“Kino 2020” Alman filmleri seçkisinden 3 tavsiye

İstanbul Film Festivali’nin Almanya sinemasından güncel ve başarılı örnekleri bir araya getiren Kino 2020 seçkisi, Goethe-Institut iş birliği ile 1-13 Kasım tarihlerinde çevrimiçi olarak izlenebilecek. Kino 2020: Alman Filmleri Türkiye’de etkinliği için biletler buradan alınabilir. Filmler de filmonline.iksv.org adresinden izlenecek.

13 filmden oluşan seçkide komediden belgesele, farklı türde yapımlar bir arada. Filmler 5 gün boyunca erişime açık kalacak. Seçkide yer alan filmleri ve gösterim tarihlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kino 2020 seçkisinden bizim dikkatimizi çekenler ise şöyle:

İmkânsız Proje

Herkesin dijital yaşadığı bu günlerde, hayatını analogun bilinmezliğine adamış tutkulu insanların peşine düşen İmkânsız Proje, 6 yıl süren çalışmaların sonucu tamamen analog olarak kaydedilerek “Dijital akıntıya karşı yüzmek” tanımının hakkını veriyor. Yönetmen koltuğunda oturan Jens Meurer’in, 7 yıl önce Berlin’de bir kafede tanıştığı Florian ‘Doc’ Kaps’in dünyadaki son Polaroid fabrikasını kurtarış hikâyesini dinlemesiyle bu imkânsız proje hayata geçiyor.

Paris Calligrammes 

Feminist yönetmen Ulrike Ottinger’in, hayatının Paris bölümünü konu alan otobiyografik belgeseli Paris Calligrammes’in dünya prömiyeri Berlinale 2020’de gerçekleşmişti. Yönetmen, henüz 20 yaşındayken büyük bir sanatçı olmak amacıyla yerleştiği Paris’te şahit olduklarının arşiv görüntülerini sanat ve film çalışmalarıyla bir akış hâline getirdiği filmini, gençliğindeki bakış açısı ile zaman içerisinde kazandığı deneyimlerin bir eseri olarak tanımlıyor. 

Belgesel, Paris’in ünlü semtlerinden görüntüler ile 1960’lar ve 1970’lerin bohem ruhunun bir araya geldiği; ünlü edebiyatçılar, sanatçılar ve filozofların tartışma kültürüne ve dönemin politik yansımasına şahitlik edebileceği bir anlatı sunuyor. 

Koza

Bu yıl İstanbul Film Festivali’nde de karşımıza çıkan genç yönetmen Leonie Krippendorff’un ikinci uzun metrajı Koza’da, Kreuzberg’de yaşayan genç kadınların sosyal medya çağının ve dayatılan güzellik standartlarının baskısı altında, kendilerini ve hayatı keşif yolunda geçirdikleri değişimler anlatılıyor. 

Yazı: Damla Tüfekli