Kokoroko, Anadol ve bu hafta başka ne dinlesek?

Kokoroko, güneşli tınılarla dolu ilk koleksiyonunu duyurdu. Anadol, bir his rotasını takip eden yeni albümü Felicita’yı yayımladı. Pictish Trail ise bu kez bir adayla hesaplaşmasının kaydını tutuyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Kokoroko – We Give Thanks
(Brownswood Recordings)

Afrobeat, soul, funk semalarında uçan Londra merkezli sekiz kişilik kolektiften, önümüzdeki ağustosta yayımlayacağı ilk albümü Could We Be More’un gelişini müjdeleyen tekli, bir canlı performansın sonunda seyirciden alınan yoğun enerjiden ilhamla yazılmış. Kokoroko güneşinin altında kavrulmanın ve kalp atışlarını hızlandıran kompozisyonların peşinde, yüzümüze kocaman bir gülümseme yerleştirip dansa kaptırmanın tam sırası.

ALBÜM: Bogdan Raczynski – ADDLE
(Planet Mu Records)

Jungle, drill ‘n’ bass, IDM, braindance gibi çeşitli janrları kapsayan zihin açıcı bir diskografiye sahip Bogdan Raczynski’nin, 15 yıllık aranın ardından yeni bir stüdyo albümüyle dönmüş olması başlı başına heyecan verici. Kendini tekrar etmeden, yeni bir sonik manzara hayali kurmuş gibi. Kendisiyle özdeşleşen keskin breakbeat sekansları ve oyuncu prodüksiyonlar yerine biraz daha ağırbaşlı ve psikedelik bir yaklaşımla karşı karşıyayız. İçine dalıp orada kalmak isteyeceğiniz türde bir işçilik. 

TEKLİ: The Smile – Skrting On The Surface
(XL Recordings)

Radiohead’den Thom Yorke ve Jonny Greenwood ile Sons of Kemet davulcusu Tom Skinner’ı buluşturan The Smile’ın merakla beklenen albümünden üçüncü tadımlık. “Yüzey”i bir metafor olarak kullanan mekânsal bir anlatıyla varoluşsal sancılarımıza dokunuyor “Skrting On The Surface”. BAFTA ödüllü yazar ve yönetmen Mark Jenkin’in parmağıyla 16 mm film görüntülerinden oluşan video ise İngiltere’nin Cornwall kentindeki Rosevale Madeni’nde çekilmiş; müthiş bir ahenkle eşlik ediyor müziğin baş döndürücülüğüne.

anadol - felicita
ALBÜM: Anadol – Felicita
(Pingipung)

Janr ve benzeri kalıplarla hiç ilişki kurmadan üreten Anadol, bu kez “şarkı” ve “format” gibi fikirleri de iyice zihninden ötelemiş gibi. İşitsel pratiklerden ziyade bir his akışı / rotası takip ederek oluşmuş sanki bu parçalar. Hem bildiğimiz, sevdiğimiz Anadol mizacını koruyor hem de az sonra nasıl bir şeyle karşılaşılacağına dair merakı baki tutuyor.

TEKLİ: Black Uhuru – Brand New Day
(LAW Records)

Jamaika çıkışlı reggae efsanesi Black Uhuru, kuruluşunun 50. yılını kutluyor. LAW Records etiketiyle 13 Mayıs’ta yayımlanacak New Day isimli yeni albüm de bu kutlamaların zirvesi olacak. Koleksiyondan dinlediğimiz ilk parça “Brand New Day”, Dylan’s Dharma’nın 2016 tarihli aynı şarkısının bir yorumu.

TEKLİ: Arcade Fire – The Lightning I, II
(Columbia Records) 

Mayıs ayında yayımlanacak yeni Arcade Fire albümü WE’den iki parçalı taptaze bir tekli. Daha sakin ve duygulu tınlayan “The Lightning I”dan kalabalık gitarlar, baskın davullar ve coşkulu Win Butler vokallerine doğru “The Lightning II”ya akıyoruz. Arcade Fire’ın, özlenen ses dünyasına geri döndüğünün bir habercisi olan bu kayıtlar yayımlandıktan hemen sonra, en eski üyelerden biri, solist Butler’ın erkek kardeşi, multi-enstrümantalist ve besteci Will Butler, geçen senenin sonunda grupla yollarını ayırdığını duyurdu.

pictish trail
ALBÜM: Pictish Trail – Island Family
(Fire Records)

İskoç elektronik pop müzisyeni Johnny Lynch, sahne adıyla Pictish Trail, pandemiyi geçirdiği Eigg Adası’ndaki deneyimlerinden ilhamla 10 yeni şarkı kaydetti. Doğal ve yapılı çevre arasında aidiyeti ararken arkadya görüşüne karşı çıkan Island Family, tabiatın bataklıkta çiçek açtıran ya da afetlerle büyük yıkımlara neden olan şaşırtıcı yanının büyüsüne kapılmak için de birebir. Gözünüzün önüne gelen tüm organik manzaralar, geniş bir elektronik ses havuzundan yayılan titreşimlerle hayat buluyor; konsept oldukça iyi çalışıyor.

