Bir MC, bir beatmaker ve bir turntablist: Cehennem Kundaklayanlar

Yazı: Eylül Ege

“Zihnen ve halet-i ruhiye olarak rap dünyasının tam ortasındaki” üç kişi; Kayra, A-Bacchus ve Vinyl Obscura’dan altı parçalık taptaze bir kısaçalar huzurlarınızda. Rap’in geldiği yoldan geriye doğru baktıran,  arşivlere dalan Cehennem Kundaklayanlar; üçlünün, taşlarını müzikal geleneklerinden izlerle döşediği yeni bir patikada, naif ve sert olanın uyumuna ses veriyor.

Kayra, A-Bacchus ve Vinyl Obscura’nın içinde yıllarını geçirdikleri hip hop kültürünün özündeki birliktelik hâlini hisseden ve tüm paydaşlarına saygı duyan bir iş Cehennem Kundaklayanlar. Ekip, EP’ye sinen bu hâkim duygunun ardındaki motivasyonu şu sözlerle tarif ediyor: “Hayatı rap üzerinden okumak ve yıllar içerisinde yaşanan her şeyi hip hop dünyasının hafızası üzerinden dile getirmek”.

Hip hop’un temel unsurlarından olan MCing, beatmaking, turntablism’i beceriyle bir araya getiren koleksiyonun fikir altyapısı rastgele oluşmuş; bir köşede duran A-Bacchus beatleri, Kayra’nın kafiyeleri ve Vinyl Obscura’nın keskin scratchleri birbirine örülerek biçimini bulmuş. Hip hop sahnesinde yer etmiş kalıpları reddeden, bile isteye kabına sığmayan, tını olarak da fazlasıyla köşeli, kişilikli bir EP’den bahsediyoruz.

Cehennem Kundaklayanlar, bir yandan müzisyenlerin kişisel perspektiflerine mercek tutarken, diğer yandan da Alperen Şengün smaçlarından Truman Show’a, Freud’dan Will Smith’in tokadına uzanarak kolektif belleğimizi de kaşıyan 15 dakikalık bir akış vadediyor. 

Sözleri ortak kaygılarımızı yankılasa da üretim aşaması endişeden uzak, rahat bir kafayla tamamlanmış. Parçalardaki çeşitliliği de teşvik eden bu hâl, Vinyl Obscura’ya pikabıyla özgürce hareket edebilecek bir alan açmış; onun elinden çıkmış turntablism deneyleri her şarkıda başka bir karşılaşma yaratarak dinleyiciye “alışılmışın dışında” mesajı veren bir faktöre dönüşüyor. Ayrıksı anlatımı, incelikle tasarlanmış detayları ve yenilikçi müzikal bakışıyla tam bir keşif kaydı Cehennem Kundaklayanlar.