“Orwell's Animal Farm” ve video oyun dünyasından diğer edebiyat uyarlamaları

George Orwell’in fabl türünü siyasi hicivle buluşturup totaliter rejimleri, mutlak gücü ve yozlaşmayı işlediği meşhur romanı Hayvan Çiftliği; bilindiği üzere, iktidarı eline geçiren bir grup hayvanın, isyan ettikleri iktidara dönüşmesini konu ediyor. İlk baskısı 1945 senesinde yapılan roman, Stalinizm alegorisi barındırması ve SSCB hükümetindeki politik gelişmeleri mecazi dille resmetmesi nedeniyle yayımlandığı dönemde -müttefiklerini kızdırmak istemeyen- Birleşik Krallık tarafından sansüre maruz kalmıştı. Batı medeniyetleri, eski bir sömürge subayı olan Orwell’in bu sosyalizm eleştirisini kısa sürede bağrına basmakla yetinmedi; eğitim kurumlarının müfredatlarına dahi giren kitap, tüm zamanların en popüler edebiyat ürünlerinden biri hâline geldi.

Çocukluğu bir dönem SSCB sınırları içinde yer almış Macaristan topraklarında geçen, BAFTA ödüllü oyun geliştiricisi Imre Jele, “tüm hayvanların eşit, ancak bazı hayvanların daha eşit olduğu” eseri bir video oyununa uyarlamak için kolları sıvamış. Romana bağlı kalan bir deneyim sunacak ve açgözlülük, ayrımcılık, güç zehirlenmesi gibi temaları işleyecek Orwell’s Animal Farm; lider olarak seçeceğimiz hayvanlarla çiftliğin kaderini belirleyeceğimiz bir macera oyunu olarak tanımlanıyor. İddialı uyarlamanın arkasındakiler ise bağımsız oyun şirketi The Dairymen ile Reigns ile hatırlanabilecek Nerial.

Nerial’dan Tamara Alliot, Orwell’in eserini onurlandıran bir oyun yapmak için yola çıktıklarını söylüyor ve uyarlamayı gerçekleştiren Emily Short’un anlatı tasarlamadaki hüner ve özenine övgüler yağdırıyor. Orwell Vakfı’ndan Bill Hamilton ise nesilden nesile yankılanan, evrensel anlamlara sahip olduğunu söylediği romanın adaptasyonu için “The Dairymen’in tutkulu, yaratıcı video oyun yapımcılarıyla çalışmaktan ve onların Orwell’in ebedi klasiğine yeni bir ışık tuttuğunu görmekten heyecan duyuyoruz” demekte. Hem PC, hem de mobil platformlar üzerinden erişilebilecek Orwell’s Animal Farm sonbahar aylarında erişime açılacak. Önden sipariş vermek isteyenlerin, oyunun Steam sayfasına tıklaması yeterli.

Orwell’s Animal Farm duyurulmuşken, oyun dünyasında yer edinmiş bazı diğer edebiyat uyarlamalarına bakalım.  

Oyun: The Dark Eye (1995)
Öyküler: The Cask of Amontillado (1846), The Tell-Tale Heart (1843) ve Berenice (1835)

Alışılmadık arayüzü, Edgar Allan Poe’nun kaleminden beslenen anlatısı ve kil suratlı karakterleriyle dikkat çeken The Dark Eye; piyasaya çıktığı dönem tüketicilerden pek ilgi görmemiş, eleştirmenler cephesinde ise “en orijinal bilgisayar oyunlarından biri” betimlemeleriyle takdir toplamıştı. Stop-motion tekniğinin sıkça kullanıldığı oyunda, hem katil hem de kurban perspektifinden üç Poe öyküsünün içine girmek mümkün.

Oyun: Parasite Eve (1998)
Kitap: Parasite Eve (1995)

Japon yazar Hideaki Sena’nın bilim kurgu ve korku soslu, aynı isimli romanının devamı niteliğindeki Parasite Eve, aksiyon ve korku öğeleri taşıyan bir RP oyunu. Sene 1997, mekân New York, süre ise altı gün… İnsan ırkını yok etmeyi planlayan Eve ile onu durdurmaya çalışan polis memuru Aya Brea merkezde. Kitabın yazarı Sena, yapımcılar ve yayınevi arasındaki antlaşma nedeniyle, oyun tamamlanana kadar içeriğinden habersizmiş.

Oyun: American McGee’s Alice (2000)
Kitap: Alice’s Adventures in Wonderland (1865)

Lewis Carroll’ın klasik öyküsünün kasvetli, acımasız, şiddet içerikli bir yorumu olarak nitelendirilebilecek bu oyun; korku türüne göz kırpan yapısıyla büyük ilgiye mazhar olmuştu. Ebeveynleri evde çıkan bir yangında hayatını kaybeden ve psikiyatri kliniğinde tedavi gördükten sonra kendini Harikalar Diyarı’nda bulan Alice’i takip ediyoruz. Düşmanlarıyla savaşıp karşılaştığı bilmeceleri çözmeye çalışırken, bir yandan biz de travmalarına şahit oluyoruz. 

Oyun: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007)
Kitap: Piknik na obochine (1972)

Andrey Tarkovski başyapıtı Stalker’a da ilham kaynağı olan, SSCB dönemi yazarlarından Strugatsky Kardeşler’in kaleme aldığı Piknik na obochine (Uzayda Piknik) edebiyatta bilim kurgu türünün en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilmekte. Oyunda Çernobil Nükleer Santrali’nin patlamasından sonra gözünü karantina bölgesinde açan, hafızasını kaybetmiş bir karakter odakta ve diğer karakterler yardımıyla kimliği bulunmaya çalışılıyor.

Oyun: Edge of Nowhere (2016)
Kitap: At the Mountains of Madness (1936)

Microsoft Windows için Insomniac Games tarafından, VR’a özel geliştirilen bu sanal gerçeklik oyunu -Türkiye’de de Deliliğin Dağlarında adıyla yayımlanmış- H. P. Lovecraft imzalı romandan uysrlama. Kaybolan nişanlısını bulmak niyetiyle Antartika’ya giden Victor’u takip ederek, insanlardan asırlar önce dünya üzerinde yaşayan varlıkları ve “Yüce Eskiler”e ait dehşet verici şehri keşfediyoruz. Birçok VR deneyiminin aksine oyun, üçüncü kişi kamerasından oynanmakta.

Yazı: Merdan Çaba Geçer