Pixies, Kunsf ve bu hafta başka ne dinlesek?

Pixies’in yeni klibi izleyeni, bir perinin peşine takıyor. Kunsf, hayalî bir ses manzarasıyla etkisi altına alıyor. Charlotte Adigéry ve Bolis Pupul ise politik mesajlı elektro pop seçkisiyle karşımızda.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Pixies – Human Crime
(UMG)

Kült alternatif rock grubu iki yıllık sessizliğini içi kıpır kıpır eden, eğlenceli titreşimlerle bozdu. Terk edip gitmenin pişmanlığı ve geride bıraktıklarının özlemiyle uğraşan birinin ağzından yazılmış “Human Crime”. Basçı Paz Lenchantin rejisiyle çekilen video ise ekip içinde dönen bir espriye dayanıyor; onları sıradan hâllerinden sahne personalarına geçiren kapıdan almış ilhamını. Grubun adına atıfla, bir periyi takip ediyoruz klip boyunca.

TEKLİ: Ah Kosmos! & Melis Güven – bildiğim yere
(FUU)

Ah! Kosmos, son yıllarda Mabel Matiz, Elif Çağlar, Melike Şahin, Büşra Kayıkçı gibileriyle derinlikli prodüksiyonlarını buluşturmayı alışkanlık edindi. Son numarası da bir başka düet. Bu kez yanında melankolik şarkılarıyla tanıdığımız Melis Güven var. Atmosferik tınılar ve vurmalıların ön plana çıktığı parçanın Uğur Baltepe’nin ellerinden çıkan klibini de buradan izleyebilirsiniz.

vicotüco
TEKLİ: vicotüco – geriye dönüş yok
(Lordlar Sofras)

Lordlar Sofrası’nın kurucularından sinanılmaz ve Mert Avcı’nın mizah ve post-punk / grunge gibi yaklaşımları bir kümede buluşturduğu vicotüco’dan zımba gibi bir parça daha. Sürükleyici bir bas yürüyüşü etrafında tuhaf synth dokunuşları, kaçık vokaller ve azılı bir kovalamaca hissi yaratan bir düzenleme var. Tamamı vicotüco’nun ev stüdyosundan.

TEKLİ: Kae Tempest & Lianne La Havas – No Prizes
(Republic Records)

İngiliz şair, spoken word performansçısı Kae Tempest’ın son güzelliği The Book Of Traps And Lessons’ın üzerinden üç yıl geçti. İki imza prodüktör, Rick Rubin ve Dan Carey katkılarıyla kaydettiği yeni uzunçalarına gün sayarken, heyecan verici bir başka ortaklıkla çıkageldi müzisyen. Sade piyano akorları ve yumuşak bir ritmik kurgu üzerinde, kaygıyla umut arasında mekik dokuyan, incelikli sözler dans ediyor “No Prizes”da. Soul vokalisti Lianne La Havas’ın büyüleyici sesiyle usul usul söylediği nakarat, parçanın lezzetini bir kat daha artırıyor; klibi de var.

TEKLİ: Mitski & David Byrne & Son Lux – This Is A Life
(A24 Music)

A24’un yeni bilim kurgu / aksiyon filmi Everything Everywhere All at Once’ın, Son Lux elinden çıkan 49 parçalık upuzun soundtrack albümünün ilk teklisi. “This Is A Life”; özgün sesleriyle her daim kulağımızın pasını silen Mitski ve David Byrne düetinin öncülük ettiği orkestral bir güzellik. Bize bir ömürde elden ettiğimiz, sonsuz sayıdaki olasılıktan yalnızca seçtiğimiz bir taneyi yaşadığımız gerçeğini hatırlatan şarkı, nisanda vizyona girecek film hakkında daha da meraklandırdı. 

kunsf
EP: Kunsf – idle
(Zel Zele Records)

Kuntay Seferoğlu namıdiğer Kunsf, İstanbul’da yaşayan bir ses sanatçısı ve tasarımcı. İşleri, günlük nesneleri enstrümanlara dönüştürme tutkusu etrafında gelişiyor. Canlı performanslarında da ona endüstriyel tasarım eğitiminden miras kalan, kendi icadı olan giyilebilir enstrümanları kullanıyor. idle ise, her dinleyicinin kendi çağrışımlarını yorumladığı hayalî bir ses manzarası. Terapötik etkisini katlamak için gözler kapalı ve hareketsiz dinlenmesi tavsiye edilir. Fiziksel kopya meraklılarına, EP’nin kaset formatını Outro Record Store’dan edinebileceklerini hatırlatalım; sadece 100 adet basılmış!

