Saraybosna’dan genç yorumlar: Günümüz İmgeleri
Pera Müzesi’nde, Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçıyla, “çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşma” vakti.
Yazı: Ege Yorulmaz
Kuruluşundan bu yana genç sanata destek verme misyonu taşıyan Pera Müzesi, 10. yılında rotayı Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’ne çevirdi ve Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçının işini bir araya getiren Günümüz İmgeleri sergisini hazırladı. Genç sanatçıların farklı teknikler ve farklı ilhamlarla ürettiği işleri izlemek, coğrafyadaki güncel sanata dair fikir vermenin yanısıra gençlerin gözünden ülke tarihine ve sosyal meselelere ilişkin de çok fazla şey söylüyor.
4 Eylül’de kapıları açan serginin küratörlüğünü Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadzic Hodzic üstlenmiş. Günümüz İmgeleri’nde yer alan genç sanatçılar, Akademi’nin altı fakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve mezunlardan oluşuyor. Seçkide, resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi çok farklı alanlarda üretimler mevcut. Hodzic’in de altını çizdiği gibi bu sergide yer alan işler, “sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşarak bu konuda farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, uyarıyor ve tartışma yaratıp yeni yorumlar sunuyor.”
Hodzic, Günümüz İmgeleri’nin dört ana teması olduğunu söylüyor:
*Toplumsal olarak angaje sanat,
*İçinde yaşadığımız ve hareket ettiğimiz mekân ve zamanın analiz edilip yorumlanması ve kimliğinin incelenmesi,
*Çağdaş sanatta geleneksel öğeler,
*Bir özgürlük, hayal gücü, oyun ve tinsellik alanı olarak sanat.
1 Kasım’a kadar açık kalacak sergide işleri izlenebilen 80’e yakın genç sanatçıdan 10 tanesine yer veren bir seçkiye bakıyor ve kısaca onları tanımaya başlıyoruz:
*Mela Žuljević Kimdir? 1985 yılında Mostar’da doğdu. Abart sanat kolektifinin kurucularından. Ne yapıyor? Ürün tasarımcısı olmasına rağmen, daha çok grafik işler yapıyor. Sergide “Urban Imaginary” isimli bir grafik çalışmasını görüyoruz.
*Goran Lizdek Kimdir? 1982 yılında Saraybosna’da doğdu. Grafik tasarımcı. Uluslarası pek çok grafik ve fotoğraf yarışmasından ödülleri var. Ne yapıyor? İşleri fotoğraf üzerinde yoğunlaşıyor. “Dubioza Kolektiv” isimli fotoğrafıyla sergide.
*Amela Ajanović Kimdir? 1983 yılında Saraybosna’da doğdu. Lisans ve yüksek lisansını baskı sanatları üzerine yaptı. Ne yapıyor? Hâlen alternatif baskı teknikleriyle deneysel grafik işler çıkarıyor. Sergide “Daire 1” isimli ağaç baskı işini yakından inceleme fırsatı buluyoruz.
*Dženita Huseinović Kimdir? 1981 Saraybosna doğumlu bir başka baskı üstadı. Ne yapıyor? Olabildiğince deneysel baskı tekniklerini bir araya getirip görseller üretiyor. Sergide leke baskı, aside yedirme, rezervaj teknikleriyle ürettiği bir işini yer almakta.
Yazının tamamı için buraya tıklayarak Bant Mag. No:42’ye ulaşabilirsiniz.