Pitohui ve wipeç ile sonik katmanlar arasında

Yazı: İlayda Güler

Barkın Engin, Berkay Küçükbaşlar, Burak Tamer, Cem Kayıran’ı bir araya getiren Pitohui ve Ahmetcan Gökçeer’in solo projesi wipeç’in, birbirlerinin şarkılarına dokundukları Reworks, Shalgam Records etiketiyle yayında. Pitohui, wipeç’in geçtiğimiz temmuzda yayımlanan ilk albümü E.V.’den “Afrobars”ı, wipeç ise Pitohui’nin 2019’a tarihlenen Gallo EP’sindeki parçaları kendi laboratuvarlarında çeşitli tepkimelere sokmuş.

Kurulduğu 2012’den bu yana doğaçlama üzerinden çok katmanlı müzikal strüktürler üreten Pitohui’nin sonik paleti çeşitlenmeye devam ediyor. En son, 2020’de “Foton” parçasını yayımlayan grubun oyuncaklı seslerini duymayı çok özlemiştik. Duygularımız karşılıklı olacak ki Reworks’ü “arayı bu kadar açmayız, açmamalıyız” mesajıyla paylaşmışlar. wipeç’in kısa ve akılda kalıcı bir synth döngüsü üzerine inşa ettiği “Afrobars”a zemini güçlendiren bas yürüyüşleri, karanlık gitar titreşimleri ve gerginliği artıran yeni melodiler eklenince, parçanın parlak, ışıklı karakteri saniyeler ilerledikçe başka bir şeye evriliyor. 

Dinleyiciyi aynı parça içerisinde birden fazla kapıdan geçirerek farklı duygular arasında dolaştırmayı seven bir grup Pitohui. “Afrobars”ı da benzer bir yaklaşımla ele aldıkları anlaşılıyor; ilk karşılaşmadan itibaren ekibin imzası duyulsa da 0:56 – 1:38 aralığı bir kavuşma gibi tınlıyor. 

“Afrobars”ın da yer aldığı, baş döndüren, beklenmedik kırılmalarla afallatan E.V. koleksiyonu için “Deneysel elektronik müziklerden, IDM ve math rock gibi yaklaşımlardan hoşlanıyorsanız; ilk wipeç koleksiyonunun tamamına daldıktan sonra, yeni keşifler yapmak tekrar dönmek isteyeceksiniz, bizden söylemesi.” demiş; wipeç ile üretim aşamasına dair sohbet de etmiştik. Meraklıları, “wipeç ve formuna “içgüdüsel” bir şekilde ulaşan ilk albümü”  başlıklı içeriğimize göz atabilir.

İkinci parça “Buhid Gallspat” ise Pitohui’nin 2019’da yayımladığı Gallo kısaçalarını oluşturan “Bufo”, “Hid”, “Gallo” ve “Feldspat” parçalarını bir arada düşünerek oluşturulmuş bir rework. Kurucularından biri olduğu deneysel rock grubu Skata’nın yanı sıra Jakuzi ile birlikteliğinden de bildiğimiz Ahmetcan Gökçeer, hiçbir ek materyal kullanmadan, toplam süresi 16 dakikaya yaklaşan EP’yi deyim yerindeyse bükerek altı dakikalık bir akışa dönüştürmüş. Bir tür sonik doku kolajı gibi tanımlanabilir. Tıpkı Reworks’ü açan “Afrobars” gibi her anının incelikle örüldüğünü hissettiren, heyecan verici bir kayıt.

EP’nin harika kapak görseli, Aylin Güngör’ün This Magical Depression serisinden bir fotoğrafa Deniz Bankal’ın yaptığı dokunuşlarla ortaya çıkmış. Bir sandalye canavarı mı acaba?