TEKLİ: Confidence Man – Woman
(Heavenly Recordings) 

Avustralyalı elektronik pop dörtlüsü Confidence Man’den, lansmanını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk getirdiği; son derece yüksek enerjili, kadınlığı kutlayan, gösterişli bir dans parçası. Grubun solisti Janet Planet şarkının daha en başında, “Bu benim iki elimle inşa ettiğim evim ve istersem onu yakıp kül edebilirim. Yani bana kıvılcım deme. Ben hem ateş hem de alevim.” sözlerini bir çivi gibi çakıyor aklınıza.

TEKLİ: Melis Karaduman & Canay Doğan – Kadın
(GARAJ)

Solo işleri dışında duo olarak da üretimlerini sürdüren, yerli alternatif sahnenin yeni nesil müzisyenlerinden Melis Karaduman ve Canay Doğan’ın 8 Mart şarkısı. Patriyarkanın kadınlar üzerinde kurduğu tahakkümü doğrudan sözlerle anlatıyorlar; “Bir bedel ödemek zorunda değilsin.” diyorlar. Trompette Dilan Balkay, gitarda Dilara Çivici, bas gitarda Seçil Bingöl, klavyede Sena Nur Gül ve davulda Leyan Senay ile birlikte hem şarkıda hem de klipte ışıl ışıl parlıyorlar.

TEKLİ: Father John Misty – Goodbye Mr. Blue 
(Sub Pop Records) 

Yoldaki Father John Misty uzunçalarının üçüncü teklisi, yumuşakça bir akustik gitar yürüyüşüyle açılıp, ardından gelen küçük eklentilerle de bu narin hâlini koruyor. Gözü yaşlı sözler ve Joshua Tillman’ın sakin vokalleriyle tamamlanan şarkı, müzisyenin -adının Mr. Blue olduğunu anladığımız- kedisinin kaybı hakkındaymış. Tillman ve Mr. Blue’nun günlük hayatlarından tatlı kesitlere götüren şarkıyı dinlerken, bu kaybın müzisyeni nasıl yaraladığı aşikâr oluyor.

charlotte adigery
ALBÜM: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul – Tropical Dancer
(DEEWEE & Because Music)

Karayip kökenli Belçikalı müzisyen Charlotte Adigéry’nin, uzun süreli müzikal partneri Bolis Pupul ile birlikte yayımladığı ilk uzunçalar. Açılışı yapan “Alo” nidalarıyla, Tropical Dancer’ın muzip damarı ve özgünlük, yaratıcılık iddiası hissediliyor önce. Ardından, dans müziğinde duymaya pek alışkın olmadığımız ırkçılık, sosyal medyanın toksik yönü, postkolonyalizm ve politik doğruculuk gibi konuların etrafında dolanıyor. Nitelikli elektro pop örnekleri sunan, içine dalması çok keyifli bir albüm.

EP: Ozan Tekin – Anarya II
(Gülbaba Records)

Köln’de yerleşik besteci ve prodüktör Ozan Tekin, “geriye doğru göç girişimi” olarak tanımladığı Anarya projesinin Almanya’nın ardından İstanbul’a bakan ikinci EP’siyle döndü. Kentin kimliğini oluşturan, âdeta ruhuna sinen kaotik ve gizemli hâl; sade ve akılda kalıcı piyano melodileri, sanki uzun bir tren yolculuğuna atıfta bulunan ritimler ve uzaktan bakma, bir tür vedalaşma melankolisi yaşatan yaylı partisyonlarıyla hayat buluyor. Hep bir köprünün üstündeymiş gibi hissettiriyor Anarya II’yi dinlemek. Aidiyete dair sorgulamalara sürüklerken su gibi akan 16 dingin dakika vadediyor.

TEKLİ: Jon Spencer & The Hitmakers – Worm Town
(Bronzerat) 

Şayet esaslı ve tuhaf bir elektronik karmaşaya hasret kaldıysanız, bu şarkı bütün ihtiyaçlarınızı giderebilir. Jon Spencer’ın, yeni grubuyla kaydettiği albümün ikinci teklisi olan “Worm Town”, distopik bir davet edasıyla ölümü ve “Ne ekersen, onu biçersin.”i hatırlatıyor. Analog synthler ve elektro gitarlarla kol kola, fütüristik ve psikedelik bir ses evreni kuruyor.

EP: Jordan Rakei – Bruises
(Ninja Tune)

İngiltere R&B sahnesinin yükselen yıldızlarından Jordan Rakei’ın, umuda ve sevgiye çağrı niteliğindeki dört şarkılık yeni EP’si. Yaratıcı düzenlemelere, groove’a doyacak; cazdan reggae’ye doğru uzanacaksınız. Müzisyenin geçtiğimiz sene yayımladığı What We Call Life albümünde bulunan “The Flood”ın duygu yüklü canlı versiyonu da pakete dâhil.

