Mengü Ertel imzalı bir afiş seçkisi

“Tiyatro afişi yaparken, belli bir noktadan hareket etmek ve eserin özünü zedelemeden biçim olarak en uygun ve en güzeli bulmak çabasında olduğum için; çok açık ve aydınlık bir gerçek çıktı karşıma. Tiyatro afişinde sadece tiyatro bilmek, resim yapabilmek yetmiyor. Grafik sanatçısının mutlaka karikatürü, fotoğrafı, sinemayı, baskı olanaklarını vesaire, birçok konuyu ayrıntılarına kadar incelemesi gerekiyor.” Mengü Ertel

Güçlü anlatım dilini kullanarak ürettiği görsel hikâyelerle Türkiye’nin grafik tasarım tarihine iz bırakan, ülkede afiş sanatının saygınlaşmasını ve yayılmasını sağlayan Mengü Ertel’in işlerinden bir derleme, Kelebek Kanatlarında Bir Hayat: Mengü Ertel Afişleri Sergisi’nde toplandı.

Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği serginin adresi, Kadıköy’de bulunan Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Fatma Tekinalp Sanat Galerisi. Bugün tanıdığımız, bildiğimiz, işlerini takip ettiğimiz pek çok sanatçıyı yetiştiren, aynı zamanda Türkiyenin ilk güzel sanatlar lisesi olma unvanını taşıyan okulun kuruluş aşamasında da yer alan sanatçı Süleyman Saim Tekcan öncülüğünde ve gönüllülerin desteğiyle hayat bulan galeri, açılış sergisinde Mengü Ertel afişlerini buluşturuyor.

Sanatçının, İMOGA (İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi) koleksiyonundan seçilen kimi afişleri 15 Temmuz’a kadar görülebilir. Dahası için, Mengü Ertel’in BaBa ZuLa’dan tanıdığınız oğlu Murat Ertel ve kendisine Mavi Güneş 69 projesinde de eşlik eden yazar Esma Ertel tarafından yürütülen Instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz.

Mengü Ertel hakkında

16 Mart 1931, Üsküdar doğumlu olan Mengü Ertel; İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğreniminin ardından Muhsin Ertuğrul’un desteğiyle tiyatro afişleri üretmeye başladı. 1966’dan itibaren, dünyanın çeşitli yerlerindeki uluslararası afiş sergilerine ve bienallere katıldı. 1975’te Uluslararası Paris Sinema Afişleri Sergisi Büyük Ödülü ve 1983’te Grafik 83 Sergisi, İhap Hulusi Afiş Yarışması Başarı Ödülü’ne uzandı. Afişlerinin yanı sıra, mimarlığını Vedat Dalokay’ın üstlendiği, İslamabad’da bulunan Kral Faysal Camii’nin çini panolarını da tasarladı. Türkiye’de grafik tasarımının kilometre taşlarından biri olarak 1999’da hayatını kaybetti.