İstanbul Modern yazın gelişini nefis bir programla kutluyor: YOKO ONO MORNING PEACE

İstanbul Modern’in,  MoMa ve MoMa PS1 işbirliği ile gerçekleştirdiği YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı bünyesinde yaz boyunca müze bahçesinde yer alan KATI OLAN HER ŞEY alanında, sinemadan müziğe, sahne sanatlarına kadar çeşitli disiplinleri kapsayan bir dizi ücretsiz etkinlik düzenleniyor. Etkinliklerin ilki İstanbul Modern’in MoMa PopRally işbirliğiyle oluşturduğu Yoko Ono Morning Peace programı.

Program dahilinde, farklı yaş grupları için sanat atölyeleri, müzik dinletileri, yoga buluşmaları ve çay atölyesi gibi çeşitli etkinlikler düzenlendiği gibi, müzenin sürekli sergileri de 05.30 itibariyle sanatseverlere açık olacak.

Bu etkinliklerden ilki; New York’taki The Museum of Modern Art tarafından oluşturulan, Milano Trienali Vakfı (Milano), Garage Çağdaş Sanat Müzesi (Moskova), İstanbul Modern Sanat Müzesi (İstanbul), J. Paul Getty Müzesi (Los Angeles), M+ (Hong Kong), Avustralya Çağdaş Sanat Müzesi (Sidney) ve Tokyo Çağdaş Sanat Müzesi (Tokyo) ile ortaklaşa düzenlenen Yoko Ono: One Woman Show, 1960–1971 sergisi kapsamında, İstanbul Modern’in MoMa PopRally işbirliğiyle oluşturduğu Yoko Ono Morning Peace programı. En uzun günü yaşayacağımız 21 Haziran Pazar tarihinde, saat 05.30-12.30 arasında, her daim konuşulan sanatçı Yoko Ono’nun ünlü Morning Piece (1964) to George Maciunas  adlı performansının 50. yıldönümüne saygı duruşuyla beraber, farklı saat dilimlerini kapsayan, dünya çapında buluşma ve sanat etkinlikleriyle 24 saat boyunca kutlanacak bir gündoğumu için sanatseverler biraraya geliyor.

Morning Piece performansı ilk olarak 1964’te Tokyo’da ve sonrasında Eylül 1965’te Ono’nun Christopher Caddesi No:87’de bulunan dairesinin çatısında gerçekleşti. Bu etkinliklerde katılımcılar gün doğumunda bir araya geldiler ve Ono, cam ve başka malzemelere iliştirilmiş kağıt parçaları üzerine daktiloyla yazılmış yazılardan oluşan çalışmalarını satışa sundu. Her parçada gelecekten bir tarih ve sabahın belirli bir anı yazılıydı (örneğin, “3 Şubat 1987 güneş doğduktan sonra”). Ono alıcılara “Bununla gökyüzüne bakabilirsiniz” gibi bilgiler veriyor ve soyut bir şeye sahip olma olanağı sunuyordu: gelecekten bir sabah.

Morning Piece Dossier_2015

İstanbul Modern, ilk çalışmadan esinlenen YOKO ONO MORNING PEACE 2015 kapsamında, müze bünyesinde düzenlenen etkinliklerin yanısıra,  katılımcıları aşağıdaki metinden yola çıkarak yaratıcılıklarını ateşlemeye, kendi etkinliklerini yapmaya da davet ediyor:

Gündönümünde, gün doğarken geçmişin, geleceğin ve bugünün sabahlarını kutlayın. Dünyayı dinleyin.

10.00-10.45 arasında dinleyeceğimiz Jari Piper, sanat müziğinin, konser salonu dışında da pekala ilgi çekiçi olabileceğini ispatlayan başarılı bir çellist. Alaska doğumlu olan ve İstanbul’da ikamet eden Piper’ın, barok müzikten caza kadar geniş bir yelpazeden ilham alan ezgilerine, sevimli bir barda ya da metroda rastlamış olma ihtimaliniz epey yüksek.

Kulaklarımızın pasını alıp bizi keyiflendirecek bir başka isim de, geçtiğimiz aylarda TimeOut tarafından düzenlenen 101 İstanbul Lezzet Festivali’nde de sahne alan Uninvited Jazz Band. 11.30- 12.30 saatleri arasında, güneş iyice yükselmişken, New Orleans tarzı keyiflenmek isteyenler için Uninvited Jazz Band müthiş bir seçim!

Günün tüm programı şöyle:

05.30 – 12.30 Sanat Atölyeleri 05.30 – 07.00 Şarkı Listesi “Rise and Shine” – Can Von Kant 07.00 – 08.30 Yoga: Hüsne Çiğdem 09.00 – 10.00 Çay Atölyesi: Ece Erel 10.00 – 10.45 Çello Dinletisi: Jari Piper 10.45 – 11.30 Şarkı Listesi: “We’re All Water” – Müge Turan 11.30 – 12.30 Konser: Uninvited Jazz Band

21 Haziran Pazar günü İstanbul Modern’de geçecek bu dolu dolu sabah hakkında kapsamlı bilgi için buraya tıklayarak Facebook etkinlik sayfasına ulaşabilirsiniz.