TEKLİ: Islandman – Magic Workout
(The Magic Movement)

“Hayvanların konuşabildiği ve ağaçların şiirden yapıldığı, sınır ötesi bir yer”den geldiğini söyleyen The Magic Movement oluşumu downbeat, techno ve house üçgeninden kültürlerarası sesler yayıyor; 1 Nisan’da dinlemeye açılacak dört parçalık yeni EP’lerinin açılışını ise Islandman yapıyor. Fela Kuti ve Tony Allen ilhamlı parçayla bir synth gezegenine ayak basıyor, sihirli tınılar eşliğinde bir dans pisti inşa ediyoruz sanki.

TEKLİ: Hiçamahiç – Kaybolacağız
(Bağımsız)

İstanbullu yepyeni shoegaze grubu hiçamahiç, yerli bağımsız sahneyi takip eden dinleyicilerin Hedonistic Noise, ria, pembe, Sunset Stream ve Holistic Tsunami gibi gruplardan aşina olabileceği müzisyenlerden oluşuyor. Geçtiğimiz hafta Bant Mag. Havuz / Bina’da konuğumuz olan ekibin ilk teklisi, akıllara Lush ve Peel Dream Magazine gibi grupları getiriyor. Klibi de burada.

TEKLİ: Calexico – Harness The Wind
(City Slang)

Tejano, mariachi gibi Latin müzik geleneklerini alternatif rock düzenlemeleriyle harmanlayan kült grup Calexico, diskografisinin 12. uzunçalarını yayımlamayı beklerken, ikinci tekli de serbest kaldı. Üyelerden Joey Burns, parçayla ilgili şunları söylemiş: Parlak elektrik gitarların parçayı taşıyan bas ve davulla iç içe geçişiyle, bu şarkının her zaman diğerlerinden ayrı bir yerde duran bir hissi vardı. Sam Beam’in nakarata eklediği vokaller de melodinin daha fazla havada süzülmesini sağladı. Umut ve kendi yollarını bulmaya çalışan gezginler ya da hayalperestlerle paylaşılan sevgiye dair bir şarkı.”

TEKLİ: TOOL – Opiate²
(Tool Dissectional)

Tool, ilk EP’sinin 30. yıl dönümünü kutlamak için “Opiate” şarkısına bugünden bakarak yeni bir düzenleme yapmış. Zamanında “Pushit”in Salival derlemesindeki alternatif versiyonuyla epey vakit geçirmiş olanlar için bu girişim heyecan verici tınlasa da sonuç pek iç açıcı değil doğrusu. Grunge aksanlı erken dönem işlerinden birine, grubun imzası hâline gelen riff ve ritmik oyunları eklemleyip ısıtmaya çalışmak, tabiri caizse çalışmamış. Hele son kısımda Maynard James Keenan’ın vokaline eklenen efektler nedir ya?

zeynep oktar
EP: Zeynep Oktar – Symbiosis
(BİLGİ Music Label)

Zeynep Oktar’ın, aslında geçen sene bir bitirme projesi olarak tasarladığı ilk solo yayını. Caz / rock semalarında süzülen dört parçanın dâhil olduğu kısaçalar, simbiyozu  bir metafor olarak kullanarak, tıpkı farklı iki organizmanın etkileşiminde olduğu gibi müzikal kompozisyonlarını da düalistik bir yaklaşımla kurgulamış. Hiç düşünmeden, bir kerede dalın deriz! Rock seçkileri dinlemeyi sevenlere Fruit Juice’tan da bahsedelim. Yeni program, Zeynep Oktar ve Elif Soğuksu kürasyonuyla her ayın ikinci pazarı Root Radio’da.

TEKLİ: Weird Nightmare – Searching For You
(Sub Pop Records)

Kanadalı noise rock grubu METZ ile tanıdığımız Alex Edkins, kariyerinin ilk solo albümünü duyurdu. Hem albüm hem de proje, Weird Nightmare adını alacak; ilk tekli, METZ kayıtlarında duymaya alıştığımız arızalı gürültü bulutundan ayrılan bir havada. Edkins’in “Hiçbir mantığı olmayan, eğlenceli bir rock‘n’roll parçası” olarak tanımladığı “Searching For You”, anlam ve ilham aramak hakkında. Rengârenk bir animasyon klibi de var.

TEKLİ: HAIM – Lost Track
(Polydor Records)

Los Angeleslı kardeşler Danielle, Alana ve Este Haim ve davulcu Dash Hutton’dan oluşan pop rock grubu HAIM, 2022’nin ilk teklisini fırlattı. “Rahat hissedilmeyen bir ortamdan çıkmak için, bir şeyler hissetmiş olmak adına radikal hareketlerde bulunma fikrinden beslendik” diyor ekip. Şarkının videosu ise Alana Haim’i başrolünde izlediğimiz, üç büyük kategoride Oscar için yarışacak Licorice Pizzanın yönetmeni Paul Thomas Anderson tarafından çekildi.

TEKLİ: Görkem Karabudak – Ne Neşesi Kaldı Ne Dengesi
(Sümbül Plak)

2021’den bu yana solo tekliler yayımlıyor Görkem Karabudak. Üçüncü durağında ise esrarlı synth partisyonları, fokur fokur kaynayan gitarlar ve tutkulu vokallerle karanlıklara, isyana çağırıyor. Karabudak’ın müzikal geçmişinden hatırlatmalarla yepyeni fikirlerinin bir örgüsü âdeta. Yaklaşık dört dakika boyunca çivisi çıkmış dünyadan dem vuruyor müzisyen. Tedirginliğimizden, yılgınlığımızdan, monoton hayatlarımızdan bahsediyor. 

nilüfer yanya
ALBÜM: Nilüfer Yanya – PAINLESS
(ATO Records)

Londra’da yerleşik müzisyen Nilüfer Yanya, çok çeşitli müzikal estetiklerden beslenen ilk albümünün ardından bu kez, sevdiği birkaç fikre tutunarak geçmişe kıyasla daha dar bir sonik spektrum çizmeyi tercih etmiş. Bolca grunge ve post punk etkileşimi barındırıyor PAINLESS. Kasvet ve coşkuyu aynı anda yaşatan, doğrudan sözleriyle düşünmeye sürükleyen, etkileyici bir kayıt.

TEKLİ: Floating Points – Vocoder
(Ninja Tune)

Şapkasından ne zaman ne çıkaracağını tahmin etmenin pek mümkün olmadığı Sam Shepherd namıdiğer Floating Points, 2022’deki ilk teklisinde köklerine, dans pistine dönüyor. Sürükleyici bir beat üzerine kurulu yedi buçuk dakikalık parça, kulüp müziğinin tarihinden pek çok referans barındırıyor. İnsan sesinin işleniş biçimi de bir harika!

TEKLİ: MAY & Ozan Kınasakal – someone new
(Someonew)

Vokalist / şarkı yazarı MAY ve The Away Days, Canozan, Düşün gibilerine gitarıyla eşlik eden müzisyen / prodüktör Ozan Kınasakal’ın ilk incisi. Narin vokaller, tatlı gitar tınıları ve atmosferi genişleten nefesli partisyonlarının harmanından oluşmuş bir bedroom pop parçası. MAY’in İstanbul’da geçirdiği ilk senesinin bir ruh dökümü âdeta; müzisyenin kişisel arayışına ortak ediyor. Uzun uzun yazılmış bir sayfayı çevirir gibi, bir miktar burukluk ama daha çok heyecan içeriyor. 

emma ruth randle
​​TEKLİ: Emma Ruth Rundle – Pump Organ Song
(Sargent House) 

Emma Ruth Rundle karanlığından yeni bir güzellik. Adıyla müsemma parçayı, kayıt stüdyosunda eski bir pompa organı görünce, o an ve orada bestelemiş müzisyen. Vokallerle organın, hüzünlü ve sonsuz tınlayan sesinden örülen şarkı, Rundle’ın evliliğiyle ilgiliymiş. Hem tempo hem içerik bakımından “ağır” olarak nitelendirilebilecek tekli, “ağır” duygudurumlarını da beraberinde getiriyor.

EP: Umut Çetin – Yangın
(Bağımsız)

Birçok grup ve müzisyenle yaptığı çalışmaların ardından kişisel müzik evreninin kapılarını 2018 yılında yayımladığı “Seyrek” / “Cosi” ile aralamaya başlayan Umut Çetin, dört şarkılık yeni bir koleksiyonla karşımızda. Müzisyen, içsel kargaşaların zihinde yarattığı gölgeler yüzünden, ilişkilerde gerçek bir temastan yoksun kalma hâline dair bir tema üzerinde ilerlemek istemiş. Düzenlemeleri, prodüksiyonu ve söyleyişleriyle; kısacık akışında bile bunu farklı açılardan ele almayı başarıyor.

TEKLİ: Jack White – Hi De Ho / Queen Of The Bees
(Third Man Records)

2022 Jack White menüsünde, bangır bangır bir hard rock albümü olacak Fear of the Dawn ve oldukça dingin bir koleksiyon olarak tanımladığı akustik albüm Entering Heaven Alive var. “Hi-De-Ho”da hip hop âleminin sample’lana sample’lana eskimeyen klasiklerinden, Cab Collaway’in “The Hi-De-Ho Man”inden kesitler duyuluyor. “Queen of the Bees” ise daha sakin ama afacan bir havaya sahip; sanki müzisyen yanı başınızda çalıyormuş gibi hissettiriyor.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler