Ne dinlesek: Seda Erciyes, Parquet Courts, Low, Saint Etienne ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Seda Erciyes – Uçak
(Bağımsız)

“Türkçe sözlü, iyi R&B mümkün” fikrini aklımıza sokan müzisyenlerden biri Seda Erciyes. Teklilerle yön verdiği yolculuğunda dikkat çekici iş birlikleriyle harika görsel anlatılara da rastlıyoruz. Son işi “Uçak” da bunlardan biri. Bir uzun mesafe ilişkisine ses veren parçaya Afterwork ekibinin hazırladığı video klip, 2000’lerin başlarına hatta PlayStation 2 konsolunun başına ışınlayan bir çalışma. O zamanların çocuklarını nostaljik hislere boğacak klibi buradan izleyebilir, buraya tıklayarak da şarkı için hazırlanan oyunu web tarayıcınız üzerinden oynayabilirsiniz. 

ALBÜM: Kool & The Gang – Perfect Union
(Omnivore Recordings)

funk ve R&B stillerine yön veren gruplardan Kool & The Gang’in 10 yılın ardından yayımladığı yeni albümü, grubun görkemli diskografisinin 25. uzunçaları. Geçtiğimiz haftalarda ekibin kurucularından Dennis “Dee Tee” Thomas’ın hayatını kaybetmesiyle gündemimize gelen efsanevi grubun yeni parçalarının prodüksiyonu da 2020’de hayatını kaybeden bir diğer kurucu üye ​​Ronald “Khalis” Bell tarafından yapılmış.

TEKLİ: Saint Etienne – Penlop
(Heavenly / [PIAS])

90’larda dönemin kulüp enerjisini nostaljik pop tınılarıyla buluşturan ve içine serbest dalış yapmanın her zaman ağız sulandırdığı bir diskografi inşa eden İngiliz grup Saint Etienne’in, 10 Eylül’de yayımlanacak 10. stüdyo albümüne doğru 2. durak. Gruptan Bob Stanley, şarkının kendisine 90’lardan silik hatıraları çağrıştırdığını söylüyor. Gittikçe genişleyen sonik spektrumu ve bir mantra gibi tekrarlanan cümleleriyle, hızla kana karışıyor “Penlop”.

TEKLİ: Low – More
(Sub Pop Records) 

Minnesotalı duonun, gün saydığımız albümü HEY WHAT’a olan iştahı fazlasıyla kabartan son incisi, gürültülü bir perdenin ardından duyulan pasparlak bir vokal performansı olarak özetlenebilir. Sade melodisine derhâl yakalanıp kendinizi eşlik ederken bulacağınız bu güzelliğin Julie Casper Roth imzalı videosu ise cinsiyet önyargıları yoluyla oluşan baskıyı ortadan kaldırmaya yönelik Sisifosvari çabamızı metaforlaştırıyormuş.

ALBÜM: Çağrı Sertel – Burada Buysa Budur
(Space Goats) 

Türkiye caz sahnesinin en üretken müzisyenlerinden Çağrı Sertel, konserleri devam eden Multiverse projesinin yanı sıra 2021’de 3 tekli ve 2 albüm yayımladı. İsim tercihiyle de başımıza gelenlerin geçiciliğine vurgu yaparak sakin olmaya yönlendiren 8 şarkının buluştuğu Burada Buysa Budur, 15 dakikalık akışına onlarca fikir ve esinti sığdırıyor.

EP: Angel Olsen – Aisles
(Jagjaguwar) 

80’lerin pırıltılı atmosferinden 5 şarkıyı kendi karanlığına transfer eden Angel Olsen’dan “Cover nasıl yapılmalıdır?” sorusuna cevap niteliğinde bir EP. Müzisyenin yeniden yorumlama işini, ele aldığı parçayı kendi müziğine has sonik detaylarla güncellemek dışında sözlerini, hissini de zamanın ruhuna göre şekillendirerek kapsamlıca çalıştığı çok açık. Favorimiz ise orijinali Billy Idol’a ait olan “Eyes Without a Face”.

TEKLİ: BABA SAD – Kutu
(Tamar Records)

Bağımsız sahneden birçok grupla üreten Yağız Nevzat İpek ve Dehan Kılınçarslan’ın güç birliği, inişler ve çıkışlarla harlanan bir psikedelik rock ateşi yakıyor. Şimdilik bu ateşte kavrulmak için 4 dakikamız var ama daha fazlası için ağzımız sulandı doğrusu. Yağmur Akın Karagöz’ün 10 yıllık görüntü arşivine dalarak hazırladığı “Kutu” klibi de burada.

TEKLİ: Parquet Courts – Walking At A Downtown Pace;
(Rough Trade Records)

Pandemi günlerinde doğaçlama kayıtlar yapmak üzere stüdyoya giren Parquet Courts, bu materyali düzenleyerek parçalara dönüştürdü. Sympathy For Life isimli yeni PC albümü için takvimlerde 22 Ekim işaretlensin, üstüne kalpler çizilsin, geri sayım başlasın! İlk tekli “Walking At A Downtown Pace”, salaş mı salaş bir havaya sahip. Sound açısından bir yenilik yok ama dörtlünün pür rock’n’roll coşkusuyla ayağa kaldırıyor. New York sokaklarında felekten bir geceye davet eden klibi de burada. 

ALBÜM: Okonkolo – Oru Cantando
(Big Crown Records) 

Biraz da Küba güneşinde kavrulmaya ne dersiniz? 3 bata davulunun kurduğu ritimsel temel üzerine vokallerin inşa edilmesiyle oluşan Santeria bölgesinin manevi müziğini örnekleyen 8 şarkı dinleyeceğiniz Oru Cantando, bambaşka bir diyara yolculuk etmeniz için kapı aralayan, neşeli tınılarla maskelense de o coğrafya insanının sızısını da derinden hissedeceğiniz bir albüm.

TEKLİ: Nubya Garcia – La Cumbia Me Está Llamando feat. La Perla (Kaidi Tatham remix)
(Concord Jazz)

Günümüz caz dünyasının heyecan uyandıran isimlerinden Nubya Garcia’nın ilk uzunçaları Source için bir remiks albümü hazırlandı. Paylaşılan ilk kayıt, Kaidi Tatham’ın albümde cumbia rüzgârı estiren parçaya yaptığı remiks. SOURCE ⧺ WE MOVE adını taşıyacak albümde Dengue Dengue Dengue, Moses Boyd, Georgia Anne Muldrow gibilerinin dokunuşları var.

TEKLİ: Efza – çıkmazdayım, çıkamıyorum
(GROW)

Çok yönlü şarkı yazarlığını tematik üretimleriyle farklı köşelere çeken Efza’nın son teklisi, birçoğumuzun ev günlerinde yaşadığı içe dönüşle hayat bulmuş. “çıkmazdayım, çıkamıyorum”, kendisine dışarıdan bakan birinin gözünden duygu durumlarını anlatan, isyan dolu bir şarkı. Klibi de hemen burada.

TEKLİ: Jordan Rakei – Clouds
(Ninja Tune) 

Londra’da yerleşik R&B/soul müzisyeni Jordan Rakei, 2 yıldır devam ettiği terapi seanslarının sonucunda ortaya çıkan çocukluk, evlilik, aile gibi konular üzerine düşüncelerini seslendireceği What We Call Life isimli albümünü 17 Eylül’de Ninja Tune etiketiyle yayımlayacak. Son yıllarda yaşanan sivil huzursuzluktan ilhamla yazdığı “Clouds”da ise insanlık ailesinin başına gelmiş en korkunç zihniyetlerden biri olan ırkçılıkla yüzleşiyor müzisyen. Tuhaf bir hüzün bırakarak şarkı boyunca altta yürüyen melodisi, nefes alışverişleri, duygulu vokalleri, katmanlı synthleri ve hissi genişleten davullarıyla gitgide içine çeken, leziz bir şarkı.

TEKLİ: Bade Nosa – Greyfurt Ağacı
(ADA MÜZİK) 

Bade Nosa bu kez, hiç tanımadığı birinin kendi dostunun derdine derman olmak için yazdığı bir mektubu şarkıya dönüştürdü. Düzenlemesi Ahmet Ali Arslan’a ait olan parça, Bade’nin deyimiyle, “uykunuzda saçınızı okşamak için” geldi. “Greyfurt Ağacı” ile afacan piyano eşliği, klarnetin sihirli etkisi ve tatlı vokallerin izinde huzura teslim olun.