TEKLİ: Arooj Aftab & Anoushka Shankar – Udhero Na 
(Verve Records)

2021’i güzelleştiren Vulture Prince koleksiyonu ile Grammy adaylıklarına uzanan Pakistanlı müzisyen, albüme önümüzdeki yaz bir deluxe baskı geleceğini yeni bir parçayla duyurdu. Anoushka Shankar’ın sitarı ve Maeve Gilchrist’in arpıyla lezzetlenen parça, geçmiş bir ilişkiden hafızada kalan kısacık bir ânı, zamanında hafife alınmış bir duyguyu anlatıyor. Aftab eşsiz sesiyle yine puslu bir yolculuk yaptırıyor.

TEKLİ: Ozoyo – Hello Planta
(Threefinger)

Sanki bir su molekülüsünüz ve bir bitkinin kökünden yaprağına doğru bir yolculuğa çıkmışsınız gibi. Kısa formatlı, tematik yayınlar tasarlayan prodüktör Ozoyo, gezegenin yaşadığı doğal afetler, salgın hastalıklar, faşist hükümetler ve savaşların gölgesinde doğanın birliği ve güzelliğine tutunduğu bir tekliyle döndü. Bu müziğin iyileştirici bir tarafı var.

soft analog
TEKLİ: Soft Analog – Ne Kadar Uzağım
(Apartment Disco) 

Soft Analog’la yine bir 80’ler diskosundayız. Eğlenceli bas ve synth yürüyüşleri, pop dokunuşları ve pürüzsüz vokalleriyle karşılıyor bizi “Ne Kadar Uzağım.” Sözlerinde, genelde başkalarıyla, bir miktar da kendimizle kurduğumuz ilişkileri sorgulayan ikili bu sefer, bir ilişkide partnerine çok kaptıran bir tarafın, fark etmeden kendisine yabancılaşmasından, benliğinden uzaklaşmasından bahsediyor.

ALBÜM: Midlake – For the Sake of Bethel Woods
(Bella Union) 

Texaslı folk rock ekibinin klavyecisi Jesse Chandler’ın, kaybettiği babasının bir gece rüyasında belirip, ona grubun tekrar bir araya gelmesi gerektiğini söylemesi, zaten yeniden başlamakla ilgili hevesi olan üyeler için işleri hızlandırmış. “Çok zamandır uzaktayım, kayıp ve yalnız; bir birliğim olmadan.” sözleriyle açılan albümde Midlake; sıkıcı olmadan, tekrara kaçmadan folk rock ve klasik rock sularında yüzen bir albümle döndü. Merkezine kayıp, yeniden bağlanma ve geri dönme gibi konuları alıp bildiği yoldan giderken, orta bloğun sonlarındaki “Gone” ile birlikte daha funky ve elektronik tınlayan bir ses evreniyle yeni denizlere de yelken açıyor grup.

TEKLİ: James Blake – Wind Down Soundscape to help you sleep
(Republic Records)

Sinirbilim uzmanlarıyla çalışarak odaklanmaya, uyku kalitesini artırmaya ve stresten arınmaya yardımcı kişiselleştirilmiş ses bütünleri yaratan Endel uygulaması, müzisyenlerle iş birliği yapmaya devam ediyor. Son numarası, James Blake tarafından hazırlanmış “uyku ses manzarası”. Blake, kendi YouTube kanalında yayımladığı kayıtta, Endel’in yapay zekâ sistemini kullanarak işlediği vokaller ve enstrümanlar ile bir saatlik bir seans hazırlamış.

brad mehldau
ALBÜM: Brad Mehldau – Jacob’s Ladder
(Nonesuch Records)

Amerikalı piyanist, besteci ve aranjörün, cazı keşfetmeye giden yolda ona bir kapı açan, çocukluğunun progresif rock tınılarından ilhamla tanrı arayışına çıktığı yeni uzunçaları. Bir müzisyenin Rush, Gentle Giant ve Emerson, Lake and Palmer’dan Miles Davis, Weather Report, Mahavishnu Orchestra’ya varışına, tüm bu etkileri sentezleme biçimine tanık eden, muazzam bir kayıt Jacob’s Ladder. Mandolinist Chris Thile, caz vokalisti Cécile McLorin Salvant, davulcu Mark Guiliana, hışırtılı sesiyle âdeta sihir yapan Becca Stevens ve saksafonist Joel Frahm da kadroda üstelik.

TEKLİ: Rain Lab – Bir Dost Ararım
(Nuhado)

Beatmaker, prodüktör ve MC Da Poet ile şarkı yazarı İdil Meşe’nin trip-hop çağrışımlı bir sonik dünya yarattığı Rain Lab, “Bir Dost Ararım” isimli yeni parçasında, inişli çıkışlı ve belirsizliklerle dolu zamanlarda gerçek bir dost bulma ihtiyacından bahsediyor. “Hayat olmuş simülasyon, ben olmuşum avatar.” diyen parçanın akılda kalıcı synthleri de bizzat Da Poet tarafından çalınmış. Mastering Lowrider’dan, kapak görseli de Semih Çetintaş’tan.

TEKLİ: Sudan Archives – Home Maker
(Stones Throw Records)

Solist ve keman sanatçısı Brittney Parks,  üç seneden sonra yayımladığı ilk orijinal teklisinde, sağlıklı bir ev ve aile hayatı kurmanın önemine değiniyor. “Home Maker”, bir ev kurma fikrini alışık olduğumuzdan çok daha görkemli bir ışıkla sunuyor bize. Parks için bu şarkı, “Bir ilişkinin yürümesi için sarf edilen çaba ve onu canlı kılmak için aşka bir yer yaratmak”la ilgiliymiş. Elektronik müziğin R&B ile karışımına yeni bir nefes veren müzisyen, yeni teklisini de dans melodileri ve rap’e göz kırpan bölümlerle doldurmuş. Parks’ın şarkıyla uyumlu şekilde kocaman bir mobilya mağazasında geçen bir klibi de var.

sugar for the pill
ALBÜM: Sugar for the Pill – Wanderlust
(Make Me Happy)

2020’de Atina’da kurulan grup, bu sene paylaştığı üç tekliyle yavaş yavaş zeminini hazırladığı çıkış albümünü de yayımladı. Shoegaze ve dreampop tınılarından seçmeler sunan ekip, isimlerinide bu türleri anınca akla ilk gelen gruplardan Slowdive’ın bir şarkısından alıyor.. Sugar for the Pill, bu koleksiyonla janrın karakterindeki hafifliği ve hayalsiliği yakalarken, dinamik kalmayı da başarıyor. Yer yer My Bloody Valentine ve Cocteau Twins gibi farklı 90’lar gruplarından ilhamlar da işitiliyor. Eğer ismi geçen gruplar sizi heyecanlandırdıysa Wanderlust’ı pas geçmemenizi öneriyoruz.

TEKLİ: Anna Prior – Easier Alone
(Beat Palace Records)

20 Nisan’da İstanbul’da çalacak Metronomy’nin davulcusu ve vokalistlerinden biri olan Anna Prior’dan yepyeni ve enerjik bir pop güzelliği. “Easier Alone”, kişinin kendisine koyduğu beklentilerin kimi zaman ilişkilerin, dostlukların ya da çeşitli paylaşımların önünü tıkadığından dert yanıyor. Hatta kendinizi sınırlamadığınız zaman, içinde olduğunuz ilişkilerin çok daha besleyici ve destekleyici olduğunu söylüyor müzisyen. 

TEKLİ: Fontaines D.C. – Skinty Fia
(Partisan Records)

İrlandalı post-punk beşlisi Fontaines D.C., 2020 çıkışlı A Hero’s Death‘i takip eden üçüncü albümü Skinty Fia‘yı yayımlamak için gün saymakta. Koleksiyonla aynı adı taşıyan yeni şarkı, bir tekerleme gibi tınlayan akışı ve gümbür gümbür ritmiyle bünyeyi harekete geçiriyor. Hüsranla sonuçlanan bir ilişkinin ardından yazılmış, öfkeli bir parça “Skinty Fia”. Gotik referanslarla dolu bir partiye davet eden kliple birlikte tüketilince gerginliği daha çok geçiyor. Yanıp sönen ışıklar, epilepsi için tetikleyici olabilir.

william basinski
TEKLİ: William Basinski & Janek Schaefer – … on reflection (one)
(Temporary Residence Limited)

Deneysel müzik sahnesinin öncü isimlerinden William Basinski, 90’lardan bu yana avangart ses enstalasyonları üreten Janek Schaefer ile bir albüm yayımlıyor. … on reflection adı verilen albüm, 2020’de COVID sebebiyle hayatını kaybeden besteci Harold Budd’a adanmış. Beş parçalık albümün 10 dakikalık açılış şarkısı, karlar içindeki bir ağaç manzarasına farklı filtrelerle baktığımız bir video eşliğinde paylaşıldı. Klip aynı zamanda, James Elaine & William Basinski ikilisinin yaklaşan uzun metraj filmi Iceland Celeste’in açılış sahnesi. 

ALBÜM: Charli XCX – CRASH
(Atlantic Records)

İngiliz vokalist ve şarkı yazarı Charli XCX, 80’lerden 2000’lere uzanan dönemin pop estetiğinden esinle 12 yeni şarkıyı bir araya getiren beşinci stüdyo albümünü yayımladı. İsim ve genel konsept, David Cronenberg’in J. G. Ballard romanından uyarladığı 1996 yapımı Crash filmine gönderme yapıyor. Electropop, synthwave, disco, funk, house ve daha nice türe doğru süzülüyoruz CRASH boyunca. Kendi kendine zarar vermek, bilinmeyen duyguları keşfe çıkmak, karşı koyulamayana teslim olmak, acı verene çekilmek, arzulanma isteği gibi temalar başrolde.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler