Ne dinlesek: Beyoncé, Public Enemy, Bob Dylan, Deniz Taşar ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar…

TEKLİ: Julianna Barwick (ft. Jønsi) – In Light
(Ninja Tune)

Barwick’in, ilhamını zamanın iyileştirici gücünden alan, heyecanla beklediğimiz albümü Healing is a Miracle’dan ikinci tekli. Sigur Ros üyesi Jónsi ile Barwick’in uyumu; Joel Kazuo Knoernshild imzalı video klip eşliğinde, zamanın bile ötesinde büyülü birkaç dakika vaat ediyor.

TEKLİ: Beyoncé – Black Parade 
(Parkwood Entertainment)

Bu sürpriz parça, Amerikalıların köleliğin resmî olarak bitişini kutladığı “Juneteenth” tatilinde geldi. Kısa bir süre önce parçayla aynı isimli bir proje başlatarak siyahları iş dünyasında desteklemeyi amaçlayan Queen B., şarkısını “barışa ve iyileşmeye” adıyor.

TEKLİ: Deniz Taşar – The Unfold
(Bağımsız)

Caz sahnesinin üretken sanatçılarından Deniz Taşar’ın, Ozan Açıktan imzalı Netflix projesi Yarına Tek Bilet filminden filizlenen yeni teklisi. İnsan ilişkilerindeki en önemli faktörlerden biri olan güven duygusu üzerine düşündüren parça Taşar’ın ilk film müziği deneyimi.

TEKLİ: Public Enemy – State of the Union (STFU)
(Enemy Records)

New York sokakları BLM hareketiyle yankılanırken, şehrin en büyük hip hop gruplarından Public Enemy’nin de söyleyecekleri var tabii ki. Chuck D ve Flavor Flav’ın hedefinde Donald Trump, yanında DJ Premier var. Parçayı birlik mesajları eşliğinde paylaşan Chuck D, “Kolektif sesimiz gün geçtikçe güçleniyor” diyor. “State of the Union” da bu yükselen ses bulutuna yıllar sonra baktığımızda 2020’nin ruhunu taşıyan şarkılardan biri olacak. 

TEKLİ: NRVS – Revolution Traffic 
(Bağımsız)

Anonim rock grubu NRVS’nin, “Bad Taste” ve “The Teeth I Always Wanted”ın ardından üç boyutlu video klibiyle paylaştığı yeni tekli. Yolda bir albüm olup olmadığına dair merakımız sürerken, şarkının punk sever bünyeleri daha önce punk ile birlikte duymaya pek alışık olmadığımız tınılarıyla epey mutlu edeceğini de ekleyelim.

ALBÜM: Phoebe Bridgers – Punisher
(Dead Oceans)

Bridgers’ın folk şarkıcısı olarak anıldığı kariyerinde, içinde bambaşka gizlerin ve yeteneklerin olduğunu kanıtlamak için çıktığı yolculuğu temsil eden Punisher, aslında yoğun bir aşk acısının da dışavurumu. Hikâye anlatıcılığındaki samimiyeti ve içtenliğini kaybetmeden enstrümanlarla yeni bir Bridgers atmosferi yaratan müzisyenin yeni albümünde 11 şarkı bizi bekliyor. Bridgers’ın kendine sorduğu sorular, aşk ilişkilerinde boğuştuğumuz problemlerle korkusuzca yüzleşebilmek için cesaretlendiriyor.

TEKLİ: Ozan Sarohan – Uyan 
(Bağımsız)

2018 yılında paylaştığı ilk albümü Güneşe Türkü’yle sazının açtığı yolu merakla takip ettiğimiz müzisyenin “Uyan” adlı parçası, geçip giden günlerin hüznünü yumuşacık tınılara sarıyor. Parçanın prodüksiyonunda birlikte çalışan Ahmet Ali Arslan ve Sarohan ikilisinin birlikte kaydettikleri diğer parçalar gibi “Uyan” da ilk dinleyişte içinize işliyor.

TEKLİ: Nova Norda – Beteri Yok Uslanmaktan
(Videomite)

Yüksek enerjili tınılarına aşina olduğumuz Nova Norda’nın bu kez isyan bayrağını çektiği bir çalışma. Hayata, ahlak algısına ve özgürlüğe dair sorular sorarken dans ettirmeyi de ihmal etmiyor.

TEKLİ: Dandana – Free The System!
(Rebel Up Records)

Hollanda, Senegal ve Gambialı müzisyenlerin güç birliği olan Dandana, kıvrak ve farklı kültürlerden beslenen ritimleri eşliğinde yedi dakikalık bir enerji patlaması olmasının yanı sıra yeni neslin bugünlerde dünyanın dört bir yanında yankılanan isyanına ses vererek kabuk bağlamış bazı şeylerin değişmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

ALBÜM: Hayvansaray – At Gibiyim
(Hexe Music)

Hayvansaray’ın At Gibiyim albümünde, ilk parça “Sincap Geri Döndü” ile “deli diyenlere bay bay” derken; her biri kıvrak bir zekâ ve espri anlayışıyla neşelendiren ama aynı zamanda günlük hayatımızı zindan eden modern dünya sorunlarına, iktidara, dünyaya sığamamaya dair anlatıları; örümcek olamayıp hayal kırıklığı yaratan “Ömürcük Adam” gibi anti-kahramanların yazgısını dinliyoruz.

EP: Farazi – Fervent
(Deadly Habits Music)

İş birlikleriyle de tanıdığımız prodüktör Farazi’nin c.r.a.f.t serisinin dördüncü kısaçaları. Yıl sonunda 25 şarkılık bir albüme dönüşmesini beklediğimiz serinin bu bölümünde, sabahın erken saatlerinde tatile çıkmak için uyandığımız andan; kumsaldaki ateşin başında sabahladığımız büyülü dakikalara kadar uzanan bir yaz tatili deneyimi gizli.

TEKLİ: Sheila Carlito – Highway 95
(Bağımsız)

When A Flower Dies, It Never Feels Afraid EP’sinin ardından bu kez bir uzunçalar için kolları sıvayan Sheila’dan bu yıl dinlediğimiz ikinci tekli. “Highway 95”ı fiziksel ve mental uyanış için bir çağrı olarak nitelendiren müzisyen, bu parçayla aslında “hepimizin muzdarip olduğu fazla düşünme alışkanlığından” kurtulabilmek için yeni bir perspektif yaratmayı amaçlıyor. 

TEKLİ: Dream Wife – Temporary 
(Lucky Number Music)

İngiltereli üçlünün 3 Temmuz’da paylaşacağı So When You Gonna albümünden tadımlık bu parça, bir arkadaşlarının üst üste düşük yapması üzerine yazılmış. Bir bebek kaybetmenin hissettirdikleri üzerine çok fazla konuşulmadığından bahseden grup üyeleri “Why does it turn dark and you still hold your faith?” (Neden hava kararıyor ve sen hâlâ umudunu koruyorsun?) derken aslında başarısızlıkların ardından bile umudunu yitirmeyen herkese erişiyor. 

TEKLİ: Kırıka – Harabi
(SGM)

2012’den bu yana sessizliğe bürünen, İzmir havasını şarkılarının içinde kavuran Kırıka’yı ne çok özlemişiz! “Harabi”, Bektaşi şiirinin 19. yüzyıldaki büyük ozanlarından Harabi Baba’nın “Gel sofu şaraba eyle ihtiram” adlı deyişine, 70’ler psikedelik rock soslu bir Kırıka yorumu.

TEKLİ: Soccer Mommy – Indie Rokkers
(Loma Vista Recordings)

Regina Allison’ın müzik projesi Soccer Mommy, MGMT’nin 2005 çıkışlı Pretend kısaçalarından “Indie Rokkers”ı yeniden yorumladı. Parça, Allison’ın cover serisi Friends Singles”ın en yeni halkası.

TEKLİ: The Fiery Furnaces – Down at the So and So on Somewhere 
(Third Man Records)

Eleanor ve Matthew Friedberger’ın sessizliği bozuldu. 2009 yılından beri yeni müzikler paylaşmayan ikilinin bu parçası pişmanlık duygusuna dair. Ancak melodilerin taşıdığı yere ulaşıldığında hiç pişman etmeyen, enstrümanların işleyişiyle 80’ler atmosferini kucaklayan nefis bir parça.

TEKLİ: Deniz Güngör & Serdar Barçın – Lodos
(Babajim İstanbul)

2010’da yazılan, 2015’te kaydedilen ve 2020’de yayımlanan “Lodos”, Deniz Güngör’ün aquadrum eşliğinde yarattığı büyüleyici bir atmosfer üzerine inşa edilmiş. Serdar Barçın’ın 01:40 civarında giren flüt melodileri, Nordik caz esintilerini de beraberinde getiriyor.

ALBÜM: Bob Dylan – Rough and Rowdy Ways 
(Columbia Records)

“I Contain Multitudes”, “False Prophet” ve “Murder Most Foul” parçalarıyla tadına baktığımız albüm; varoluş üzerine düşüncelerden tarihi olaylara uzanan geniş yelpazesiyle Dylan efsanesinin söz yazarlığındaki başarısını bir kez daha hatırlatır nitelikte. Rough and Rowdy tam 39. Bob Dylan albümü. 

ALBÜM: Sault – Untitled (Black Is)
(Forever Living Originals)

Grubun 5 ve 7 isimli albümlerin ardından paylaştığı üçüncü kayıt Untitled (Black Is); afrobeat, funk ve soul tınılarıyla spoken word estetiğini harmanlayan ve ırkçılığa karşı farkındalık yaratan duruşuyla mutlaka kulak vermeniz gereken bir yerden sesleniyor. “Don’t Shoot Guns Down” ise favorilerden.

ALBÜM: Darkstar – Civic Jams
(Warp Records)

İngiltereli elektronik müzik ikilisinin shoegaze ve rave’i harmanlayarak kaydettikleri yeni albüm. Zihinlerde yeni pencereler açarak kapalı kapılar ardında da bulutların üzerine çıkmanın mümkün olduğunu kanıtlıyor.

TEKLİ: Khruangbin – Pelota
(Dead Oceans)

“Time (You and I”) ve “So We Won’t Forget”in ardından dinlediğimiz “Pelota”, Laura Lee’nin İspanyolca vokali ve perküsyonların ısıtan ritmiyle son parçanın üzerimizde yarattığı burukluğu bir nebze olsun süpürüyor. Ancak Hugo Rodrigues Rodríguez’in yönetmenliğindeki animasyon klibiyle psikedelik yolculuklara çıkarmaktan hiç vazgeçmeyeceğini anladığımız Teksaslı üçlünün bu parçası da elbette kendimize sorular sordurmaktan geri kalmıyor.

TEKLİ: Soundwalk Collective with Patti Smith – Peradam 
(Bella Union)

İçinde Anoushka Shankar, Tenzin Choegal ve Charlotte Gainsbourg iş birlikleri olacak albümden, Himalaya rüzgârlarıyla işitsel ve görsel dünyaya taşınan ilk parça. Soundwalk Collective ve Patti Smith’in hazırladığı mistik, varoluşsal ve keşfetmeye dair kayıtların finali olacağı tahmin edilen Peradam, Fransız yazar René Daumal’ın 1940’larda yazdığı Analog Dağ romanından besleniyor. 

TEKLİ: Alison Mosshart – Returning The Screw 
(Third Man Records)

İlk teklisi “Rise”ı nisanda paylaşan Mosshart, yoldaki spoken word albümü Sound Wheel’in duyurusunu “Returning the Screw” isimli iki dakikalık parçayla yaptı. Tekrar eden bir gitar cümlesi üzerine iniş çıkışlarla nefes alan, büyüdükçe büyüyen vokallerini serpiştiren Mosshart, parçanın tekinsiz video klibini de kendisi hazırlamış.

TEKLİ: IDLES – Grounds
(Partisan Records)

Harika bir kliple yayımlanan “Mr. Motivator”ın ardından yoldaki albüm Ultra Mono’dan paylaşılan ikinci IDLES şarkısı, insanın kendine olan güveninden ilham alıyor. Grup üyeleri Ultra Mono’nun bir hip hop albümü hissi yaratma amacıyla sonik detaylarla kurgulandığını söylüyor. 

Haftalık radarımıza takılan tüm albüm ve tekliler Spotify listemizde!

Yazı: Asena Büyük, Cem Kayıran