TEKLİ: James Blake – Life Is Not The Same
(Republic/Polydor) 

Yaklaşan albümünün ikinci fragmanı için Lil Nas X ve Jack Harlow iş birliğinden çıkan “Industry Baby”nin prodüktörü Take A Daytrip ile güçlerini birleştiren James Blake’ten, ayrılığın ardından gelen özleme dair, hüzünlü bir balad. Hülyalı melodisi, incelikli düzenlemesiyle alıp götürüyor.

ALBÜM: VA – The Bob’s Burgers Music Album Vol. 2
(Sub Pop)

Animasyon âleminin en sevimli ailelerinden Belcher’ların son 3 sezondaki maceralarından tam 90 şarkı bir albümde toplandı. Dizinin orijinal seslendirme kadrosuna eşlik eden kimi konuk oyuncu ve müzisyenleri de duyuyoruz parçalarda. Mesela Adam Driver, Todrick Hall, Tiffany Haddish, Jenny Slate ve Matt Berninger!

TEKLİ: Nick Cave & The Bad Seeds – Vortex
(Bağımsız)

Nick Cave ve grubu The Bad Seeds, B-Sides & Rarities Part II isimli bir toplamayla kimi gizli saklı kayıtlarını gün yüzüne çıkarıyor. İlk parça, 2006’da kaydedilip rafa kaldırılan “Vortex”. Şarkıyı Warren Ellis, Martyn Casey ve Jim Sclavunos eşliğinde yazmış Nick Cave. Bu dörtlü, The Bad Seeds bünyesinden doğan bir diğer proje Grinderman’i de oluşturan kadro aynı zamanda. Demo kayıtlarını yaptıktan sonra, “Vortex”in Grinderman’e mi yoksa The Bad Seeds’e mi yakıştığı konusunda karar verememiş Cave ve şarkı şimdiye dek kenarda sırasını beklemiş.

ALBÜM: Cleo Sol – Mother
(Forever Living Originals) 

Peri sesli neo soul müzisyeninden, bu sene yaşadığı annelik deneyiminin ilhamıyla yazıp sevgiyle sarmaladığı; naif, samimi, iç ferahlatan, harika bir albüm. Mother‘ın prodüktör koltuğunda Michael Kiwanuka, Little Simz gibileriyle olan iş birliklerinden tanıdığımız Inflo oturuyor.

ALBÜM: Mamiko Suzuki – ms
(cupcake ATM)

2014’ten bu yana 4 albüm yayımlayan Japon rap duosu chelmico’nun yarısı Mamiko Suzuki’nin ilk solo albümü. Hip hop, nu jazz, J-Pop gibi referansları tek potada eriten albüm, yarım saati biraz aşan akışı boyunca taze kombinasyonlar yaratıyor. Modern rap düzenlemeleri de var 70’lerde Japonya’yı kasıp kavuran city pop referansları da.

TEKLİ: Taraka – Psychocastle
(Rage Peace Records)

Son albümünü 2012’de yayımlayan alternatif pop ikilisi Prince Rama’nın yarısı Taraka, neredeyse 10 yılın ardından solo üretimleriyle aramıza dönüyor. İlk teklisi “Psychocastle”, lo-fi rock’n’roll meraklılarının yüzünü güldürecek cinsten. 

TEKLİ: Chain B – Bahsettiğiniz Kişi
(DMC)

Kimliğini kar maskesiyle gizleyen Chain B, çıkış şarkısı “Pussy Gang”in ardından protest bir şarkıyla karşımızda. “Bahsettiğiniz kişi ben değilim komiserim” dediği parçasında yaşantısına ve hayata bakışına dair ipuçları veriyor genç rapçi. Akıcı trap düzenlemesi ve Chain B’nin agresif flowuyla öne çıkan parçanın bir de klibi var.

ALBÜM: Maarja Nuut – Hinged
(Bağımsız)

Estonyalı kemancı Maarja Nuut, ailesinin 5 jenerasyonuna ev sahipliği yapmış çiftlikte kendinden önceki Nuutların sahip olduğu eşyalar ve biriktirdikleri hatıralardan ilhamla yaratmış yeni albümü. Önceki işlerinin aksine keman başrolde değil. Geniş bir ses paletiyle büyülü bir evren yaratmış. İçinde kaybolacak albüm arayanlara duyurulur.

TEKLİ: Nite Jewel – To Feel It
(Gloriette Records)

Yeni Nite Jewel albümüne doğru 3. duraktayız. “To Feel It”, her gün yalnız olduğuyla yüzleşen birinin ağzından yazılmış. Zihnini meşgul etme yöntemlerinden, başka insanlarla sağlıklı ilişki kurma çabalarından bahsediyor. Synthesizer ve davul makinesi eşliğinde minimal bir düzenlemeye sahip. 

TEKLİ: Yasak Helva –  To Dervisaki
(Gülbaba Records)

Bestesi İzmirli Rum müzisyen Evangelos Papazoglou’na ait yaklaşık 100 yıllık bir İzmir şarkısını reggae ritimleri ve elektrik cümbüş sololarıyla buluşturmuş Yasak Helva. “To Derrvisaki”, elektronik beatler üzerine melodilerini serpiştirerek, memleket hasretiyle avare bir şekilde yaşayan bir müzisyeni anlatıyor.

ALBÜM: Deafheaven – Infinite Granite
(Sargent House)

Etiketler, müzikal kalıplar ve bu kalıpların yarattığı beklentilerle “alerjik” bir ilişkisi olan dinleyiciler için tazeleyici bir albümle çıkageldi Deafheaven. Üzerine yapıştırılan “blackgaze” janrının tamamen dışına çıkarak cesur bir kırılma gerçekleştirmiş San Franciscolu grup. Sonuç şaşırtıcı olduğu kadar tutkulu ve çarpıcı bir iş. 

ALBÜM: VA – RedKeyGang la Familia 2 (Part 2)
(RedKeys Music)

Türkiye’deki trap sahnesinin hem bilindik seslerine hem de yeni yeteneklerine alan açan RedKeys Music’in en taze derlemesi. Lil Zey, Khontkar, Kimera, GRKM, Asena gibilerinden de yeni kayıtlar dinlediğimiz 19 şarkılık bir güzellik.

TEKLİ: Bedouine – The Wave
(Bedouine Music) 

Los Angeles çıkışlı müzisyen Azniv Korkejian’ın solo folk-pop projesinden albüm habercisi tekli. Arkadaş kaybı üzerine yazılan şarkının sonik yapısı bünyede sevgi dolu bir kabul hâlini çağrıştırsa da aslında oraya ulaşmaya çalışan, sıkışmış bir ruh var başrolde. Sakin akustik gitarlar, minimal perküsyonlar, derinden gelen tuşlular ve yumuşacık vokallerle örülmüş, kucaklayıcı bir kayıt.

EP: ELZ AND THE CULT – Sex Macabre
(Black Pill Red Pill)

Endüstriyel müzik bileşenleriyle kaotik anlatılar yaratmaya devam ediyor ELZ AND THE CULT. 22 dakikalık yeni EP’sinde hem bir yıkıma ses veriyor hem de yarın yokmuş gibi dansa kaldırıyor. Sahneye nasıl taşınacağını merak etmemek elde değil.

TEKLİ: Iron Maiden – Stratego
(Parlophone Records) 

6 yıllık aradan sonra 17. stüdyo albümü Senjutsu ile geri dönüşe hazırlanan Iron Maiden’dan ilk tadımlık  “The Writing On The Wall”un ardından bir tekli daha. Yazımında Janick Gers ve Steve Harris’in parmağı olan “Stratego”da can alıcı gitar armonileri, adrenalin pompalayan davullar ve epik vokaller havada uçuşuyor.

ALBÜM: Mano Le Tough – At The Moment
(Pampa Records) 

İrlandalı prodüktör ve DJ, meditatif dans müziği koleksiyonunu genişletiyor. Kapanmalar sırasında Zürih’teki evinde hazırladığı albümün motivasyonunu, sınırlardan arınıp yaratıcılığı kucaklamak olarak özetliyor Mano ve ortaya sonik paleti oldukça geniş, ilgi çekici bir kayıt çıkıyor. 

TEKLİ: José González – Swing
(City Slang / Imperial Recordings)

17 Eylül’e tarihlenen yeni José González albümünden; “Head On”, “Visions” ve “El Invento” parçalarını takip eden 4. tekli, yumuşatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip. İlhamının Karayip müzikleri ve Batı Afrika’nın high-life esintileri olduğunu söylemiş González. Harika klibi için de buraya.

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran