Ne dinlesek: Anika, Moor Mother, Damon & Naomi ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda. 

ALBÜM: Anika – Change
(Invada Records / Sacred Bones)

Annika Henderson’ın Beak> üyeleriyle kaydettiği ilk Anika albümü üzerinden 11 yıl geçti. Araya Exploded View projesiyle 2 albüm girdi. Çiğ, repetitif ve içgüdüsel Anika şarkılarını derleyen 2. koleksiyon Change artık aramızda. İsminden de anlaşılacağı gibi değişmekten, yenilenmekten ve beyaz sayfalar açmaktan korkmama mesajları veriyor. Gösterişli olmasa da oldukça güçlü etkiler bırakan bir iş. 

TEKLİ: Damon & Naomi – Oceans In Between
(20/20/20)

Bant Mag. ekibi için, Galaxie 500 üyeleri Damon Krukowski ve Naomi Yang’ın 1991’de hayata geçirdiği, türler arasında dolaşan müzikal birlikteliği Damon & Naomi’nin yeri apayrı. Yeni bir albümün yaklaşıyor olması da bünyede türlü heyecan kıpırdanmalarını beraberinde getiriyor. Ghost, Boris, Cosmic Invention gibi ekiplerle çalmış Japon gitarist Michio Kurihara eşliğinde kaydedilen “Oceans In Between” de, Kurihara’ya yazılmış bir mektup âdeta. Naomi Yang’ın bitmesin istediğimiz bir ninni gibi tınlayan vokalleri ve hisli bir atmosfer sizi bekliyor.

TEKLİ: James Blake – Say What You Will
(Republic/Polydor)

James Blake’ten 5. albümü Friends That Break Your Heart öncesi ilk tadımlık. Bomboş gökyüzünde yanan kuyruklu bir yıldız gibi dışlanmış birinin yolunu bulma, kendi olma hikâyesi. Özellikle ikinci yarısından itibaren sükûnetiyle zenginleşen düzenlemesi ve Blake’in aşina olduğumuz hisli vokalleriyle lezzeti artan şarkının, kıyaslama huyunun zararları temalı klibinde ise müzisyene, daima gölgesinde kaldığı biri rolünde Finneas eşlik ediyor.

TEKLİ: Moor Mother – Shekere
(ANTI-)

Avangart hip hop / caz sahnesinden Moor Mother’ın, 17 Eylül’de yayımlanacak Black Encyclopedia Of The Air albümüne olan merakımızı katlayacak bir tekli daha.

Adını bir Afrika davulundan alan “Shekere”de müzisyen yine köklerine tutunuyor. Şarkıya puslu rapiyle eşlik eden Lojii ile birlikte, derinden gelen, içli yaylılardan oluşan bir zeminde, ait oldukları Siyah topluluğun üzerine atılan acı ve utanca isyan ederek kendi kaderlerini tayin etme haklarına dikkat çekiyorlar.

TEKLİ: Caleb Landry Jones – Bogie 
(Sacred Bones Records)

Nitram’daki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu seçildiği Cannes’dan ayağının tozuyla dönen Caleb Landry Jones, yeni albümü Gadzooks Vol. 1’ı, “labirentleri ve bataklıkları sevenler için” notuyla 24 Eylül’de paylaşmayı beklerken içinden bir şarkı da fırlattı. Psikedelik rock tınılı “Bogie”yi dinlemek, keskin virajlı bir yolu takip etmek gibi.  

ALBÜM: Leon Bridges – Gold-Diggers Sound
(Columbia)

Leon Bridges’ın, insanı duyduğu ilk anda etkisi altına alan müthiş sesi şimdiye kadar çoğunlukla, hayran olduğu soul klasiklerinin lezzetini günümüze taşımaya hizmet ediyordu denebilir. Gold-Diggers Sound’da ise daha ziyade kendini aramakla meşgul olmuş, zamanın ruhuna yaklaşmış gibi görünüyor. Cazı kardeş türleriyle yakınlaştırıp, sıkıştığı kalıplardan kurtarmaya büyük katkı sağlayan Robert Glasper, Terrace Martin gibi müzisyen iş birlikleriyle iyice zenginleşen albümün en eğlenceli şarkılarından “Steam”in bol danslı klibi de burada.

TEKLİ: The Linda Lindas – Oh!
(Epitaph Records)

Los Angeles Public Library’deki performans kayıtlarıyla viral olan, 2019’da Bikini Kill’le turne yapan yeni nesil punk harikası The Linda Lindas’ın köklü plak şirketi Epitaph’la anlaşmasının ardından ilk teklisi. Riot grrrl ilhamını bangır bangır rifflerle birleştiren “Oh!”, dilinize dolanacak bir nakarata sahip.

