“Liseli LGBTQ’ların hissettiği yalnızlığı hafifletmek için”: Bi’ Nevi Sergi

Bi’ Nevi Sergi’nin genç yaratıcılarıyla Instagram hesapları üzerinden paylaştıkları harika işlerine tutulurcasına bakarken tanıştık. Kadıköy Arthere’de sergiledikleri işlerinden ve liseli sanatçılara “kendi gerçekliklerini” güvenli bir ortamda paylaşma olanağı tanıyan girişimlerinden bahsettikleri keyifli röportajımız bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Bi’ Nevi Sergi bu yıl üçüncü sergisini düzenliyor. 17 Nisan’da başlayacak ve “Bana Bir Surat Ver” temasını benimseyen sergi için eser başvuruları başladı. Fotoğraftan, resme, grafik tasarımdan, heykele pek çok sanat alanından eserlerin 15 Mart’a kadar gelmesi bekleniyor. Genç liselilerin sanat üretimine açık olacak organizasyonda katılım herkese açık. 17 Nisan-24 Nisan tarihlerinde ziyaret edilebilecek sergi için başvuru formuna buradan ulaşılabilir. Şimdi onlara kulak verelim…

Röportaj: Işıl Saykan

“Herkes verilen sıfatlardan önce kendine özgü bir bireydir. ‘Bana bir surat ver’ temasıyla sizleri, mahallemizdeki Ayşe Teyzelere, minibüsçü abilere, takım elbise giyen bankacılara dikkat çekmeye, farkına varmadığımız yönlerini keşfetmeye davet ediyoruz.”

Selamlar, bana biraz kendinizden bahseder misiniz?

2018 yılında, sanata ilgili liseli gençler olarak LGBTQ bireylerin toplumumuzdaki görünürlüğünü artırmak amacıyla yola çıktık. Özellikle LGBTQ gençlerin hissettiği yalnızlık, kaybolmuşluk duygularını hafifletmek için Bi’ Nevi Sergi’yi düzenledik. LGBTQ gençler ve destekçilerinin sanat eserlerinin sergilendiği sergimizin bu sene üçüncüsü gerçekleştireceğiz.

Bi’ Nevi Sergi’nin hem fikir kişilerindensiniz hem de sanat üretiminizle bu oluşuma katkı sunuyorsunuz. Bir sergi mekânı oluşturma fikri nasıl oluştu?

Bizce sanat, kelimelerle ifade edilemeyecek kadar yoğun duygu, düşünce ve ruh hallerini aktarmanın en etkili yolu. Tıpkı anlatamadığımız duygularımız gibi, toplumsal tabular da kelimelerden yoksun bırakılmış… Bi’ Nevi Sergi, LGBTQ deneyimini sanat aracılığıyla aktarmayı amaçlayan, liseli sanatçılara “kendi gerçekliklerini” güvenli bir ortamda paylaşma olanağı tanıyan bir oluşum.

Neden adı Bi’ Nevi Sergi?

Açık bir şekilde görmeye, duymaya, konuşmaya alışık olmadığımız ve herhangi kurum/kuruluştan bağımsız gençlerin bir oluşumu olması dolayısıyla, Bi’ Nevi Sergi, pek de alışık olmadığımız, sergi-mtrak bir sergi. Dolayısıyla, adı Bi’ Nevi Sergi…

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek serginin teması “Bana Bir Surat Ver.” Bu temayı nasıl belirlediniz?

“Bana bir surat ver” temasıyla, queer ya da LGBTQ denince akıllarda oluşan, çoğu zaman da aşırıya kaçan tiplemelerin yanılsama olduğunu ve queer olan her bireyin de kendi kimliği ve suratı olduğunu vurgulamak istiyoruz. LGBTQ bireyler, medyada sansasyonel olmuş, derinliği olmayan tiplemelerden ibaret değildir. Herkes verilen sıfatlardan önce kendine özgü bir bireydir. “Bana bir surat ver” temasıyla sizleri, mahallemizdeki Ayşe Teyzelere, minibüsçü abilere, takım elbise giyen bankacılara dikkat çekmeye, farkına varmadığımız yönlerini keşfetmeye davet ediyoruz. Bu farkındalığın kazandırılmasında ve  LGBTQ konularının samimi bir alanda paylaşılabilmesine biraz olsun katkımız olursa çok mutlu oluruz!

Sergi kapsamında hangi sanat alanlarından eserler gösterilecek?

Her türlü sanat eserini kabul ediyoruz. Genelde yağlı boya, fotoğraf, heykel, suluboya eserler ile başvuruluyor, ama geçtiğimiz senelerde enstalasyon sanatı da sergiledik. Hatta bu sene kısa hikâyeleri içeren bir kitapçık hazırlamak gibi bir fikrimiz var. Dediğimiz gibi istediğimiz en temel şey, gençlerin kendilerini sanat üzerinden ötekileştirilmeden rahatça ifade edebilecekleri bir platform oluşturabilmek.

Liseli genç kuşağın Queer ve LGBTİ+ farkındalığı bir hayli yükseldi son zamanlarda. Liseli LGBTİ gibi örgütlenmeler ilk akla gelenlerden. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu oluşumlar gerçekten çok mutluluk verici. Hatta bizce, yakın gelecekte daha da büyük, kolektif bir hareketin olacağının habercisi. İnsanlar deneyimlerini paylaştıkça, aralarındaki farklılıkları, benzerlikleri, “ayrılık ve aynılıkları” fark ediyorlar. Yalnız olmadıklarını fark ediyorlar. Yalnız olmadığını fark etmek, LGBTQ bir gence yaşama tutunma inancı ve isteği verecek, onun hayatını kurtaracak kadar güçlü, önemli ve gerekli…

Etkilendiğiniz, takip ettiğiniz sanatçılar kimler?

Queer sanatçılardan ilk aklımıza gelen Keith Haring oldu, New York metrolarına yaptığı graffitilerde uyuşturucu bağımlılığı, AIDS, yasadışı aşk, ırkçılık gibi konulara değiniyor, çok güzel, karakteristik çizgileri var. Ayrıca, David Wojnarowicz’i de söylemezsek olmaz.

Son zamanlarda duyduğumuz, Trixie Mattel bizi çok etkileyen isimlerden oldu. Trixie, country müzik yapan bir drag queen. Normalde oldukça cinsiyetçi olan country müzik tarzına şarkı sözleri ve müzik videolarıyla kafa tutuyor.

Bi’ Nevi Sergi’nin gelecekteki plan ve projelerinden bahsedebilir misiniz son olarak? Ekipçe bundan sonraki hayaliniz nedir mesela?

Bi’ Nevi Sergi’nin her sene büyüyerek gerçekleşmeye devam etmesini umuyoruz. Daha fazla katılımla, farklı deneyimleri olan sanatçıların özgün sanat eserlerine ulaşmak istiyoruz. Daha “büyük” bir organizasyon haline gelse de, ilk günkü samimiyetini hep koruması bizim için çok önemli. Önümüzdeki senelerde, sergi açılışlarına LGBTQ topluluğundan veya topluluğun destekçisi olan yazarları davet etmek gibi bir düşüncemiz var. Bir de ekonomik destek bulsak çok iyi olur… Ama nereden, kimden, nasıl henüz bilmiyoruz. 

Çok teşekkür ederim arkadaşlar zaman ayırdığınız için, gelecek hedeflerinizde bol şans diliyorum size.

Biz teşekkür ederiz.