Sahte fotoğrafların tespiti için yeni bir teknoloji geliştiriliyor

New York University Tandon School of Engineering araştırmacıları, makine öğrenmesi yardımıyla sahte fotoğrafların tespitini mümkün kılacak ve deepfake’lerin (derin sahte) önüne geçecek yeni bir teknoloji geliştiriyor. Dijital fotoğraf dosyalarının üzerinde oynandıklarını gizleyecek şekilde kodlanması, gerçekliklerini tespit etmeyi en zora sokan mesele. Araştırmacılar bu sorunu kaynağına inerek çözmeye karar vermiş ve fotoğraf makinelerine yerleştirilecek bir teknoloji için çalışmalara başlamış.

Bu teknoloji gerek en büyük makinelerde gerek akıllı telefonlarda kullanılabilecek. Kameraların içine yerleştirilen teknoloji sayesinde her fotoğrafın koduna filigran eklenecek ve böylece adli analizlerde fotoğrafların kaynağına erişmek mümkün kılınacak; neyin sahte neyin gerçek olduğu anlaşılabilecek. Bu teknikle fotoğrafların üzerinde oynanıp oynanmadığının tespit edilme oranının yüzde 45’den yüzde 90’lara çıkacağı düşünülüyor. Çalışmada, makine öğrenmesinden yaralanan modelin bir imajın doğrudan kameranın çektiği imaj olup olmadığını ya da herhangi bir işlemden geçip geçmediğini gösterebileceği ileri sürülüyor.

Olay yeri incelemeleri gibi adli analizlerde yararlanılması için geliştirilen bu teknolojinin yaygınlaştırılmasına dair ilk öneri, kamera tasarımlarına dahil edilmesi. Yürütülen çalışma henüz sahte videoların tespitine olanak sağlamıyor ama ileride bunun da mümkün olabileceğinin bir göstergesi.