Paul Haslinger’den albüm, film, dizi ve kitap önerileri

1980’lerin ikinci yarısında, krautrock akımının öncü ekiplerinden Tangerine Dream kadrosunun bir üyesi olan ve bu süreçte ekiple tam 15 albüm kaydeden Paul Haslinger, iş birliklerine ve üretimine aralıksız devam ediyor. Son yıllarda albümlerini Fire Records etiketiyle yayımlayan Avusturyalı müzisyenin Halt and Catch Fire dizisi için yaptığı müzikler, film müziği alanında 80’lerin synthesizer seslerini geri getiren bir trendin başlamasına öncü oldu. Geride kalan yıllarda Fear the Walking Dead ve Wisdom of the Crowd gibi diziler için besteler yapan Haslinger, aynı zamanda Rainbow Six: Vegas, Far Cry Instincts ve Need for Speed gibi hit video oyunlarının müziklerine de imza attı.

Haslinger, karantina günlerinde sıklıkla ziyaret ettiği albüm, film, dizi ve kitaplardan önerilerini Bant Mag.’la paylaştı. Fevkalade bir seçki için kemerlerinizi bağlayın!

5 Albüm

Philip Lambro – Los Angeles 1937 (Perseverance Records)

“Chinatown için yapılan ve yapımcılar tarafından reddedilen ilk müzikler 2012’de Perseverance Records’tan yayımlandı. Sam Wasson’ın filmin perde arkasını anlattığı The Big Goodbye kitabı okunurken harika bir dinleme deneyimi vaat ediyor.”

Daniel Avery & Alessandro Cortini –  Illusion of Time (Mute)

“Uzun süredir hem Daniel ve Alessandro’nun hayranı olduğum için bu albüm birçok beklentimi karşılıyor. Olması gerektiği gibi elektronik müzik…”

Mary Anne Leach – (F)Lute Songs (Modern Love)

“Bu albümde kavranması gereken çok fazla güzellik var. Mary Anne Leach ev sahipliğinde, daimi olmayan otonom bir alan.”

Netherworld – Algida Bellezza  (Glacial Movements)

“Alessandro Tedeschi uzmanlığında yaratılan bir başka derin dinleme deneyimi. Bizimki gibi yoğun bir zamanda bir boşluk bulabilmek, hayatta kalabilmek adına önemli bir araca dönüşüyor.”

Sinoia Caves – Beyond the Black Rainbow OST (Jagjaguwar)

“Daima bana yapışıp kalmış bir soundtrack. Panos Cosmatos’un güzel filmi için sadelik, güç ve atmosfer yaratıyor.”

6 Film

Les Misérables (Ladj Ly, 2019)

“Bu film için herhangi bir şey söylemek kolay değil. Sözlerle anlatılamayacak kadar iyi bir film. Ses ve görüntü anlamında da sıra dışı.”

Chinatown (Roman Polanski, 1974)

“Bu filmle ilgili biraz takıntılı olduğumu kabul ediyorum. Sam Wasson’ın The Big Goodbye’ını okumak da bunu pekiştirdi. Yine de çok sık izleyemiyorum.”

Monos (Alejandro Landes, 2019)

“Nefes kesen bir görsel anlatı ve Mica Levi’den çok daha harika bir film müziği. Uzun zamandır izlediğim en iyi filmlerden biri.”

Us (Jordan Peele, 2019)

“Bu film birçok farklı açıdan harika. Jordan Peele çağımızın en iyi yönetmen ve hikâyecilerinden biri. Michael Abels’in müzikleri de muhteşem ki açılış müziğini aklımdan asla çıkaramıyorum.”

Cold War (Pawel Pawlikovsky, 2018)

“Soğuk Savaş’ın son bölümünde Avrupa’da büyüyor olmam ve o dönem komünist ülkelerin bir kısmını gezmiş olmam sebebiyle bu filmle derinden bir bağım var. Özellikle insanların, kendilerini koşulların kurbanı olarak bulmaları açısından. Çiğ, sarsıcı ve kesinlike izlediğim en iyi filmlerden biri.”

Loveless (Andrey Zviagintsev, 2017)

“Güzel olduğu kadar da kahredici bir film. Anlaşılır bir şekilde dokunaklı. Çağımızın durumu hakkında okuduğum çoğu makaleden daha fazla şey söylüyor.”

5 Dizi

DEVS (Hulu)

“Alex Garland’ın tüm projelerini çok sevdim ve bu da şaşırtmıyor. Bahsi geçen bilimsel detayların bazıları şüphe uyandırsa da öykü gerçekten çılgın, ilham verici ve kışkırtıcı. Kubrick seviyesinde değil henüz ama çok çok yakın.”

Euphoria (HBO)

“Gençlik filmlerine olan ilgimin 2000’de HBO’da yayımlanan Cheaters’la başladığını söyleyeyim. Bu dizinin de ergenliğe getirdiği taze bakışı çok sevdim. Gerçek hissettiriyor ve dizinin tasarımında müziğin kullanılış biçimi kesinlikle çığır açacak cinsten. Mutlaka izlenmesi gerek.”

Ozark (Netflix)

“İyi olan şey, iyi olmaya devam ediyor. Bu diziyi izlemekten asla sıkılmıyorum: Harika senaryo yazımı, harika oyunculuk, harika müzik.”

The Leftovers (HBO)

“Bu dizinin formülünün çalışmaması gerekiyordu ama garip ve güzel bir şekilde çalışıyor. Müzik danışmanı Liza Richardson yönetiminde oluşturulmuş harika eklektik müzikal eşlikçisiyle birlikte…”

False Flag (Hulu)

“İsrail yapımı yeni ve harika bir dizi. İstihbarat casusluğunun ortasında hayat buluyor. Uzun zamandır izlediğim en iyi psikolojik kasırgalardan biri. (Tamam, Mindhunter da epey iyiydi.)”

5 Kitap

Sam Wasson – The Big Goodbye

“Chinatown filminin yapım süreci hakkında bir kitap. Tarihsel bir anlatıdan çok yaratıcı dürtüler, takıntı ve dekora dair okuduğum en iyi şeylerden biri. Şiddetle tavsiye edilir.”

Stephen Prince – A Year In The Countryside: Straying from the Pathways

“Rahmetli Mark Fisher’ın övgüler toplayan yazımına iyi bir eşlikçi. Kitap geçmişten ve günümüzden ‘hauntology’ projelerinin güzel bir özetini sunuyor. Birçok müzik ve film referansı da var.”

Virginie Despentes – Vernon Subutex 1: A Novel

“Bir plak dükkanı sahibinin düşüşü hakkında bir kitap yazıp bunu 21. yüzyıl yaşantısına dair eğlenceli bir ifadeye dönüştürmek yalnızca Fransızların yapabileceği bir şey. 5 üzerinden 6 veriyorum.”

Mark Fisher – K-Punk

“Eğer birileri bana müzik tarihi ve sanat teorisinin nasıl anlatılması gerektiğini sorsaydı, muhtemelen Mark Fisher’ın bu kitabını ya da herhangi bir başka kitabını önerirdim. Kaynaklar ve referanslarla dolu bir hazine. Önümüzdeki yıllarda Mark Fisher’ın mirası ve ilhamının ciddi şekilde büyüyeceğini düşünüyorum.”

Harry Dodge – My Meteorite

“Çok eğlenceli bir okuma. Yaratıcı perspektifinin bir kısmı, anladığım kadarıyla epey dağınık olmasında saklı. Bu dağınıklığın portresini okuyucuyu yormadan çıkarmak çok nadir rastlanan bir şey. Bu kitap da istisnalardan biri. İçgözlemselliğiyle Ben Lerner’in yazımına benziyor. Kitabın döndüğü her yönden fazlasıyla keyif aldım.”