Müzik türlerinin şekillendirdiği engin bir keşif haritası

Çimlere uzanıp içeceklerinizi yudumladığınız, güneş teninizi hafif hafif ısıtırken, bir araya geldiğiniz sıkı dostlarınızın yanlarında getirdiği müzikleri dinlediğiniz nefis bir gün şu sıralar uzakta görünüyor olabilir. Müzikli sosyalleşmelerde yeni türler keşfetmek, daha önce hiç duymadığımız bir sanatçıya o anda vurulmak epeyce özlemini çektiğimiz bir durum. Every Noise At Once haritası bu özleme hızır gibi yetişiyor. Haritada oluşturulan kategorilerin arasına dalarak dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde, kasabalarda ve şehirlerde neler dinlendiğini keşfetmek mümkün.

Müzik taksonomisti Glenn McDonald’ın Spotify verilerini kullanarak oluşturduğu web sitesi, bugüne kadar üretilmiş sesleri kategorize ederek 700’ü aşkın müzik türünü haritalandıran bir platform.  McDonald, rock müziği merkez kabul ediyor; türlerin akışkanlığını baz alarak dünya haritasını yeniden çiziyor ve karşımıza bir tür müzik ansiklopedi misali bir site çıkarıyor.

Every Noise At Once, ilk bakışta müzik türlerini birbirinden ayırt etmek için yaratılmış gibi görünebilir ancak bu devasa derinlikteki platformun asıl amacı müziği keşfetmeye davet etmek. Sonsuz sayıda şarkının stream edilebildiği bir dünyada, bilmediğiniz ve belki de keşfetme şansını kolay kolay elde edemeyeceğiniz güzelliklerin farkına varma şansı everynoise.com’la ayağınıza geldi.

Açılış sayfası başta birçok müzik türünün bir arada olduğu bir karmaşa gibi görünüyor. Haritanın üzerinde biraz zaman geçirdiğinizde nasıl işlediğini anlamak çok daha kolaylaşacak. Seçtiğiniz bir türün üzerine tıkladığınızda, sitenin yapımcılarının o türü en çok yansıttıklarını düşündükleri örnek parçayı dinleyebiliyorsunuz. “>>” işaretine tıkladığınızda ise önünüze bu kez türün icracılarından oluşan başka bir harita açılıyor. Bu haritanın üzerinde herhangi bir müzik grubuna tıklarsanız, sizi bir Spotify çalma listesine yönlendiriyor. Türler arası akışkanlık ve kategorilerin çok yönlü olması sebebiyle bir sanatçı birden fazla başlık içerisinde rastlamak mümkün.

Harita, coğrafi sınırlarla değil; dinleme alışkanlıklarına göre şekilleniyor. Düzlemi X ve Y koordinatlarını baz alarak yorumlarsak diyebiliriz ki, haritanın tepesinde yer alan müzikler daha yoğun ve atmosferikken; aşağıya indikçe daha yumuşak ve akustik tınılara yolculuk ediyoruz. Haritanın sağ tarafında daha organik seslerin; sola doğru ilerledikçe daha mekanik ve elektronik katmanların içine düşüyoruz.

Platformda keşif yaparken özel olarak hazırlanmış bazı başlıklara tıklayabilir ya da pusulayı bir kenara bırakarak hayal gücünüzün yönlendirmesine güvenebilirsiniz. Kategorilere göre hazırlanmış başlıklar arasında yıllar içerisinde müziğin nasıl çeşitlendiğini inceleyebilir; dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde, şehirlerde ve kasabalarda yaşayan insanların ne dinlediğini öğrenebilirsiniz.

Eğer müziği bir yaşam biçimi olarak algılıyorsanız, bu harita “yaşamanın birçok farklı yolu” olduğunu gösteriyor. Every Noise At Once’ın derinliklerine buradan ışınlanabilirsiniz. 

Yazı: Asena Büyük