Naber müzik gündemi?
Yazı: Öykü Naz Gümüş
Haftanın müzik gündeminden havadisler ve gözümüze çarpanlar.

Kate Bush “yaratıcı alana” dönüyor
10 yılı aşkın bir süre sonra, Kate Bush yeni bir albüm üzerinde çalışmak için istekli olduğunu duyurdu. Stranger Things dizisi sayesinde viral olan ve yeniden popülerleşen “Running Up That Hill”, müzisyenin yeni kuşakla da bağ kurmasını sağlamıştı. Hem eski hem yeni Kate Bush hayranları sevinebilir, çünkü BBC’nin The Today Podcast programına konuk olan Bush “Yaratıcı alana dönmek için sabırsızlanıyorum” diyor. Son albümü 50 Words For Snow’u 2011’de yayımlayan Bush, geçtiğimiz günlerde War Child yararına yazıp yönettiği kısa animasyon filmi Little Shrew’i paylaştı. Savaş mağduru çocukların yaşadığı zorlukları anlatan dört dakikalık siyah-beyaz animasyona, müzisyenin 2011 çıkışlı “Snowflake” şarkısı eşlik ediyor. Bush, “Savaşın çocuklar için yıkıcı etkileri var. Bir krizden diğerine sürükleniyoruz,” diyerek karanlık günlerde bir umut arayışına çıkıyor ve hepimizi dünyadaki zorluklara duyarlı olmaya çağırıyor. Animasyon buradan izlenebilir.

Beatrice Dillon, yeni sesler, yeni bir yön
Elektronik dans müziğine akademik bir açıdan yaklaşan Londralı müzisyen Beatrice Dillon, 1 Kasım’da Seven Reorganisations adlı kaydıyla yeni plak şirketi HI’yı hayata geçirecek. Proje, 2022’de Sheffield’daki No Bounds Festivali’nde modern klasik altılı Explore Ensemble tarafından canlandırılan besteyle başlamıştı. Seven Reorganisations, hem stüdyo hem canlı kayıtları duyacağımız dört parçadan oluşan bir double single olarak çıkacak. Dillon proje hakkında “Bu benim için büyük bir yön değişikliği, altılının yavaşça değişen akustik kalıplarını ve farklı enstrümanları keşfetmeye dalıyorum” diyor; anlayacağınız önceki işlerine kıyasla daha dingin bir ifade arayışıyla karşımıza çıkıyor. Yaratıcı fikrin ilham kaynaklarından biri ise W.R. Bion’un “Boş alanı tolere edememek, mevcut alan miktarını sınırlar” felsefesi. Kapak görselinde ise Terri Weifenbach’ın Woods serisinden bir kare yer alıyor. Dillon, şu anda Explore Ensemble ile konser süresi uzunluğunda yepyeni bir kayıt ve performans üzerinde çalışıyor; ayrıca solo elektronik parçalar ve sanat filmleri için üretimler planlıyor. Seven Reorganisations, Dillon’ın 2020’de PAN tarafından yayımlanan Workaround albümünden bu yana duyduğumuz ilk yeni üretim olacak.

“Synth sesleriniz artık İHA’lar kadar can sıkıcı olabilir”
Lübnanlı ses tasarımcısı Mohamed Choucair, Beyrut’un gökyüzünü saran insansız hava araçlarının uğultularını yakalayarak Unmanned Aerial Instrument (UAI) adını verdiği bir enstrüman rack’i ve sampler yarattı. Choucair, savaşın gürültüsünü ve korkusunu kaydederek sesleri yaratıcı bir ifade aracı hâline getiriyor; karanlık bir deneyimin içinden anlam çıkarmaya çabalıyor. Başlık cümlesi de sanatçının Instagram hesabında karşımıza çıkıyor: “Synth sesleriniz artık İHA’lar kadar can sıkıcı olabilir. Ne kadar ölümcül oldukları size kalmış.” Choucair’in girişimi, müziği yıkıcılığa karşı bir direnç ve dayanışma aracı olarak yeniden şekillendiriyor. UAI paketinde drone seslerinin mp4 ve wav formatında yazılımlarına uyumlu kayıtları var. Radio alHara üyesi ve Ballroom Blitz Beirut’un kurucusu olan Choucair, paketi ücretsiz erişime açsa da kullanıcıların Beyrut’taki dayanışma platformu Dikken el Mazraa’ya bağış yapmalarını teşvik ediyor. Sampler burada.

Björk’ün Cornucopia evreni sayfalara taştı
Björk, 2019-2023 aralığındaki sıra dışı Cornucopia turnesini yeni fotoğraf kitabıyla belgeledi. Beş yıl boyunca devam ettiği serüvende konser deneyimini âdeta bir bilim kurgu setine çevirmiş ve dijital bir tiyatroya dönüştürmüştü. Doğa, benlik ve fiziksel sınırların gizemlerine dair hisleri sahneye fısıldarken, Björk “21. yüzyıl VR deneyimini 19. yüzyıl tiyatrosuna taşıma” hayalini de gerçekleştirmişti. Dijital sanatçı Tobias Gremmler’in sürekli başkalaşan ve boyut değiştiren görselleriyle şekillenen gösteri, M/M Paris’in yaratıcı tasarımı ve Santiago Felipe’nin göz alıcı fotoğraflarıyla 480 sayfalık bir görsel hazine olarak karşımıza çıkıyor. İster sahnede ister sayfalarda, Björk’ün görsel-işitsel teknolojileri doğa ve kozmos gibi temalarla harmanlama yeteneği, bizi başka bir boyuta taşımayı başarıyor. Kitapla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Bubble Love albümü ufukta belirdi
İngiliz elektronik müzik prodüktörü Bubble Love, geçtiğimiz ay DJ setiyle Frankhan İstanbul’daydı. Gerçek adı Felix Clary Weatherall olan müzisyen, daha önce Ross From Friends adıyla Brainfeeder etiketiyle yayımladığı iki albümle adından söz ettirmişti. Yakın zamanda müzikal tarzındaki değişimi yansıtmak amacıyla ismini Bubble Love olarak değiştiren Weatherall, yeni kimliğiyle çıkacak ilk albümünün detaylarını paylaştı. 6 Aralık’a tarihlenen albüm, iki şarkılık bir single ile tanıtılıyor. Şarkı isimlerinden çıkardığımız izlenime göre, albüm hem renklerle dolu ve neşeli bir atmosfer sunuyor hem de daha keskin ve karanlık duygular uyandıracak gibi görünüyor. Meraklılar için şarkı listesini buraya bırakıyoruz:
01- ♥♥
02- Double Caper
03- Love
04- Hate
05- Faceless
06- Believe
07- Ugly
08- Lift Your Head Up
09- Close Your Eyes ft. Cameo Blush & Jeshi
10- Push Me