Kae Tempest, Fontaines D.C. ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yeni Kae Tempest albümü The Line Is A Curve’den ilk sesler. Fontaines D.C.’den göz alıcı bir klibin eşlik ettiği yeni tekli. Japon pop punk dörtlüsü CHAI’den bir dramedi için yazılmış tema şarkısı.

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Kae Tempest – More Pressure (feat. Kevin Abstract)
(Republic Records)

Hepimizi ilgilendiren konular üzerine kurduğu güçlü şiir dili ve aksanlı, kırılgan vokaliyle ördüğü 2019 tarihli harikası The Book Of Traps And Lessons’ın ardından geçen üç senede Kae Tempest’ı çok özlemiştik. Müzisyenin, iki imza prodüktör Rick Rubin ve Dan Carey katkılarıyla hazırlanan yeni koleksiyonu The Line Is A Curve‘ün; zamanın, büyümenin, aşkın döngüsel doğasını kucaklamakla ilgilenecek ve Lianne La Havas, Fontaines D.C.’den Grian Chatten gibi isimleri konuk edecek olması heyecan verici. Albümle ilk karşılaşma da devamına olan merakı artırıyor.

TEKLİ: Cult of Luna – Into the Night
(Metal Blade Records)

İsveçli post-metal grubu, yeni şarkısında hâlihazırda kaybedilmiş bir şeylerin peşine düşen bir hikâye anlatıyor. Sadık Cult of Luna dinleyicileri için pek bir yenilik yok ama türün meraklıları için ilgi çekici bir kayıt. 11 Şubat’ta yayımlanacak ve “sinematik” sıfatıyla tanımlanan yeni albüm The Long Road North’ta ekibe çeşitli parçalarda saksafonist Colin Stetson ve Fransız indie pop grubu Phoenix’in gitaristi Christian Mazzalai gibileri eşlik ediyor. 

TEKLİ: Shamir – Reproductive
(AntiFragile Music)

Diskografisine poptan folk ve country tınılarına hatta yer yer house ve indie rock’a uzanan çok geniş bir janr skalasını sığdıran müzisyen; “Reproductive”de lo-fi estetiğinde sakin vokaller ve alternatif rock gitarlarını harmanlamış. Yönetmen Will Schaeffer’in elinden çıkan video klipte ise Shamir ve grubunu mavi bir filtrenin ardında, bir garajda şarkıyı icra ederken izliyor, sanki 90’lara gidip geliyoruz.

robert glasper
TEKLİ: Robert Glasper & Killer Mike & BJ The Chicago Kid & Big K.R.I.T – Black Superhero
(Loma Vista Recordings)

Siyah kültüründe filizlenen caz, soul, hip hop gibi türlere leziz yorumlar getiren Robert Glasper, Black Radio albüm serisine 10. yıl kutlaması olarak bir üçüncüyü eklemeye hazırlanıyor. Bol ortaklıklı koleksiyonun en taze fragmanı, sıradan hayatlar yaşayan Siyah süper kahramanları onurlandırıyor. Glasper usulü piyano cümleleri ve epik gospel korosu eşliğinde topluluğun gündelik yaşamına tanık eden harika bir videosu da var parçanın.

TEKLİ: Tyondai Braxton – Multiplay
(Nonesuch Records)

Parts & Labor ve Battles’ın ilk albümü Mirrored ile deneysel rock sahnesine zihin açıcı örnekler bahşeden Tyondai Braxton, bir besteci olarak yapıbozumcu tavrıyla harikalar yaratmayı sürdürüyor. Uzun aralıklarla yayımladığı solo albümlerine bir yenisini eklemiyor henüz ama sene boyunca tekliler paylaşmaya devam edecek. Son numarası “Multiplay”, kuş seslerinin elektronik dehlizlere karıştığı düzenlemesiyle akıllara 2016 tarihli Oranged Out EP’sini getirmekte. Devamı için hatta kalın.

