Across the universe: Müzikli güneş sistemi

İngiltere merkezli yaratıcı stüdyo dorothy, elektronik ve alternatif müziğin öncü isimlerini bir uzay haritasına yerleştirdiği yeni baskı serisiyle karşımızda. “Across the universe” başlıklı seride, her iki tür için iki ayrı güneş sistemi oluşturuldu. Güneş, gezegenler, aylar ve diğer uydular müzisyenlerin birbiriyle etkileşimleri ve yarattıkları çekim alanlarına göre yerleştirildi.

Elektronik güneş sisteminin merkezinde bulunan Kraftwerk’in yakın yörüngelerinde Can, Tangerine Dream, Jean-Michel Jarre ve Brian Eno konumlanıyor. Depeche Mode, Daft Punk gibi grupların da dağıldığı galakside Aphex Twin ve Warp etiketinden arkadaşları Autechre, Boards of Canada, Oneohtrix Point Never ve Squarepusher bir başka köşede kendi kümesini oluşturuyor. BBC Radiophonic Workshop’tan Delia Derbyshire sistemi bir kuyruklu yıldız olarak delip Björk’ün yakınlarından geçiyor.

elektronik müzik güneş sistemi

Alternatif müzik galaksisinin güneşi ise The Beatles pek tabii ki. The Rolling Stones, Pink Floyd, The Velvet Underground ve David Bowie sıcak bölgede yer alıyor. Biraz daha uzaklara ise Led Zeppelin, Ramones ve The Clash gezenleri yerleşmiş. Joy Division’ın bir takımyıldız olarak arz-ı endam ettiği sistemin sınırını ise Pearl Jam, Sonic Youth, The Smashing Pumpkins gibi uydularıyla birlikte Nirvana tutuyor.

alternatif müzik güneş sistemi

dorothy’nin koleksiyonunda, Across the universe haricinde de müziğe dair türlü güzellikler yakalamak mümkün. Şarkılardan oluşan dünya haritası, ikonik albümlerin renk kartelaları, ilhamını janrlardan alan blueprintler, kartpostallar, pasaport kılıfları ve cetveller bunlardan bazıları.