EP: Shame – Born In Luton Remixes
(Dead Oceans)

Londralı beşli shame’in 15 Ocak’ta yeryüzüne inişini gerçekleştiren 2. albümü Drunk Tank Pink’in, yılın en iyilerinden biri olduğuna şüphe yok. Hislerimizi burada dökmüştük. Albümün fişek gibi şarkılarından “Born In Luton” için yapılmış 5 remiks bir EP’de toplandı. PVA remiksi favorimiz, beyin yoğuran DJ Dairy (black midi) remiksini de pür dikkat dinlemeniz tavsiye.

TEKLİ: Can Yalçın – Current
(Bağımsız)

Lo-fi alternatif rock severler burada mı? Kadıköylü müzisyen Can Yalçın’ın ev kayıtlarını keşfetmek için geç kalmadınız. 2 Türkçe şarkının ardından “Current” isimli ilk İngilizce parçasıyla tamamı İngilizce şarkılardan oluşacak albümüne göz kırpıyor Can. YouTube sayfasına buradan uzanıp; Beach House, Nirvana, My Bloody Valentine, The Cure, Palmiyelerinden gibilerinden coverlar yaptığı kayıtlarını da dinleyebilirsiniz.

ALBÜM: Emma-Jean Thackray – Yellow
(Movementt)

Lütfen Yellow’u can kulağıyla dinleyiniz! Londralı multi-enstrümantalist / şarkıcı / DJ Emma-Jean Thackray müzik dünyasına heyecan verici bir ilk albüm hediye etti. Cazdan funk’a, elektronik müziğin türlü ara sokaklarından hip hop’a uzanan, kozmik temalara tutunmuş, birlik olmayı öğütleyen kaydın etkileyici kapak görseli de içerikle ilgili oldukça iyi fikir veriyor.

TEKLİ: Low – Disappearing
(Sub Pop Records)

Şarkı boyunca bir mantra gibi yankılanan bir akor dizisine kendinizi teslim edip 3 buçuk dakikalık bir meditasyona dönüştürebilirsiniz yeni Low şarkısını. Alışılmış “şarkı” formlarının ya da tanımlarının söz konusu Low olduğu zaman silikleşmesine aşinayız. “Disappearing” de bu uzun soluklu yolculuğun tazeleyici yakıtından nasibini almış bir parça. Bir nakarat, kurgusal bir yükseliş veya görkemli bir kapanış gibi numaralara hiç girmeden hissettiklerine ve hissettirmek istediklerine sırtlarını dayamışlar bir kez daha.

TEKLİ: Oldeaf & Ağaçkakan – Bataklık
(M4NM)

M4NM kataloğunun 2 gediklisi Ağaçkakan ve Oldeaf’in ortaklıkları peşi sıra üstümüze savruluyor. Geçtiğimiz ay Ağaçkakan’ın “Bi nevi aksesuar”ı için güçlerini birleştiren ikili, bu kez Oldeaf kataloğuna eklenen “Bataklık”ta bir arada. Ağaçkakan’ın iç sesinden tek ricası var: “N’olur sus, gözünü seveyim!”

TEKLİ: Brittany Howard – Stay High (Childish Gambino version)
(Sony Music)

Alabama Shakes’den Brittany Howard’ın 2019 tarihli ilk solosunun; Michael Kiwanuka, Bon Iver, BADBADNOTGOOD ve nicesinin katkısıyla yeniden düzenlendiği Jaime Reimagined albümünde bir de Childish Gambino remiksi de bulunmakta. İsmiyle müsemma, groove’uyla yükselten “Stay High”ın orijinal versiyonu bu sene Grammy’ye uzanmıştı. Donald Glover yorumunda ise yaylılarla sağlanmış lirik giriş ve elektronik dokunuşlar fark yaratıyor.

ALBÜM: Darkside – Spiral
(Matador Records) 

Dave Harrington ve Nicolas Jaar ikilisinden, verdikleri 8 yıllık molaya değecek bir albüm geldi. Çeşitliliği bol, oldukça yoğun bir sonik atmosfer vadeden bu müziği birkaç cümleyle anlatmak zor olsa da dinleme tecrübesiyle ilgili şunlar söylenebilir: İyi bir kulaklık takıp, gözlerinizi kapatıp ona teslim olduğunuzda, kendinizi bir kilisede, uzay boşluğunda, çölün ortasında, belki de tanımlayamadığınız başka yerlerde bulacağınız mistik bir yolculuğa çıkmanız muhtemel. Jaar’ın, “bozuk bir dünya tarafından gölgelenmeye mâhkum bir ânın mutluluğu” diye tarif ettiği albümün duygu durumu ve dahası için sizi Bant Mag. No: 75’te Berk Sayan’ın yaptığı röportaja alalım.

TEKLİ: DJ Seinfeld – Those Things Will Come To Be
(Ninja Tune)

İsveçli prodüktör DJ Seinfeld, yeni albümü Mirror’ı 3 Eylül’de Ninja Tune etiketiyle yayımlayacak. “Bu şarkı ilk albümümde de olabilirmiş gibi hissettiriyor. Hem tınısal olarak aynı şeylerden etkileniyorum hem de hâlâ zor zamanlardan çıkan iyimserlikten ilham almaya devam ediyorum.” diyor albümün 2. teklisi için. Kendinizi iyi hissederek dans ettiğinizden emin olmak niyetinde anlayacağınız.

TEKLİ: Lil Nas X & Jack Harlow – Industry Baby
(Columbia Records)

Her yayınıyla spot ışıklarını üstüne çeken Lil Nas X, bu kez Kanye West’in prodüktörlüğünü üstlendiği bir Jack Harlow düetiyle karşımızda. Şarkının cezaevi temalı klibi de önümüzdeki birkaç hafta boyunca sosyal medya feedlerinizde sıklıkla karşınıza çıkmaya devam edecek.

ALBÜM: David Crosby – For Free
(BMG)

80’ine merdiven dayamış David Crosby’den çarpıcı geri dönüş. Dolu dolu yaşadığı koca ömrü, sesine öyle tatlı sinmiş ki! Tutkulu gitarların başı çektiği yaratıcı düzenlemelerle zamansız bir müzik üretmeye devam eden Crosby’yi albüm boyunca gülümseyerek takip edeceksiniz; duygu sağanağı kapanış şarkısına kadar tabii.

TEKLİ: Manic Street Preachers & Julia Cumming – The Secret He Had Missed
(Sony Music)

Manics ile Sunflower Beans’in Julia Cumming’inden ABBA esintili yeni tekli. Galli ressam kardeşler Augustus ve Gwen John’un aşırı zıt karakterlerinden ilhamla yazılmış bu coşkulu pop şarkısı, Manic Street Preachers’ın yaklaşan albümü The Ultra Vivid Lament’ın bir parçası aynı zamanda. Uzun yolda iyi gider, klibi için bir tık yeter.

TEKLİ: Kutiman – Guruji
(Siyal Music)

Kutiman’ın Necef Çölü’nde inzivada yaşadığı stüdyosunda kaydettiği, mistik temalarla bezeli yeni şarkısı. Prömiyerini bantmag.com’da yapan “Guruji”nin temelini tabla enstrümanı oluşturuyor. Şarkının hipnotik havasıyla eşsiz bir uyum içindeki 3D animasyon klibi de bizzat Kutiman tarafından hazırlanmış.

TEKLİ: The Away Days – How Many Times
(Bağımsız)

Uzun bir sessizliğe bürünen İstanbullu dream pop grubu The Away Days, yüksek enerji deposu bir şarkıyla çıkageldi. Miksi Dua Lipa, The Neighborhood gibileriyle çalışan Matty Green’in yaptığı “How Many Times”, kıvrak baslarıyla sıcağın altında ferah bir dansa kaldırıyor.

ALBÜM: Celia Hollander – Timekeeper
(Leaving Records)

Daha önce $3.33 mahlasıyla işlerini paylaşan Los Angeles’da yerleşik besteci ve ses kâşifi Celia Hollander’ın günün farklı saatlerine adanmış kompozisyonlarından oluşan albümü. Kronolojik bir sıralama olmadan serpiştirilen bu zaman güzellemeleri, geniş ses yelpazesi ve tüm yoğunluğuna rağmen dinleyiciye bıraktığı boşluklarıyla sıra dışı bir dinleme deneyimine dönüşüyor.

TEKLİ: Cihan Bilgin – Neyse Ne
(BBI Music Co.)

2013’ten bu yana farklı estetiklerde müzikal üretimlerini sürdüren Cihan Bilgin’in indietronica sularında gezinen yeni teklisi. Cihan’ın gerçek ve düşler arasındaki dünyasında vuku bulan şarkının prodüksiyon ve miks işlemlerinde Soft Analog üyesi Ömer Çelik’in, kapak tasarımında da Bant Mag. çizerlerinden Glennis’in parmağı var. 

TEKLİ: The War On Drugs – Living Proof
(Atlantic Records)

Son albüm A Deeper Understanding (2017) ile En İyi Rock Albümü kategorisinde Grammy kazanan Philadelphia çıkışlı grup, geri dönüş sinyalini “Living Proof” isimli teklisiyle çaktı. Şarkı, dramatik piyano melodileri üzerine inşa edilmiş, iç sızlatan bir The War On Drugs balladı.

TEKLİ: Big Red Machine, Fleet Foxes & Anaïs Mitchell – Phoenix
(Jagjaguwar)

The National’dan Aaron Dessner ve Bon Iver’ın esas kişisi Justin Vernon’ın 2018’de hayata geçirdiği Big Red Machine projesinden 2. albüm yolda. İlgi çekici iş birliklerine Fleet Foxes solisti Robin Pecknold ve Anaïs Mitchell’lı “Phoenix”le bir yenisini daha eklediler.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran