Konuşma Zamanı, kenti kadın+’ların sözü ve sanatıyla donatma zamanı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bu sene Konuşma Zamanı: Kenti Kadın+’ların Sözü ve Sanatıyla Donatmak adıyla, billboard aksiyonu, sanal sergi ve kitap çalışmasını kapsamına alan değerli bir proje hayata geçirildi. Bilindiği gibi 25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’ni diktatörlükle yönetmiş Rafael Trujillo’ya başkaldırdıkları için öldürülen Mirabal kız kardeşlerin anısına, kadın aktivistlerinin 1981, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ise 1999’dan beri Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kabul ediliyor. 

Kadınların aile içi ve dışında maruz kaldığı sistematik şiddete, bu şiddetin çeşitli formlarına, hedef göstermelere, hak ihlallerine rağmen beden ve kimlik üzerinde binlerce yıldır tahakküm kuran, sıkça “kontrolsüz öfke” yalanını kullanan sistemin faillerini her yerde aramamız ve sorgulamamızın gerekliliği tartışılmaz. Faillere sıfır tolerans gösterilmesinin, sorunun ölçeği ve gerçek doğası gizli kaldıkça aciliyetle bir toplumsal bilinç yaratılmasının zarureti de.

Konuşma Zamanı projesi de tam olarak toplumsal bilinci yaratma, görünür olma ve feminist harekete alan açma motivasyonuyla karşımızda. Ekibinde Meral Akkent, Şehlem Kaçar, Merve S. Öztürk, Burcu Yılmaz’ın yer aldığı Konuşma Zamanı: Kenti Kadın+’ların Sözü ve Sanatıyla Donatmak projesi kapsamında 57 amatör ve profesyonel kadın+ sanatçının işleri, slogan ve talepleri; farklı şehirlerdeki billboardlar, sanal sergi ve kitap formunda kitlelere kavuşuyor. Sanal serginin yaratım süreci, slogan ve taleplerin sanatsal yöntemlerle yorumlanması davetiyle, sanatçılara yapılan açık çağrıyla işletilmişti. Neticede Türkçe ile birlikte Türkiye’de konuşulan 18 farklı anadildeki tasarımlardan bir araya gelen sergi; fotoğrafların, resimlerin, illüstrasyonlar ve kolajların yer aldığı geniş bir yelpazeden oluşuyor.

Sizi sanal sergiyi gezmeye davet ederken sözü Konuşma Zamanı: Kenti Kadın+’ların Sözü ve Sanatıyla Donatmak projesinin ekibine bırakıyoruz:

İstanbul Sözleşmesi‘nden bir gece yarısı kararı ile çıkılmasını, tüm Türkiye’deki milyonlarca kadın+’yla birlikte kabul etmiyoruz. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’ni ve taleplerimizi gündemde tutmak amacıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında billboard eylemi, sanal sergi ve kitap gibi farklı görünürlük ve kullanım alanları açan bir çalışma gerçekleştirdik. 25 Kasım’da billboard’ları kullanarak Türkiye’nin birçok kentini feminist slogan ve taleplerle donattık, yaşamsal önemi olan haklı taleplerimizi sürekli görünür yapacak bir sanal sergi açtık ve bir kitap hazırladık.

Çalışmanın ilk aşamasında, feminist hareketin sloganlarından oluşan bir slogan havuzu oluşturuldu. Amatör ya da profesyonel kadın+ sanatçıların, bu havuzdan seçecekleri sloganı sanatsal yöntemle yorumlama daveti, açık çağrıyla duyuruldu. Çağrıya yanıt veren sanatçılar tarafından seçilen sloganın Türkiye’de konuşulan anadilleri arasından seçilen bir dil eşliğinde kullanılması için katılımcılar teşvik edildi. Böylece feminist sloganların sanatsal yorumlarıyla, Türkçe ile birlikte, Türkiye’de konuşulan anadillerinden 18’inin yer aldığı tasarımlar oluştu.

Türkiye feminist hareketinin sloganları temelinde, sözleşmenin ‘yaşatan’ öneminin ve feminist hareketin taleplerinin, kadın+ sanatçıların eserleriyle yorumlandığı bu çalışmada, sanatın dönüştürücü gücü ve kapsayıcılık vurgulanıyor.

Dayanışmayla!

Konuşma Zamanı projesindeki sanatçıların tam listesi 

Arya Emek, Ayaz Yıldız, Alara Başar, Almila Kuş, Arzu Bulut, Berivan Doğan, Betül Handan Dallı, Büşra Bozdemir, Ceyda Ilgaz, Çiğdem Üçüncü, Derya Ülker, Diana Page, Didem Dayı, Dilara Açıkgöz, Dilara Kızıldağ, Ekin Levent, Elif Gamze Bozo, Elifnaz Ulusoy, Esra Baydar, Gülcan Eslek, Güliz Sağlam, Gülnaz Yılmaz, Gülşin Ketenci, Günseli Baki, Güzide Gündüz, Hatice Kapusuz, Hülya Bakkal, Irmak Dönmez, İpek Kamacı, Melek Süreyya Tok, Melis Berk, Bidanuk Meral Fidan, Meryem Güldurdak, Nur Aytaman,  Nilüfer Nurgül Özdemir,  Okyanus Çağrı Çamcı, Ödül Kazan Zanbak, Özge Özgün, Özlem Şimşek, Pelin Topçu, Raziye Kubat, Saadet Sorgunlu, Seda Elhan, Sema Tahincioğlu, Serra Akcan, Sevgi Atan, Sıdıka Çivi Vangöl,  Sultan Güner, Şafak Şule Kemancı, Şeli Abut Benhabib, Şenay Martinova, Tipim Kayık, Tuğçe Aydın, Vildan Dülgeroğlu, Yeşim Mutlu, Zeynep Atasoy.

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN! / NA RAYÊ DE QÊYTAN TÊYNA NIYA! (Zazaca)
BERİVAN DOĞAN
EV İŞLERİNİ MARSLILAR YAPSIN. / Τις δουλειές στο σπίτι να τις κάνουν οι Εξωγήινοι. (Rumca)
PELİN TOPÇU. Resim Kağıdına Karışık Teknik, 21,0 ‌x 29,7 cm, 2021
ON İKİDEN SONRA BÜYÜ BOZULMAZ! / Կախարդանքը չի լուծուիր տասներկուքէն ետք! (Ermenice)
GÜNSELİ BAKİ. Fotoğraf, KUTLAMA, 70 X 100.
YASAK NE AYOL! / اِوا ممنوع چیه (Farsça)
ŞAFAK ŞULE KEMANCI
HAYATTA ÖZNE OLMAK İSTİYORUZ! / Θέλουμε στη ζωή να είμαστε υποκείμενα (και όχι αντικείμενα)! (Rumca)
OKYANUS ÇAĞRI ÇAMCI

Giriş görseli: ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN! / TU YÊ QET BI TENÊ NEMEŞÎ! (Kürtçe). ÇİĞDEM ÜÇÜNCÜ. Fotoğraf, Birlikte Güçlü, 3861 x 2574.