TEKLİ: Efza – korkma benden
(Bağımsız)

Efza 2022’yi kork(ma) adını verdiği iki şarkılık bir öyküyle açıyor. İçine bakmaktan, kendisini araştırmaktan çekinmeyen müzisyen, önce “korkma benden” sonra da “korkma ruhum” ile bulgularını seslendirecek. Sözü, müziği, düzenlemesi ve miksi Efza’ya ait olan ilk parça dramatik vokalleriyle dikkat çekiyor; kırık aynalarla çevrelenmiş gibi, yüzleşmenin acısı ve rahatlamasını bir arada hissettiriyor.

Earl Sweatshirt
ALBÜM: Earl Sweatshirt – SICK!
(Tan Cressida, Inc.)

Söz oyunları, atmosferi ve akıcılığıyla, rap müziğin fabrikasyona batırıldığı günümüz sahnesinde nefes aldıran işlerden biri. Abstract hip hop estetiğiyle henüz lise yıllarında yayımladığı miksteypler vasıtasıyla tanıştığımız Earl Sweatshirt’ün yolculuğunu takip eden dinleyiciler, her albümde anlatıcılığını incelikli bir şekilde geliştiren bir yetenek olduğunu bir kez daha hatırlıyor. SICK!, şimdiden birçok mecra tarafından E.S. diskografisinin zirve noktası olarak gösterilmiş.

TEKLİ: CHAI – WHOLE
(Sony Music)

Japon pop punk dörtlüsü elinden, aseksüel bir çifti odağına alacak yeni dramedi dizisi Koi-senu Futari’nin tema müziği. CHAI’nin dinleyiciyi alıştırdığı ferah, tatlı, güneşli tınıları toplayan parça toplumca, farklılıklarımızı sevebildiğimiz bir senaryonun umuduyla yazılmış. 90’ların Japon TV serilerine doğru nostalji yaptıracak, çok eğlenceli bir şarkı.

TEKLİ: Aldous Harding – Lawn
(4AD)

“Lawn”da dinlemeye alışık olduğumuzdan daha narin, vokal yelpazesinin tiz uçlarında gezen bir Aldous Harding karşılıyor bizi. Enstrüman olarak çok kalabalık olmayan tekli, sakin neşesiyle ilkbaharı andırıyor. Yeni albüm Warm Chris, 25 Mart’ta yayında.

Anna von Hausswolff
ALBÜM: Anna von Hausswolff – Live at Montreux Jazz Festival
(Southern Lord)

Anna von Hausswolff’u canlı dinleyenler, sahneye çıktığı anda bir büyücüye evrildiğini bilir. Bunun işitsel bir belgesi var artık. 2018’de Montreux Jazz Festival’da yedi kişilik bir orkestra eşliğinde sergilediği performans, artık yayında. Yer yer bir ayin, yer yer bir kâbus gibi tınlıyor. Kapak görseli de Big Baboli Printhouse ekibinden Zez Eah tarafından yapılmış bir illüstrasyon.

TEKLİ: Evdeki Saat – Sarmaşık
(Clockwork) 

Güncel pop sounduna yaşadığı coğrafyadan sesler ekleyerek kendine özgü füzyonlar oluşturan Eren Alıcı’dan yeni albüm habercisi ilk tekli. Enerjik bas yürüyüşü, baskın ritimler ve geleneksel enstrümanların katkılarıyla müzisyenin synth dünyası renkleniyor. “Sarmaşık”, korkuları ve türlü olumsuz duygularını dönüştürmek için geçmişiyle hesaplaşırken düşünceleri arasında sıkışan, mutsuz ruhları dansa kaldırıyor.

TEKLİ: Eddie Vedder – Brother the Cloud
(Seattle Surf Co.)

Pearl Jam solisti, bangır bangır bir rock marşıyla geri döndü. 11 yılın ardından; Stevie Wonder, Ringo Starr, Elton John gibi konukları ağırlayacağı Earthlings adlı solo albümünü yayımlamaya hazırlanan müzisyen üçüncü tadımlıkta, 2017’de hayatını kaybeden Chris Cornell’a özlemini seslendiriyor. İnsanda haykırma arzusu oluşturan, yükseltici bir kayıt.

imarhan & gruff rhys
TEKLİ: Imarhan & Gruff Rhys – Adar Newlan
(City Slang)

Kuzey Afrika çöllerinden dünyaya sıcak rüzgarlar estiren Tuareg beşlisinin, 28 Ocak’ta dinlemeye açacağı üçüncü albümü öncesinde dinleyende serap görmüş etkisi yaratan yeni iştah açıcısı. Galli müzisyen Gruff Rhys ile, Damon Albarn’ın Africa Express konserlerinden birinde tanışan grup, müzisyenin şiirinden, direnişinden ve ince kompozisyonlarından çok etkilenip güçlerini birleştirmek isteyince ortaya kumlu gitar tınıları, birbirinden farklı vokal karakterleri ve kıpır kıpır ritimleri yoğuran bu nefis iş ve animasyon klibi çıkmış.

TEKLİ: Metronomy – Thing will be fine
(Because Music) 

Mod yükseltme garantili grup Metronomy, yeni teklisiyle de hayal kırıklığına uğratmadı. Önümüzdeki ay yayımlanacak yedinci stüdyo albümü Small World’ün ikinci teklisi, dünyanın değişebileceği ve işlerin yoluna girebileceğine dair umut tazeliyor. Şarkıda, bir önceki albüm Metronomy Forever’da sundukları ses evreninden daha sade bir yol seçmişler. Metronomy denince, harika bir video da konuya dâhil oluyor tabii. “Things will be fine” videosunda, grup üyelerinin ergenlik hâllerine dönüşünü izliyoruz. 

TEKLİ: Mitski – Love Me More
(Dead Oceans)

4 Şubat’a randevu verdiği yeni albümü Lauren Hell’den bir tekli daha fırlattı Mitski. New wave etkileşimli “Love Me More”; yüksek temposu, “beni daha çok sevmene ihtiyacım var” diyen tutkulu sözleri ve hızla yakalayan bestesi ile dinleyeni harekete geçiriyor. Parçanın, Mitski’nin güçlü görsel evreninden çıkan yaratıcı klibi de izlenmeli.

fontaines d.c.
TEKLİ: Fontaines D.C. – Jackie Down The Line 
(Partisan Records) 

Dublinli post-punk beşlisi Fontaines D.C., yeni şarkıları “Jackie Down The Line” ile üçüncü stüdyo albümleri Skinty Fia’yı müjdeliyor. İrlandalı kimliklerini söz ve müziklerine dâhil etmekten kaçınmayan grubun yeni albümünün adı İrlanda Galcesinde “geyiğin lanetlenmesi” anlamına geliyor. Kalabalık kadrolu videoda, bir yanda kırmızı güllerle dolu bir sahnede şarkıyı çalan grup, diğer yanda ise kırmızı saten elbiseli dansçıların elinden kurtulmaya çalışan uzun kırmızı şapkalı bir kişi ve herkesi hedef alan şık giyimli bir okçu var. Parça da bir harika!

ALBÜM: Kalben – Eski Dünyanın Yangını
(Hoş Bir Seda)

Kalben’in ilk romanına eşlik eden yeni albümünde, romanın konu edindiği dertlere sonik karşılıklar buluyoruz. Durmadan olumsuzlukları vızıldayan bir kara sineğin başrolü üstlendiği, oldukça çarpıcı ve gergin bir parça yapıyor açılışı. Etrafındaki çirkin sesleri susturmak isteyen biri yakınıyor. Ardından; zamanın bir yerinde takılıp kalmaktan vazgeçen, yadigârlardan öğrenen, özüyle barışan, “şefkatle” sevmek ve sevilmek isteyen, yasaklara başkaldıran başka birileri geliyor.

TEKLİ: Destroyer – Tintoretto, It’s for you
(Merge Records)

Huzursuz hislere boğan, sanki bir felaketin yaklaştığını haykırmaya gelmiş gibi tınlayan yeni Destroyer teklisi; Dan Bejar’ın en sevdiği konulardan olan “gizem” ve “bir yere varamama”ya dair birkaç satır yazma isteğiyle ortaya çıkmış. Bunun yanında, tekli için ilhamlarını, “bizden hep saklanmayı beceren sessiz, adı konulamayan şey” ve ölüm meleği olarak sıralıyor. Dünyanın çürümesinin giderek somutlaştığı bu zamanlara yaraşır buluyormuş bu temaları.

cate le bon
TEKLİ: Cate Le Bon – Remembering Me 
(Mexican Summer)

Galli müzisyen Cate Le Bon’un 4 Şubat’ta yayımlanacak albümü Pompeii öncesi, koleksiyondan paylaşılan üçüncü ve son teklisi. Sözleriyle her zaman zihninin ve kişiliğinin en derinlerine ışık tutan müzisyen yeni şarkısını, “umutsuz bir kendini mitleştirme ihtiyacı içinde miras ve çarpık duygusallık gibi kavramları sorgulayan, nevrotik bir günlük yazısı” olarak tanıtıyor. Büyüleyici vokaller ve bolca synth dokunuşuyla zenginleştirilen “Remembering Me”nin klibinde ise renkli elbiselerinin içinden kurtulmaya çalışan bir Cate Le Bon izliyoruz. 

TEKLİ: Portrait and a Dream – Ink
(Unit)

Mehmet Ali Şimayli, yerli sahnede pek çok müzisyene de eşlik eden yetenekli bir davulcu. Deneysel caz sularında gezinen projesi Portrait and a Dream’le de üretimini kolektif bir anlayışla sürdürüyor. Birçok konuk müzisyenle geniş bir ses yelpazesi yaratan projenin 2018’den bu yana süren yolculuğunun farklı duraklarını buluşturan ve Portrait and a Dream olarak isimlendirilen albümü de 21 Ocak’ta yayımlanacak. İlk teklide kendisine Anıl Bilgen, Apostolos Sideris, Barış Ertürk, Can Kuman ve Kerem Can Dündar eşlik etmiş. Volkan Ergen’in yönettiği video klibinde ise siyah beyaz bir sinematografi eşliğinde bir lunaparkta buluyoruz kendimizi.

TEKLİ: Christian Lee Hutson – Rubberneckers
(ANTI Records)

Hutson’ın ikinci stüdyo albümü Quitters’ın ilk habercisi. Müzisyenin alıştığımız folk-pop çizgisinden biraz daha indie rock’a kayan yeni şarkısının geri vokallerinde iki albümünün de prodüktörlüğü üstlenen yakın arkadaşı Phoebe Bridgers’ı dinliyoruz. En son sekizinci sınıfta dans ettiğini söyleyen Hutson, “Rubberneckers”in klibinde ne kadar “doğal ve yetenekli” bir dansçı olduğunu göstermek istemiş. 

TEKLİ: Jack White – Love is Selfish
(Third Man Records)

2022 Jack White menüsünde, bangır bangır bir hard rock albümü olacak Fear of the Dawn ve oldukça dingin bir koleksiyon olarak tanımladığı akustik albüm Entering Heaven Alive var. İkinci albümün ilk teklisi, sanki gitarını hemen yanı başınızda çalıyormuş gibi tınlayan, şarkı ilerledikçe açılan bir prodüksiyona sahip. “Yıllardır korkularımı aşmayı deniyorum ama bulduğum hiçbir şey, bunu yapabileceğimi kanıtlamıyor.” diyor bencil yaşanan aşklardan dem vurduğu baladında Jack White.

Yazı: İlayda Güler, Elif Öz, Cem Kayıran