Sanatsal algıyı zenginleştiren bakış açısı: Noé Soulier ve “Performing Art”

Paris doğumlu sanatçı Noé Soulier, koreografi ve dansı farklı ve alışılmamış disiplinlerle harmanladığı konsept projeleriyle tanınıyor. Arter’in heyecan verici ekim programında Performing Art isimli hem kavramsal hem de uygulanış anlamında sınırları zorlayan performans koreografisiyle yer alan Soulier’nin kariyeri birçok özel çalışmayla dolu.

Dans ve bale eğitimlerinin ardından Sorbonne üniversitesinde felsefe yüksek lisansı yapan sonrasında da Palais de Tokyo’nun residency programı Le Pavillon’a katılan Soulier, 2010 yılında da performans sanatının kapsama alanını genişletmeyi misyon edinmiş Danse Élargie yarışmasından birincilik ödülünü kazandı. Fransız koreograf ve dansçının hayata geçirdiği tüm projeler için de performans sanatının kapsama alanını genişlettiği yorumunu rahatlıkla yapabiliriz. Bunlara örnek olarak vücut ve hareket üzerine sanatsal pratikleri analiz ettiği bir kitap projesi olan Actions, Movements and Gestures ve William Forsythe’ın dijital dans okulu Improvisation Technologies’den çeşitli sekansları yeniden canlandırarak hareketin sınırlarını keşfe davet eden Movement on Movement gösterilebilir.

Soulier, daha önce Centre Pompidou (Paris) ve Kaaitheater’da (Brüksel) sergilediği Performing Art isimli dikkat çekici projesiyle 12-13 Ekim’de Arter’e konuk olacak. “Bir koreografi sergisi” olarak sunulan Performing Art, ilk kez Centre Pompidou’da 2017’de hayata geçirildi. Sahne için kurgulanmış jestler ve çeşitli teknik eylemleri iç içe geçirerek, bir kurumun koleksiyonunda bulunan sanat eserlerini sahneleyen Performing Art, sanat algısının koreografik bir bakış açısıyla nasıl çeşitlenebileceğine ışık tutuyor. İzleyicinin hareket halinde ve farklı bakış açıları edinerek takip edeceği performans, hareketle yeniden yorumlanmış sanat yapıtlarını peşi sıra karşınıza çıkararak sıra dışı bir seyir vaat ediyor. Soulier, profesyonel sergi kurucuları tarafından icra edilecek koreografisi Performing Art ile sanatsal algıyı zenginleştiren bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Kurulum sürecinin farklı aşamalarını teknik eylemlerle detaylandıran Performing Art’ın yapıtların gözden kaçabilen farklı imalarını su yüzüne çıkardığını, hatta kimi zaman birbiriyle çok da ilişkili görünmeyen yapıtlar arasında beklenmedik bağlantılar kurabildiğini sözlerine ekliyor Soulier.

Arter Performans Programı’nın “Kutlama” başlıklı ilk bölümünde yer alan Performing Art, Arter Koleksiyonu’ndan bir eser seçkisiyle icra edilecek. Hareket aracılığıyla dansın dilini irdeleyen Noé Soulier, 12-13 Ekim’de 15:00 ve 18:30’da ikişer kez performansını sergileyecek. Ayrıca 13 Ekim saat 16:30’da sanatçıyla özel bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinliğin detaylarına buradan ulaşabilir ve bilet alabilirsiniz.