalpli satanistleri anlatıyor. 

Between Us (Hollanda)
Her aile gibi The Ruggeds de benzersiz bir aile. Onları birbirine neyin bağladığını müzik, akrobasi, tiyatro, mizah ve dansın buluşmasıyla izleyeceğiz.

Çalgıcı Gülali Masalı (Türkiye)
Sorumlulukları arasında sıkışmış, güçlü olmayı sorgularken farklı bir şekilde büyümenin yolunu arayan bir çocuğun hikâyesi.

Cinderella’s (Yunanistan)
Disney’in Külkedisi’sinin minimalist bir koreografik yorumu. Alexandros Stavropoulos, basmakalıp gösterilen kadın kahramanı tanımlamalardan arındırarak ve Steve Reich’in ritmik kompozisyonu Music for Pieces of Wood eşliğinde yeniden yorumluyor. 

Followspot (Almanya & İsrail)
National Theatre’da megaloman bir prodüksiyonda takip ışığı operatörü olarak çalışan yalnız, toplumdan dışlanmış bir sahne görevlisinin öyküsü. 

Gaia Baba (İspanya & Fransa)
Kalıntılar tarafından yutulan dünyanın atıklar tarafından yönetilmesiyle başlayan mücadeleyi konu ediyor.

I Come to You River/Ophelia Fractured (Polonya)
Shakespeare’in Hamlet’indeki Ophelia figüründen esinlenen oyun, üç kadın performansçı tarafından sahneleniyor. 

I Will Call You Eve (Fransa)
Frank Wedekind’in Lulu-A Monster Tragedy adlı eserindeki Lulu karakteri odakta. 

Internal (Ukrayna)
Dünyanın bilgi kirliliği arasında kaybolmuş birçok insanın etraflarını çevreleyen gerçek dünyayı algılama olasılıklarını anlatıyor. 

Katie’s Tale (İtalya)
Bir kadın ve korkunç bir olaydan sonra onu bir gün geri dönme sözüyle terk eden sevgilisinin ilişkisini ve çıkmazlarını izleyeceğiz.

Oblivion (İspanya)
Fantezi ve gerçeküstücülük arasındaki rüya gibi bir dünyaya dayanan, Dante’nin İlahi Komedya’da tanımladığı ölümden sonraki yaşamın bir gösterisi niteliğinde. 

Kendimi Çalıyorum (Türkiye)
Gevende davulcusu Gökçe Gürçay’dan (KeKeÇa) insan bedeninden ne kadar fazla ses çıkabildiğine tanık olacağımız tek kişilik müzikli bir komedi. 

Köpek Kalbi (Türkiye)
Emre Tandoğan’ın Köpek Kalbi romanından esinlenerek dört oyuncu için yeniden yazdığı aynı adlı oyunda, sokak köpeği Şarik’in serüvenini takip ediyoruz. 

Mandala (Macaristan)
Taşınabilir ses cihazları ve performans alanında sınırları çizilmiş şekil kombinasyonları etrafında biçimlenen bir ses performansı. 

Masal Masal İçinde (Türkiye)
Çalışmaktan çok yorulan ve çalışmak zorunda olmayacak kadar güçlü kalmayı isteyen Mavisu isimli bir taş ustasının hikâyesi. 

Momento (Almanya)
Dresden merkezli koreograflar Maria Chiara de’ Nobili ve Alexander Miller’ın iş birliğinden doğan kısa bir dans gösterisi. 

Mutante (Belçika)
Pierre Larauza ve Emmanuelle Vincent; heykel ve dans arasındaki türler arası bağları, hareketin heykelleştirilmesi üzerinden inceliyor. 

Pan~//Catwalk (Hollanda)
Tilburg’dan gelen Zwermers ekibi cinsiyet ve kimlik üzerine eğiliyor. Oyunları, insanları etiketlerden arındıran, kadınlık ve erkeklik hakkındaki kuralcı çerçeveleri sorgulayan bir inceleme sunmakta. 

Rosarosaerosae (İtalya)
‘’Çağdaş yaşamda cinsiyet kimliği ne anlama geliyor?’’ sorusundan yola çıkan şiirsel bir anlatım olarak tasarlanan, performatif bir multimedya projesi. 

The Colony (ABD)
Dünyadaki en sosyal yaratıklardan ikisi olan karıncalar ve insanlarda kız kardeşlik ve iletişimin evrimi hakkında animasyonlu bir opera-tiyatro performansı.

Unorthodox (ABD)
Klezmer müzik geleneğinden ilham alan özgün bir beste için Stefania de Kenessey ile iş birliği yapan çalışma, çiğ gerçeklik ve sosyal ortamlarda gösterdiğimiz kibar versiyonlarımızı yan yana getiriyor. 

Volitant (Macaristan)
Bir metamorfoz dünyasında rehberlik ederek “artık burada değil” ve “henüz orada değil” geçiş durumunu çağrıştırıyor. Performans, koreografinin özenle hazırlanmış minimalist hareketlerinden, Dávid Szegő’nun Mors alfabesinden ilham alan elektronik kompozisyonlarından ve Pavla Beranová’nın organik ışık tasarımından oluşuyor.

Walkthrough/Istanbul (Türkiye)
Şehri oluşturan yüzler, ilişkiler ve peyzajın bir parçası olarak bedeni ele alan, farklı uzamlar ve topoğrafyalar arasında paylaşılan bir flanör deneyimi. 

Yüzyirmi Metrekare (Türkiye)
Gamze Arslan’ın Ben Evlat Kız Evlat ve Melike Uzun’un İmzayı Anla(t)mak isimli öykülerinden yola çıkarak hazırlanmış oyun, günümüz dünyasında iki kadının toplumsal olanla karşılaşması ve mücadelesini anlatmakta. 

Istanbul Fringe Festival 2021 Hybrid’in fiziksel ve online etkinlik biletleri 1 Temmuz’dan itibaren Mobilet’te.

Bu yıl festival kapsamında XJAZZ İstanbul, Performistanbul ve İstanbul Bilgi Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilecek olan farklı disiplinlerden oluşan projeler de ilerleyen günlerde burada olacak. 

Yazı: Açelya Eren