Matt Wolf belgeseli “Recorder”, 30 yıl kesintisiz olarak televizyon haberlerini kaydetmiş bir kadının hikâyesini aktarıyor

Arthur Russell belgeseli Wild Combination aracılığıyla tanıştığımız ve Teenage belgeseli üzerine 2014’te röportaj yaptığımız sinemacı Matt Wolf’un yeni filmi Recorder: The Marion Stokes Project, Tribeca Film Festival’da prömiyerini yaptı ve yaz boyu çeşitli festivallerde gösterilecek.

Belgeselin konu edindiği Marion Stokes, radikal sosyalist bir aktivist olarak tanınıyor ve kütüphanecilik yapıyordu. İkinci evliliğini kendisi gibi sosyal adalet mücadelesinde aktif bir figür olan John Stokes’la yaptı. John Stokes oldukça varlıklıydı, bu da Marion Stokes’a hayatının projesini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu zamanı sağladı: Marion, günün 24 saati, kesintisiz olarak, televizyonda yayınlanan haberleri VHS kasetlere kaydetmeye başladı.

Marion Stokes, haberlerin sonsuza dek kaybolma ihtimalini ve geriye dönüp topluma neler anlattıklarına (ve toplumu nasıl yönlendirdiklerine) bir daha bakılamayacağı gerçeğini son derece korkutucu bulduğu için onları kayıt altına almaya ikna olmuştu. 1979’da başlayan İran Rehine Kriziyle birlikte 30 yıl boyunca hiç ara vermeden gizlice Fox, MSNBC, CNN, C-SPAN, CNBC gibi kanallarda yayınlanan haberleri kaydetmeyi sürdürdü. 14 Aralık 2012’deki ölümüne kadar on yıllar boyunca yaptığı bu kayıtlar, çok sayıda ev ve farklı depoda tuttuğu 70 bini aşkın VHS kasetlik bir arşiv oluşturuyor. Arşivdeki en son haber görüntüleri ise Sandy Hook katliamına ilişkin.

Marion Stokes’un hayatını adadığı bu proje için günlerini VHS kaset bantlarının uzunluğuna göre planladığını anlıyoruz. Çünkü seneler boyunca, her biten kasetin yerine yenisini takmak için doğru saatte evde olması gerekmiş. İlerleyen yıllarda ise bu görevi paylaşabileceği bir yardımcıyla çalışmaya karar vermiş. Bu arada haber kasetlerinin yanı sıra hiç şaşırtıcı değil ki, Stokes’un hatrı sayılır bir gazete ve kitap arşivi de var.

Vasiyetiyle tüm koleksiyonunu oğlu Michael Metelits’e bırakmış ve onu istediği kuruma bağışlayabileceğini söylemiş Stokes. Michael da annesinin ölümünden bir sene sonra koleksiyonu The Internet Archive’a bağışlamaya karar vermiş. The Internet Archive’ın San Francisco’daki merkezine dört konteynerde taşınan koleksiyon, kurumun o güne kadar karşılaştığı en büyük koleksiyon olmuş. The Internet Archive, bu eşsiz koleksiyonun tamamının dijitalleşmesi için çalışmalarını sürdürmekte. Ardından Marion Stokes’un saplanarak hayatını adadığı bu arşiv çalışması, çevrimiçi olarak herkese ulaştırılabilecek. Matt Wolf, Recorder: The Marion Stokes Project ile yine en ince detayına kadar öğrenmek isteyeceğimiz türden bir hikâyeyi yakaladı anlayacağınız.