Kogonada’nın festival favorisi son işi: After Yang
Son yılların dikkat çeken sinemacılarından Kogonada’nın Alexander Weinstein’ın Saying Goodbye to Yang isimli kısa öyküsünden esinlenerek senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini de üstlendiği After Yang filminden ilk fragmanı yayınlandı. Dünya prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nde beğeniyle karşılanan ilk uzun metrajı Columbus ile sinema kariyerine sağlam adımlarla başlayan yönetmen; Bağımsız Ruh Ödülleri, Gotham gibi mecraların da radarına girmeyi başarmıştı.
Columbus’tan sonra hangi işle geri döneceğini merak ettiğimiz Kogonada, 2019’un ortalarında -son yıllarda dikkat çekici arthouse filmlerin adresi hâline gelen- A24 etiketi taşıyacak After Yang ile dönüş yapacağını açıklamıştı. İlk olarak 74. Cannes Film Festivali’nde gösterilip Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard Award) bölümünde yarışan film, yakın zamanda Sundance’in Spotlight bölümünde de yer alıp ödüle uzanmıştı. İlk fragmanı ve vizyon tarihiyle nihayet yüzünü gösterdi.
Kaynak materyali gibi fütürist bir öykü anlatacak After Yang, yakın gelecekte, insanların çocukları için android bakıcılar tutabildiği bir gerçeklikte geçiyor. Colin Farrell’ın canlandırdığı Jake ve Jodie Turner-Smith’in hayat verdiği Kyra, kızları Mika’ya göz kulak olması için Yang isimli bir yapay zekâ edinecek. Onun arızalanmasıyla başlayan olaylar döngüsünde, oldukça insani hisler ve hatıralar geliştiren, aileyle sıkı bağlar kurmuş robot için kurtarma yolları aranacak. Jake ise hayatın akışında kaybolduğunu, iletişiminin ve ilişkilerinin yozlaştığını fark edecek; eşi ve kızıyla yakınlaşabilmek için çaba gösterecek.
Oyuncu kadrosunda Farrell ve Turner-Smith’in yanı sıra Justin H. Min, Malea Emma Tjandrawidjaja, Sarita Choudhury, Ritchie Coster, Orlagh Cassidy, Clifton Collins Jr., Ava DeMary ve Haley Lu Richardson gibi isimleri bir araya getiren yapımın müzikleri ASKA ve Ryuichi Sakamoto’nun ellerinden çıkma. 4 Mart’ta hem ABD sinemalarında hem de Showtime’da gösterime girecek.
Gelen ilk eleştiriler, insancıl ve meditatif sinemasıyla ün yapmış Kogonada’nın benzer sularda yüzdüğü yönünde. Harper’s Bazaar yazarı Tomris Laffly, filmi “Duygu yüklü hareketler ve büyük varoluşsal araştırmalardan oluşan meditatif, sade bir bilim kurgu” sözleriyle tanımlarken; eleştirmen Ty Burr ise “Hafıza, bilinç, yas ve daha pek çok konuyu büyüleyici bir nezaket ve incelikli bir görsel hayal gücüyle inceliyor” diyor. Ayrıca Los Angeles Times yazarı Justin Chang, Farrell’ın kariyerinin en iyi performansını ortaya koyduğu görüşünde.
Yazı: Yiğitcan Genç